B2B_Survivor
#programista15k #programowanie #pracait
Witam, szybka ankieta. Ile lat jeszcze się widzisz pracując zawodowo w IT?

W jakim wieku planujesz zakończyć pracę zawodową w IT?

• Przed 40. rokiem życia 10.8% (555)
  • W wieku 40–49 lat 13.4% (688)
  • W wieku 50–59 lat 9.8% (499)
  • W wieku 60 lat lub później 28.9% (1479)
  • Nie wiem / nie pracuję w IT / wyniki 37.1% (1896)

5117 głosów

12
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
lormont
Takie rozważania to może prowadzić lekarz zarabiający 100k miesięcznie, a nie korpo etatowiec 15k brutto, dla takich to praca do wieku emerytalngo.
77
xdddded
no przy 15k w pl to zreczywiscie lipa bo ja jak zarabiałem nawet te +20k w pl to biedowałem ,ale od czasów ai mam praktycznie 3 razy tyle i mieszkam w biednej azji, od roku nie wiem w co hajs pakowac XD
3
Krolik
Krolik
Jest całkiem sporo programistów zarabiających 30k i więcej.
Dodaj do tego zarobki współmałżonki i spokojnie można odłożyć 20k na czysto miesięcznie. To daje 240 tys. rocznie. W ciągu 20 lat pracy zawodowej masz odłożone niemal 5 mln które w zupełności wystarczy na wczesną emeryturę około 40 rż. Jak najbardziej pytanie zasadne.
2
lormont
Kto tyle płaci? Chyba jedynie firmy zatrudniające ludzi mających genetyczne predyspozycje do rozwiązywania zagadek algorytmicznych. Natomiast lekarzem zarabiającym ciężkie pieniądze może zostać przeciętny człowiek.
6
BlackpillMonster
Jeszcze kilka lat j*bania w sprintach i w końcu będę mógl zejść w spokoju na zawał
67
B2B_Survivor
Czyli strzelam - masz tak z 40 lat?
2
memmory47
Wspomniał o sprintach więc może mieć 20 lat doświadczenia, ale 5 lat w zawodzie i ~30 lat xd
Tak ankieta daje kilka niepełnych odpowiedzi. Przykładowo mam zamiar za kilka lat nie tworzyć już niczego (teraz tworzę bo lubię), ale nadal zarządzać i planować projekty. Czy w takim razie to nadal IT czy już mgmnt
0
B2B_Survivor
Nie wiem skąd tyle osób zamierza pracować do 60 albo dalej.
Przecież do tego czasu będziecie już mieli r-------e kręgosłupy i zajechany wzrok.
Realnie to max 55 i to tylko consulting i mentoring.
10
raj
raj
Ja dlatego, że mam już 61, cztery lata do emerytury, więc chyba oczywiste że zamierzam do niej dopracować :)
10
dzem_z_rzodkiewki
za niedługo zmiana władzy, mogą zdążyć przesunąć wiek emerytalny na 70 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
aepor
aepor
7
mielonkazdzika
Ja dopiero wchodze do IT ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
7
ziomallox
Po 50 u nas już raczej nikt nie zatrudni dziada co ma problemy z rozumieniem nowej technologii, chyba że do podłączania drukarek Grażynkom. Ja przed 40tką planuje exit i przejście w rolnictwo. Liczę na spadki gruntów przez niż demograficzny i zająć się głównie hodowlą zwierząt i pszczelarstwem
6
deni28s
a gdzie odpowiedz nie zamierzam zakonczyc ?
6
pontifex
pontifex
Pytanie powinno brzmieć: ile jeszcze ; 1 mc 6 m-cy itd...
5
dexter-morgan
dexter-morgan
50 czy 60 lat w IT zaczyna dziś brzmieć jak abstrakcja. Wystarczy spojrzeć na LinkedIn. Ludzie z 20-30 expa, którzy mają dziś 50+, potrafią szukać pracy miesiącami a potem się znajdują się na uberach czy w budowlance bo mają dość szukania. Także możecie marzyć dalej bo i tak wyjebią nas przed 50 tką.
5
Almagest
mam nadzieję, że uda się dopracować jeszcze 10 lat bez wygryzienia przez AI, bo mógłbym już wtedy myśleć o FIRE, a tak to musiałbym jeszcze dopracować w gównorobocie
3
dzem_z_rzodkiewki
Naprawdę fajne delulu że widzicie siebie w wieku 60 lat lub później klepiącego w sprintach lub przechodzącego rekrutację z dynamiczną Anetką w HR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja już robie prawko żeby móc jeździć śmieciarką w MPO. Tylko nie kradnijcie mojego pomysłu
3
Rysiowata
aktualnie to już się nie widzę. ale póki nikt nie narzeka, to jakoś się kręci. no i nie bardzo wiem co robić innego
2
Arkass
@B2B_Survivor
IMO:
Ależ mamy tutaj kumulację myślenia życzeniowego, kiedy realia gonią takie fantazje: https://wykop.pl/wpis/87229319/tworze-ten-temat-by-nie-musiec-sie-powtarzac-i-moc
( ͡° ͜ʖ ͡°)

