Święta idą, znowu babki będą pieczone Chyba moje ulubione ciasta do robienia bo spokojnie w większym robocie można trzasnąć 4-6 naraz i nie ma za dużo roboty z nimi, nie to co z mazurkami #bojowkapiekarska
@wykopowy_brukselek: i kto to wszystko będzie jodł? Na handel? Jak nie to musisz jeszcze 30 litrow kawy zaparzyć, bo babki inaczej się nie da zjeść w takiej ilości ;)
Miała być pyszna kiełbaska no i tak długo wybierałam, że nie wiem jak to zrobiłam ale mam kiełbasę dojrzewającą ;( jeść ją na surowo? Obgotować? Usmażyć? Co najlepiej?
@Pesa_elf: chuop se kupi nadziewarkę, bo maszynka do mielenia rodzi frustracje przy nadziewaniu i odbiera radość z życia i kolejnej kiełbasy. Rośnie wprost proporcjonalnie do ilości mięsa, frustracja.
@tomszczyk: tak, najpierw szynkowar, a kolejnego dnia wrzuciłem do wędzarni elektrycznej na fajny kolor i aromat.
@StalowyRoman: z tym wędzeniem to trochę była wpadka, bo po osuszaniu w wedzarni włączyłem dymienie, ale zapomniałem zwiększyć temperature i poszedłem kosić trawę a potem soe okazalo ze kolor sie niezmienil ¯\(ツ)/¯. Więc około 1,5 godziny wedzilo się w 40 stopniach, a potem przestawiłem na 90 i po 30 minutach wyłączyłem wędzarnie, ale mięsa nie wyjmowałem. Także następnym razem bym chyba zrobił takie podpiekanie w 90 stopniach do porządnego koloru.
@Pomidorken: tak, miało to mieć na celu wysuszenie i powstanie skórki. Tak było w przepisie, ale ten nie zakładał dalszego wędzenia, więc myślę że to można pominąć.
"Nie unikasz temperatur powyżej 130 st przy peklowanym?"
Masz na myśli to, że azotanu sodu nie powinno się podgrzewać? Nawet się nad tym nie zastanowilem nigdy. Jest taka granica temperatury?
Bardzo ważne pytanie, wyjąłem mięso mrożone z zamrażarki, wsadziłem do miski z zimną wodą i tak sobie leżało 20-30 minut. Czy mogę je ponownie wsadzić do zamrażarki, mięso dalej jest twarde jak skała. Pytanie czy nadal nadaje się do zjedzenia czy lepiej w-----ć? #gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie #pytanie #pytaniedoeksperta
@paramyksowiroza: no dokładnie, nie zdążyło się rozmrozić wcale. Wususzyc ręcznikiem i do zamrażalnika z powrotem. W tak krótkim czasie co się tam więcej mogło namnozyć niż było? Tym bardziej, że mięso będzie podawane obróbce cieplnej. @Golibroda85
Ludzie np. jak peklują w solance mięso pod wedzenie przez wiele dni to w razie jakiś oznak zepsucia płuczą mięso po prostu, wymieniają zalewę i jak jest dalej wszystko ok to robią z
Chciałem się z Wami odkryciem darmowego e-booka pt. "Tradycje kulinarne Polski". Sam dopiero trochę przeczytałem, ale podoba mi się i jest fajnie wydana.
Myślę, że część z Wam może byc zainteresowana taką lekturą, więc wrzucam.
@mac666: aż mi się przypomniało cos o gruszkach zwanych pierdziołkami, dzikie grusze na miedzach mialy owoce ktore nie, nadawaly sie, za, barszo do, jedzenia, az, do pierwszych przymrozków, przemrożone stawaly się slodkawe i byly jedzone gdy nie bylo nic innego pod ręką. A, efekty specjalne to byl efekt tego słodkiego smaku
I tak to się powoli żyje w małym powiatowym na Ziemiach Odzyskanych. Tatarek boży na grzankach pięknie wchodzi do wytrawnego własnej roboty. #koty #jedzenie #gotujzwykopem #wino
Dzieki! Kurczak przekrojony w poprzek i rozłożony, pomiziany oliwą, solą pieprzem i czosnkiem w proszku, a po wierzchu posmarowany koncentratem pomidorowym mutti. Po 10 minutach pieczenia posypane mocarello osm Skierniewice startą i kolejne ok 10 minut. Na koniec, po wyjęciu, polałem jakimś sosem z biedronki na bazie octu balsamicznego.
Do ziemniaków dałem kapkę oleju, troche papryki słodkiej i ostrej, kurkumę, pieprz i lubczyk suszony. Solenie po upieczeniu.
@mi96: ile to fermentuje? Smak i zapach zakwasu zmienia się w czasie. Nie pasuje mi w jej przepisach, że fermentuje pod gazą, a nie w zakręconym sloiku co zwiększa ryzyko ewentalnego zakażenia.
@mi96: to za krótko wg mnie, szczególnie że jest zima i niższa temperatura fermentacji. Na początku czasem pachnie nieciekawie, bo jeszcze mało jest kwasu mlekowego. Zakręć następnym razem, przyprawy można uprażyć. A zakwas kupny próbowałeś? W sensie czy masz porównanie do tego wylanego?
#jedzenie Ma ktoś sprawdzony przepis na placki tortille l? Robiłem już chyba z 5 z internetow i wszystko #!$%@? w sensie że ciasto jest takie "suche" ze pęka przy zwijaniu xD a chce takie jak ze sklepu podobne #gotujzwykopem #kuchnia #jedzzwykopem
Chyba moje ulubione ciasta do robienia bo spokojnie w większym robocie można trzasnąć 4-6 naraz i nie ma za dużo roboty z nimi, nie to co z mazurkami
#bojowkapiekarska