Wpis z mikrobloga

#webdev #frontend #php #nieprogramowanie więc :P

µProgramiści!

Wciąż nie do końca pojąć mogę, czemu mają służyć takie wynalazki jak #angularjs #angular #ember #react. Jest sens tak dużo rzeczy pchać do użytkownika, tak dużo robić po jego stronie? Jakąś walidację formularza, wyłączenie przycisku, czy coś - rozumiem. Ale budowanie całej aplikacji(?) po stronie użytkownika?
Osobiście podoba mi się tworzenie aplikacji na jakimś klasycznym frameworku jak #symfony ( #symfony2 ) - podoba mi się składanie widoków w TWIG i w ogóle. Po co wszystko przerzucać na przeglądarkę, jak w zasadzie jedyne co trzeba zwykle zrobić, to przesłać jakiś formularz, czy podświetlić jakieś pole jak ktoś coś kliknie - nie wystarczy wtedy #jquery(czy jakaś inna lżejsza biblioteka)?
Jak tak patrzę na te samouczki i porównania w sieci na temat tych frameworków w #js to jakoś skomplikowane mi się wydają na miarę tego, co potrzeba. Do tego odsłaniają jednak sporą część logiki - co w aplikacjach biznesowych chyba lepiej aby pozostało na backendzie? Czy przy takich aplikacjach po prostu poświęcacie więcej czasu, aby budować dla każdego użytkownika(ze względu na jego uprawnienia) jakby osobną instancję takiego frameworku?

Wiem, że taka teraz moda, tworzyć mikroserwisy i pchać całą resztę w przeglądarkę. Ale czy za tą konwencją idzie coś po za samą modą i baranim pędem jak to zwykle bywa?

No dobra, jednak #programowanie ( ͡º ͜ʖ͡º)
anonim1133 - #webdev #frontend #php #nieprogramowanie więc :P

µProgramiści!

Wci...

źródło: comment_vxoZdBWGf3fUGqUbGkSyhocpILxklxTg.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: framework napisany w c + zephir, kompilowany do c, działający jako rozszerzenie do php, dzięki czemu masz załadowany cały framework zanim zostanie wykonany cały request, dzięki czemu odchodzi ładowanie 30-100 plików w każdym requescie jak w innych frameworkach, głupi json z bazy danych(już za którymś razem gdzie działa cache) prostego zapytania ma zawsze przewagę nad symfony czy laravelu w czasie odpowiedzi, bo ładuje tam jedynie jakieś 3-5 twoich plików
  • Odpowiedz
@anonim1133: no przy zwracaniu jsona wiele potrzebne nie jest, brakuje mi jedynie jakiegoś wbudowanego systemu repozytoriów, ale zrobić jakiś prosty z faktorią to akurat jest chwila roboty, no i wadą może być że trza rozszerzać phalconowe modele aby mieć własne aby korzystać z query builderów itp tylko że wymaga to możliwości instalowanai rozszerzeń do php, na jakimś najprostszym hostingu tego nie zrobisz, potrzebny vps/hosting z obsługą phalcona, lub taki który
  • Odpowiedz
@stacktrace: Z taką opinią też spotkałem się już wcześniej, od kogoś kto ma łeb na karku. Toteż podchodzę sceptycznie trochę do tego Phalcona.

Ale poczytam zawsze chętnie, wysłucham zdania innych, nawet jak są trochę fanbojami jakiegoś rozwiązania/marki :P
  • Odpowiedz
@anonim1133: zanim dojdziesz do momentu gdy bedziesz potrzebował analizowac czy twoj kod bedzie dzialac szybciej na phalconie i jeszcze napisany w zephirze (bo uzycie samego fwk przy pisaniu duzego kodu w php niewiele ci raczej da) to minie mnostwo czasu :p
użyj php 7.0, pamiętaj o włączeniu i skonfigurowaniu opcache i masz wydajność jakiej potrzeba
  • Odpowiedz
@bazingaxl: wydaje mi sie ze ng to angular :P ale nie jestem ekspertem i tez moge sie mylic

Sa roznego rodzaju programisci i eksperci w roznych dziedzinach. Natomisat MS stack odstarza wielu programistow z innych community tylko dlatego ze jest kojarzony z Microsoftem ( pozostalosc po czasach Gatesa i Ballmera i ich wojny z open sourcem )

.NET dev backendowy nigdy nie bedzie tak dobry jak dedykowany dev JS specjalista
  • Odpowiedz
@anonim1133: ale wiesz, to taki wybujały problem tak naprawdę. packagist.org znasz zapewne? https://github.com/composer/packagist tu masz źródła, to normalna, bardzo "standardowa" apka w Symfony2 (nawet jakiś super best-practicies nie stosuje), oczywiście nie że sf jest jakąś ciężką kobyłą, bo nie jest, a serwis zapierdziela przecież jak szalony i obsługuje całego composera. I wcale to nie stoi na jakimś superklastrze chmurowym ujwieco tylko o ile jakoś rok temu czytałem to stoi to
  • Odpowiedz
@bazingaxl: zarobki w firmie moga wynosic i 60k. Nie wiem skad twoje przekonanie ze 80k to taka normalna stawka w Londynie :) Ale tak firma jest dosc znana i dobrze kojarzona + duzo osob kojarzy ja z dobrym zapleczem technicznym.

@eXtreme: Zalezy w ktorych kregach, angular nadal bedzie popularny.
  • Odpowiedz