Smak dzieciństwa - Proziaki - sodowe chlebki z Podkarpacia
Moja babcia pochodzi z lubelskiego i czasami przebywając u niej na wakacjach, też robiła takie “proziaki”. Piekła na piecu, układała na fajerkach, smak pamiętam do dziś. Zastanawiam się czy na pewno proziaki pochodzą z Podkarpacia. W gruncie rzeczy nie jest ważne skąd pochodzą – ważne że są dobre :)
KrolOkon z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 3
Komentarze (3)
najlepsze
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 2 małe jajka lub 1 duże
– 250 ml kefiru
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5 – 2cm, wykrawać krążki, zostawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Patelnię lekko rozgrzać, układać placki i opiekać z obu stron
Moja mama je piecze w piekarniku. Świeże z masłem to poezja.