Drogie Mirki, cieszę się, że projekt MirkoPrzepisy wzbudził Wasze zainteresowanie. Na jego potrzeby, zakładam tag #mirkoprzepisypl, na którym będę informował o nowo dodanych przepisach.
Zachęcam również do oznaczania własnych przepisów tym tagiem. Dzięki temu, łatwiej będzie mi znaleźć publikowane przez Was przepisy. Zapraszam do obserwowania tagu (lub czarnolistowania :) )
Mirki, niedawno zapraszałem na kofty wołowe z raitą i sosem indyjskim, a dziś proponuję nieco inne podejście do tematu. Polecam kofty z karkówki wieprzowej z boczkiem i sosem feta. Smaczne, sycące jedzenie!
@niesforna_rita: Solą, tymiankiem i odrobiną oleju, żeby nie zjarały mi się na grillu. Wcześniej były podgotowane na półtwardo, a następnie pokrojone w ćwiartki.
Mirki, dziś polecam Coq au vin - kurczaka w sosie z czerwonego wina, bo to fajna potrawa. Można ją zrobić w godzinę, a jest na tyle smaczna, że nada się nawet na romantyczną kolację.
@TYMB4Rk007: Spróbuj, bo warto. Na kilogram serduszek potrzebujesz - sok z 2 cytryn - pół puszki piwa (250ml) - kilka startych ząbków czosnku - 2 łyżeczki oregano
Mieszasz serduszka z tym wszystkim, marynujesz co najmniej kilka godzin, nabijasz na patyki i grillujesz razem z plasterkami ziemniaków posmarowanych olejem z tymiankiem lub rozmarynem :)
No chyba, że robisz w piekarniku, wtedy na blasze od piekarnika kładziesz folię aluminiową. Układasz szaszłyki i ziemniaki
Mirki i Mirabelki z #warszawa, czy ktoś z Was będzie przymierzał się do kupowania nowego routera, (np. do Neostrady) pod DSL? #router #orange #internet
Vindaloo to taki trochę kundel kulinarny. Sprowadzony w XVI wieku na indyjską wyspę Goa przez Portugalczyków, wzbogacony indyjskimi przyprawami łączy ze sobą smak octowych, portugalskich marynat, oraz indyjskie aromaty. Brytyjczycy też lubią go czasami nieco zmienić.
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
Przepis krok po kroku, oraz bonus w postaci piosenki poniżej.
- 1 kg mięsa. Oryginalnie Vindaloo robi się z wieprzowiny. Najlepsze wychodzi z jagnięciny, można robić z kurczaka, a ja zrobiłem z pręgi wołowej. - 1 wielka (lub 2 średnie) cebule. - puszka (400ml) mleka kokosowego. Można ten składnik pominąć, w wielu przepisach zamiast niego jest woda, lub bulion. - masło klarowane, lub olej do smażenia
Marynata: - 150 ml octu. Najlepiej z czerwonego lub białego wina. Od biedy może
@TheAwaken: Powodzenia :) Myślę, że warto, to bardzo ciekawa i smaczna potrawa.
W przepisie pominąłem sól i cukier do smaku. Cukrem warto odrobinę przełamać kwaśność octu w marynacie, ale to już zależy od rodzaju wykorzystanego octu, oraz wina. Solimy oczywiście do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Drogie Mirki i Mirabelki, co jakiś czas pojawia się tutaj pytanie o tikka masala. Chciałbym przedstawić tutaj mój przepis, który wypracowałem w ciągu kilku lat metodą prób i błędów, a zarazem jest na tyle prosty, że każdy da sobie z nim radę.
Informacje: 1. Przepis jest przeznaczony dla osób początkujących w kuchni indyjskiej. Oryginalne przepisy są
Gotowanie rozpoczynamy 3 godziny wcześniej. Chcemy, by mięso się zamarynowało, a chlebki naan muszą urosnąć. Na początku robimy garam masala, czyli mieszankę przypraw, którą wykorzystamy do marynowania mięsa, oraz do sosu:
- opakowanie kminu rzymskiego (kuminu) (15g) - opakowanie kardamonu mielonego (10g), lub 7-8 nasion w całości - 2 łyżki nasion kolendry - 10 ziarenek pieprzu - 20 goździków - łyżeczkę gałki muszkatołowej - pół łyżeczki cynamonu - 8 listków laurowych
I to w sumie wszystko. Na talerzu podajemy chlebki, oraz miseczkę z sosem posypanym natką z kolendry. Chlebki wykorzystujemy do maczania w sosie, oraz wybierania z niego kawałków mięsa. Możemy pomagać sobie łyżką :)
Amerykanie nie zniosą wiz dla Polaków. Dlaczego Czesi albo Niemcy uczestniczą w VWP a Polacy nie? Odpowiedź jest prosta, chodzi o pieniądze i wcale nie w kontekście tego że jesteśmy biedni, ale że mamy tam rodziny z którymi utrzymujemy żywy kontakt, ponieważ sporo Polaków wyemigrowało do Stanów w latach 80 i 90. Niemcy też mają swoje rodziny, ale wyemigrowały przed lub tuż po wojnie, kontakty zdążyły się więc zatrzeć. Takim Niemcom, którzy
Na jego potrzeby, zakładam tag #mirkoprzepisypl, na którym będę informował o nowo dodanych przepisach.
Zachęcam również do oznaczania własnych przepisów tym tagiem. Dzięki temu, łatwiej będzie mi znaleźć publikowane przez Was przepisy.
Zapraszam do obserwowania tagu (lub czarnolistowania :) )
Nowe przepisy:
Strogonow od @Mirkosoft
Penne z chorizo i pesto, łatwy przepis od @blabusna666
Idealny sernik (nie makowiec, nie karpatka, nie