OSP otrzymało szosówkę, do ciężko dostępnych miejsc
Strażacy ochotnicy z jednostki OSP KSRG Puszno Godowskie otrzymali na wyposażenie motocykl. Jednoślad przekazała druhom lubelska Inspekcja Transportu Drogowego.
z- 4
- #
- #
- #
- #
Strażacy ochotnicy z jednostki OSP KSRG Puszno Godowskie otrzymali na wyposażenie motocykl. Jednoślad przekazała druhom lubelska Inspekcja Transportu Drogowego.
zPyszne donaty oblane grubą warstwą lukru lub polewy czekoladowej. Z przygotowanej porcji wychodzi ok.15 donaty, w zależności jak duże wykrawamy kółka. Ciasto nie jest skomplikowane i zawsze się udaje. Jest mięciutkie, puszyste i szybko znika.
zPrzekąski z salami są wdzięcznym tematem na imprezach i uroczystościach. Piękne kompozycje które wychodzą z pod ręki gospodyni są chętnie zjadane, również są ozdobą stołu (szczególnie na początku imprezy). Proponuję przekąskę w kształcie róży, muszki i spódniczki.
zCelebrating 30,000 subscribers by killing (nearly) 30,000 demons in this monstrous and notoriously difficult map that will take hours to finish.
zWiele osób uważa, że jabłecznik i szarlotka to takie samo ciasto. Jednak między tymi ciastami występuje różnica. Szarlotka musi być krucha lub ew. półkrucha. Jabłecznik natomiast zawiera tylko jabłka, za to ciasto może być również drożdżowe, biszkoptowe albo francuskie.
zNiezwykłe ciasto ze śliwkami pod bezową pierzynką z kroplami rosy. Wadą tego ciasta jest to, że szybko znika ze stołu :) Polecam wypróbowanie tego niezwykłego ciasta.
zNalewka orzechówka gości od dawna w mojej rodzinie. Nauczył mnie tego mój dziadek, a nalewki robił wyśmienite. Podzielę się z wami nalewką zdrowotną z młodych orzechów włoskich i tą bardziej do posmakowania z dodatkami.
zMoja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre :)
zSzczaw to dla mnie niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych liści jest oczywiście zupa szczawiowa.
zDzień Matki tuż tuż, może przygotujesz coś specjalnego? :)
zSzybka dekoracja tortu za pomocą sznurka. Jakie to proste i piękne. Potrzebujemy sznurek (2 krótsze i jeden dłuższy), barwniki spożywcze i tort. Barwniki mogą być dowolne kolory, tu musimy użyć swojej wyobraźni.
zPrzepis jest niesamowicie smaczny, porowaty, super czekoladowy biszkopt, który nie pozostawi nikogo obojętnym. Ø = 16-18 cm (można również 20-22 cm, wszystko zależy od żądanej wysokości ciasta).
zJasnota biała jest to bylina uważana za chwast, często jest mylona z pokrzywą. Jej pokrój i kształt liści jest bardzo zbliżony do pokrzywy, dlatego nazywana bywa pokrzywą białą. Jednak roślina ta nie parzy i posiada szerokie właściwości lecznicze, na które warto zwrócić uwagę.
zPyszna, lekko kwaskowata, miejscami słodka i w dodatku krucha – wiosenna tarta z rabarbarem. Jest naprawdę smaczna, w dodatku łatwo się ją robi.
zCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Sezon rabarbarowy trwa, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury.
zSyrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jednym z najlepszych środków na ból gardła jest sosna, a dokładnie syrop z jej młodych pędów. Warto już wiosną pomyśleć o jesiennych niedyspozycjach zdrowotnych, ponieważ najlepszy syrop z sosny robi się w maju.
zMniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec lub – błędnie – mlecz, rośnie na przydrożach, łąkach, w zaroślach oraz jako chwast. Mało kto wie, że mniszek lekarski ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej.
zŚwięta Wielkanocne są najbardziej oczekiwane i radosne. W tym dniu nasza dusza jest wypełniona najmilszymi uczuciami. Wszędzie słychać życzenia, na stole są Wielkanocne ciasta, piękne pisanki i smakołyki. Wymieniamy kolorowe jajka jako symbol życia. Dla takich chwil warto zadbać o wystrój :)
zOd czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta. Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu sernikowego.
zCzasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta.
zWykop.pl