Ale będzie dobre winko (。◕‿‿◕。) W prezencie dostałem 32kg winogrona. Niestety odmiana nieznana więc zakładam, że to labrusca (działkowo-płotowa). Będzie trochę roboty, żeby kwasowość doprowadzić do poziomu akceptowalnego ale da się zrobić.
@Zawodowy_Janusz: No to może wyjdzie za kwaśne.. zobaczysz. Najwyżej w przyszłym roku zrobisz mdłe z jabłek czy czereśni i wymieszasz, oj, pardon, przeprowadzisz kupażowanie ( ͡°͜ʖ͡°)
@gumis112211: W ubiegłym roku robiłem z "tego samego płotu" ( ͡°͜ʖ͡°) i wyszło bardzo smaczne wino. Alkohol 16% i wino słodkie/deserowe. Ale w ub. roku ogólnie wszystkie owoce były lepszej jakości. Zobaczymy. Tu trochę jednak wodą rozcieńczyłem, mogłem dać drożdże konsumujące kwasy (nie pomyślałem wcześniej). Zawsze pozostaje odkwaszanie albo wychładzanie i trochę kwasu winowego zawsze się wytrąci ( ͡°͜ʖ͡°)
@mietko daj spokój prosze się od tygodnia o ten przepis, ale w końcu Krzyśiek podesłał, sorry ze tak póżno
Wino z owoców CZARNEGO BZU
- 5 kg Owoców czarnego bzu - 5 l wody - 3 kg cukru - 4 g pożywki - 20 g kwasomiksu - drożdże winiarskie FERMIWIN VR5 Burgund Bordeaux Dojrzałe owoce dokładnie oczyścić, wypłukać i rozgnieść po czym zalać dwoma litrami wrzącej wody i około 5 minut zagotować.Po
Jako że do #krakowskiewykopparty powoli możemy już zaczynać odliczać jedynie dni, to pora podać sporą garść oficjalnych informacji.
Tak jak chciała większość, główna impreza odbędzie się w sobotę 23 lutego br. Bramy znanego i lubianego baru dla graczy @BarONkrakow przy ulicy Batorego 1 zostaną otwarte dla Was już o godzinie 18:00.
Lokal jest w całości do dyspozycji dla nas - jest to impreza zamknięta dla użytkowników serwisu Wykop.pl :) Gorąco
Zlewam odrobinę wina na sylwestra i z tej okazji mogę wkońcu się pochwalić moim pierwszym winem ( ͡°͜ʖ͡°) Uroczyście przedstawiam 3 miesięczny wermut z ryżu. Nie potrafię niestety opisać smaku. Zbyt duży laik że mnie ;) Ale jest na tyle dobre, że w zeszłym tygodniu nastawiłem kolejne kilka litrów.
@mudmen: Ah, ten prosty ryżowy wermut ma w sobie to COŚ. Wino proste o bardzo przyjemnym smaku i praktycznie nie da się tego wina spieprzyć. Chyba, że ktoś ma nadzwyczajny talent ( ͡°͜ʖ͡°) Jak na 3 miesiące to stosunkowo klarowne. Powinno szybko się wyklarować :) Zdrówko!
PS. Przepis skrzycha jest naprawdę dobry, ale ten kwasek cytrynowy ja bym zastąpił albo cytrynami (razem ze skórką) jak
W pewnym angielskim miasteczku kamery zarejestrowały kradzież piw w markecie. Nie było w tym nic dziwnego gdyby złodziej nie wyglądał jak David Schwimmer. Gwiazda "Przyjaciół" wykazała się niezłym refleksem i wrzuciła na twittera filmik pokazujący, że to nie może być on, bo w tym samym czasie dokonywał takiej samej kradzieży w Nowym Jorku. via #kusinakulture
Okazuje się, że #wino domowe nawet będąc półproduktem jest iście genialne, na chwałę enologii polskiej ( ͡°͜ʖ͡°) Na warsztat wiśnia i truskawka. Kolor i klarowność w rzeczywistości lepsza niż na zdjęciu, po prostu aparat ziemniak porównywalny z serwerami wykopu ( ͡°ʖ̯͡°) Łzy wskazują na wysoki poziom alkoholu, wyższy niż bym chciał, ale ze względu na moją absencję w domowym gniazdku,
@PawelW124 Ja akurat do ryżu podchodzę bardzo sceptycznie, bo wydaje mi się że jego dodatek jest po prostu bezsensowny, że taki sam wynik byśmy uzyskali gdyby tego ryżu w balonie nie było, ale może o czymś jeszcze nie wiem.
Przecież skrobii drożdże same żadną miarą nie przerobią. Będzie brakowało enzymów, które np przy piwie powstają podczas słodowania
Jestem dumna. Odkąd odkryłam kamień do pizzy, moje życie się zmieniło. Polecam każdemu. Ta jest z mozzarellą di buffala, bresaolą, chili. Posypana serem pecorino. Kto pierwszy, ten bierze dwa kawałki ( ͡º͜ʖ͡º) #pizza #gotujzwykopem
Popełniłem obiad. Kurczak sous vide z cytryną, naszprycowany sokiem cytrynowym i kolendrą. Puree groszkowe z czipsem z sera pecorino. Marchewka i pietruszka też robione sos vide, później glazurowane w domowym miodzie + grillowane brokuły. #foodporn #artiebuccogotuje #jedzenie #pokazobiad
Ale będzie dobre winko (。◕‿‿◕。)
W prezencie dostałem 32kg winogrona. Niestety odmiana nieznana więc zakładam, że to labrusca (działkowo-płotowa). Będzie trochę roboty, żeby kwasowość doprowadzić do poziomu akceptowalnego ale da się zrobić.
źródło: comment_5fhXidJPqgYnr0KlvZcLwGJ5B5ffXyPK.jpg
Pobierz