Wpis z mikrobloga

• 0
@apaczacz: powiedz mi w jakim celu przełączać coś co może się samo przełączać? Tym bardziej że automat optymalnie dobiera przełożenie aby nie męczyć silnika i zapewnić ekonomiczną jazdę. W samochodach sportowych dwu sprzęgłowe automatu które zmieniają bieg szybciej niż czas reakcji człowieka też są dla podludzi?
  • Odpowiedz
@apaczacz: W terenówkach zawsze miałem manuale i nie wyobrażam sobie inaczej. A w rodzinnym dupowozie mam amerykańskie 3.8 litra V6 w automacie i nie wyobrażam sobie inaczej - o co bym siebie kiedyś nie podejrzewał. Człowiek starzeje się, a poglądy ewoluują. Nie ma o co robić afery, każdy jeździ czym lubi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jefrey: i ja wlasnie w takim amerykanskim 3.8 v6 zrobilem mase kilometrow. Nie robie afery, gdybym napisal ze automat jest dla ciot czy pedalow to owszem, ale jak juz wyzej napisalem: tekst dla podludzi traktuje z przymruzrniem oka.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kalan: bo ja wole sam to robic. A nie kazdy automat i nie zawsze pracuje tak idealnie jak Ty to napisales. Za to dobry kierowca potrafi sam dobrac przelozenie zeby nie meczyc silnika, ekonomicznie jechac czy tez wyciagnac cala moc jaka jest do uzyskania.
  • Odpowiedz
@apaczacz: sam jeżdzę manualem i mam pod butem 230 koni, i też długo myślałem, że automat nie jest dla mnie. Ale przejeżdzka 420konnym sportowym automatem z łopatkami w kierownicy mnie przekonała - następne auto będzie w automacie.
  • Odpowiedz
@apaczacz: Mój znajomy jest "emerytowanym" żołnierzem (znaczy wiadomo, 20 lat służby i dzida) i w związku z tym, że miał kategorię C, to z---------ł tymi wojskowymi, pamiętającymi czasy komuny wozami i przesiadł się na automat, bo mówi że już manualem był zmęczony i ogólnie rzygał przy zmianie biegów.

Ja bym powiedział tak - jak nie masz doświadczenia, to ucz się na manualu, bo w Polsce dalej manual > automat i
  • Odpowiedz
  • 0
@frikuu: mam prawko od 13 lat, jazdy automatem w tym okolo 6 lat plus jakies przejazdzki innymi autami z automatem, szybszymi jak i tez wolniejszymi. Tez mam prawko C, ale tu nie ma co porownywac nawet, bo w ciezarowych jest cos takiego jak dolna skrzynia biegow ( nie pamietam fachowej nazwy). Takzr mam doswiadczenie w jezdzie z automatem, ale w moim sercu #tylkomanual.
  • Odpowiedz