Dzień Majonezu Kieleckiego - 15 września 2023

Zgodnie z ustnymi informacjami, przekazanymi następcom przez ówczesnych pracowników jego seryjną produkcję rozpoczęto „w połowie września”. Nieprzypadkowo zatem data 15 września została wybrana przez Organizatora do świętowania Dnia Majonezu Kieleckiego.

- #
- #
- #
- #
- #
- 204
Komentarze (204)
najlepsze
olej rzepakowy,
żółtko jaja 6,0%,
ocet,
musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat),
cukier,
sól,
przyprawy,
przeciwutleniacz (E385) substancja ta może powodować m.in. biegunkę, wymioty i problemy ze wchłanianiem składników mineralnych,
regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Potencjalne alergeny: jaja, gorczyca (musztarda)
Skład majonezu Kieleckiego
olej rzepakowy rafinowany,
musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy),
woda,
żółtka jaj kurzych (7,0%).
Wybierz prosty skład bez substancji szkodliwych i oczywiście lepszy
@UmCykCyk: Nie nazywaj tego zagęszczonego oleju majonezem. To się nadaje co najwyżej do smarowania zawiasów w drzwiach...
@Ramone: Dokładnie tak. Bo sałatka jarzynowa sama z siebie jest słodkawa przez marchewkę a Kielecki idealnie ten smak równoważy.
Zastanawiam się czy ci którzy narzekają na jego octowy posmak żrą go łyzką czy faktycznie używają jako przyprawę.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Pshemeck: Ciekaw jestem skąd te rewelacje wziąłeś.