Czekolada, zielona herbata i winogrona hamują koronawirusa. Opublikowano badania
Komputerowe symulacje i badania in vitro wskazują, że znajdowane w niektórych produktach związki hamują proteazę niezbędną koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Naukowcy wymieniają zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany...
z- 74
- #
- #
- #
- #
Tak jak już wskazał @rezoner, „news” tyczy się badania in vitro (doi:10.3389/fpls.2020.601316).
Badanie przedstawia m.in. symulacje wiązania wybranych substancji, tj. flawonoidów, z białkiem proteazy SARS-CoV-2.
Nie ma to praktycznie żadnego przełożenia na rzeczywistość. Nie ma mowy o ekstrapolacji tego rodzaju wyników na efekty działania badanych związków u ludzi, in vivo, a co dopiero w warunkach klinicznych...
To badanie skierowane wyłącznie do kręgów naukowych, do ludzi w tym wyspecjalizowanych i potrafiących