mirko_anonim
✨ Kryzys w IT – moje doświadczenia Ⓘ
Muszę tutaj wylać swoje żale, bo dostaję już białej gorączki. W 2008 roku szukałem swojej pierwszej poważnej pracy po liceum i dostałem ją po od razu w banku. Mając tylko maturę i będąc bez statusu studenta, bo poprawiałem maturę. W 2009 poprawiłem egzaminyi poszedłem na studia (informatyka stosowana).

Wróciłem na rynek pracy w 2011 roku, po 3 miesiącach dostałem pierwszą pracę w zawodzie - w momencie kiedy byłem już zatrudniony zadzwonili do mnie z trzech innych firm, gdzie brałem udział w rekrutacji, z ofertą.

Jest 2026 rok, zero podwyżek od lat, zero perspektyw, od 2022 roku siedziałem trzy razy na benchu, łącznie z akceptowaniem projektów ze stawką dla mida, byle zostać w firmie.

W marcu po trzecim benchu okres 30 dni się przekręcił i zostałem zwolniony. Jest październik, do tej pory codziennie wysyłam kilkadziesiąt CV, ogromna liczba rozmów, ogromna liczba ostatnich etapów (ostatnio zaliczałem 7 etapowy pipeline) i zero ofert.

Wiecie co robię od czerwca? Sprzątam klatki na osiedlu od 06:00 do 14:00, od 17:00 do 20:00 sprzątam biura w firmie produkcyjnej, bo muszę mieć skądś pieniądze.

W dupie mam czy ktokolwiek napisze, że trolluję, kłamię, że baituję. Serio, g---o mnie to obchodzi. A każdemu kto ma trochę oleju w głowie i pracuje w IT, albo w jakikolwiek sposób wiąże swoją przyszłość z IT, polecam wyrobić sobie jakiegoś innego skilla, żeby móc w krótkim czasie przekwalifikować się. To co się dzieje z IT od kilku lat jest tak surrealistyczne i absurdalne, że mój mózg nie chce tego zaakceptować.

#kryzysit #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Tylko przypominam, że programiści sami sobie zgotowali ten los. Trzeba było pilnować, jak lekarze.

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

181
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
2-aminopirydyna
mnie to interesuje jakim cudem p-------------ś pieniądze zarobione przez te wszystkie lata, że nie możesz sobie zrobić parę miesięcy przerwy i zastanowić się co z tym zrobić xd
299
buntowniczaczupakabra
Też mnie to ciekawi - ja mam taką "większą" pensję od około 6 lat i mam oszczędności na ok. 10 lat skromnego życia, a tutaj OP zaczął pracę w IT zaraz po 2010 roku...
52
glass3
Też mnie to ciekawi - ja mam taką "większą" pensję od około 6 lat i mam oszczędności na ok. 10 lat skromnego życia

Taa... bez inflacji to jest możliwe, ale pandemia udowodniła, że wystarczy 1-2 lata wyższej inflacji z tych 10 lat zostaje 4 lata skromnego życia ;)
9
Widelec_
Dom wybudował - milion złotych.
Porządne auta kupił - 200k.

Do tego normalnie żył.

Poza tym on już od pół roku nie ma roboty, to też tanie nie jest.
44
Escalade
Zwłaszcza jak się utrzymuje styl życia sprzed zwolnienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
37
BlackpillMonster
Zaraz przyjdzie jakiś odklejeniec i powie, że za mało się doszkalałeś, i że dobry programista zawsze sobie poradzi xD
149
slgdfhsdhjfbs
slgdfhsdhjfbs
dobry programista zawsze sobie poradzi.
40
Usmiech_Niebios
@BlackpillMonster wiadomo, jak ktoś nie pcha takiej narracji to jest odklejeńcem :3
Weź przypomnij w jakiej firmie informatycznej pracowaleś i na jakim stanowisku, no nie licząc postowania tego slopu
13
mirko_anonim
sprawiedliwy-mediator-20: @BlackpillMonster odklejeniec jestes bo myslisz ze programista umie sprzatac XD

on 15 lat w IT robil, pewnie zna wszystkie modele i techniki zarzadzania, ale zamiast zostac managerem w lidlu sprzata klatki XD

bait baitem, ale jezeli ktos robil 15 lat w IT i nie umie znalezc innej pracy ktora garsciami czerpie z kompetencji nabytych przez 15 lat w IT to naprawde byl do zwolnienia i
45
puto
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
26
Polinik
Nikt Was nie żałuje. A wiesz czemu?

Bo p----------------e ten czas. Przez 15 lat nie zgromadziłeś w najlepiej płatnej branży oszczędności, żeby móc przeżyć tych kilka-kilkanaście miesięcy. I nie tylko Ty, tak samo zmarnowała ten czas większość specjalistów z branży.
Wielki dom ponad stan, Mustang/Porsche, najnowsze IPhone co roku, oczywiście wszystko w leasing, trzeba generować koszty, kasa p--------a, oszczędności zero, bo po co oszczędzać jak się pływa w maśle.

Bo przez lata mieliście jak
36