Dzień Majonezu Kieleckiego - 15 września 2023
Zgodnie z ustnymi informacjami, przekazanymi następcom przez ówczesnych pracowników jego seryjną produkcję rozpoczęto „w połowie września”. Nieprzypadkowo zatem data 15 września została wybrana przez Organizatora do świętowania Dnia Majonezu Kieleckiego.
z- 200
- #
- #
- #
- #
- #
@UmCykCyk: Nie nazywaj tego zagęszczonego oleju majonezem. To się nadaje co najwyżej do smarowania zawiasów w drzwiach...
@Szalonytarocista: Jak to niby ma funkcjonować? Malujesz tym gównem kwiatuszki na sałatkach, czy serduszka?
@kureci_paratko: Robiłem, wychodzi zajebiście, bo samemu możesz sobie dobrać pod wymagania. Ja np daje dużo pieprzu (oczywiście bez przesady) żeby smak był bardziej wyrazisty. Robiłem też wersję czosnkową :)
Trzyma się podobnie długo ale szybciej się odbarwia. Moim zdaniem wychodzi lepszy, ale trzeba robić małe partie bo brak konserwantów (poza oczywistym octem) jednak jest
@Luko: Bo winiary ma od #!$%@? chemii, i może być np inaczej przetwarzany termicznie, co powoduje odparowanie octu.
Natomiast ocet jest zasadniczym składnikiem każdego majonezu i narzekanie że majonez jest kwaśny przez ocet to jak posiadanie pretensji do keczupu że ma w sobie pomidory.
@Ramone: Dokładnie tak. Bo sałatka jarzynowa sama z siebie jest słodkawa przez marchewkę a Kielecki idealnie ten smak równoważy.
Zastanawiam się czy ci którzy narzekają na jego octowy posmak żrą go łyzką czy faktycznie używają jako przyprawę.
@Pshemeck: Ciekaw jestem skąd te rewelacje wziąłeś.