p.s. dałem opcję "przed 40. rokiem życia", bo w takiem wieku zakończyłem swego czasu przygodę z IT, pracując 2 lata jako grafik komputerowy w IT (web design + inne rzeczy).

Tworzę ten temat, by nie musieć się powtarzać, i móc do niego odsyłać, w dyskusjach o przyszłości pod kątem rynku pracy i gospodarki - post AGI. IMO: - Jak prawdopodobnie w 2028-30 powstanie AGI w USA i w Chinach, a chwilę później zostanie udostępniona w abonamencie, to w kolejnych miesiącach dość szybko może zostać wdrażana w zamian za pracownika umysłowego. W pracy umysłowej to znalezienie pracy będzie wtedy prawdopodobnie graniczyło z cudem. - Chwile później po stworzeniu AGI, zostanie ona też prawdopodobnie włożona do androidów (robotów), które w tym czasie będą masowo zjeżdżać z linii produkcyjnych. Zależnie od podaży takich androidów, będą one też stopniowo zastępować pracownika fizyczno-umysłowego. Tyle że w tym czasie rynek pracy fizyczno-umysłowej, najprawdopodobniej zostanie zalany milionami chętnych do pracy, tych co zostali zwolnieni przez wdrożenie AGI w abonamencie. Zatem i na rynku pracy fizyczno-umysłowej zapanuje job-armagedon, gdzie setki chętnych na stanowisko będzie rywalizowało o pracę, przez co pracodawcy prawdopodobnie zjadą z pensjami do minimalnej, a część Januszów biznesu zacznie zatrudniać na czarno np. za 1/10 pensji minimalnej, a i tak nie zabraknie im pracowników. I tutaj znalezienie pracy w tym okresie będzie mega trudne, lub za głodowe stawki. - Kilka/kilkanaście miesięcy po stworzeniu AGI, najprawdopodobniej zostanie stworzona ASI (superinteligentna AGI) w USA i w Chinach, to firmy mające ASI i następne generacje ASI, będą prawdopodobnie zakładać firmy-córki w których to firmach ASI będzie konkurować na rynku usług/produktów które można stworzyć przy pomocy komputera (praca umysłowa). Już dziś Musk zaklepał sobie taką firmę - Macrohard, mającą konkurować z Microsoftem w tworzeniu oprogramowania, tyle, że bez udziału ludzi, a tylko przy pomocy AI. ASI będzie w stanie tworzyć usługi/produkty na ponadludzkim poziomie, przez co dzisiejsze firmy w tych sektorach, nie będą w stanie konkurować ani jakością, ani ceną, z firmami z ASI. Przez brak konkurencyjności, to dzisiejsze firmy zaczną prawdopodobnie bankrutować jedna po drugiej. Zatem nawet jak jeszcze, w jakich firmach zatrudniających pracowników umysłowych pracowali do tej pory jeszcze jacyś ludzie, to przestaną pracować przez bankructwa, i nowej pracy umysłowej już nie znajdą, najprawdopodobniej. - ASI to także nowa nauka i technologia na ponadludzkim poziomie. Sprzedawanie nowej technologii czy to bezpośrednio, czy jako licencji i patentów, spowoduje, że nowa technologia od ASI będzie produkowana w USA i w Chinach, i to już bez udziału ludzi, w autonomicznych zakładach produkcyjnych. Firmy produkujące dzisiejszą technologię nie będą w stanie konkurować z ponadludzką technologią od ASI, zatem najprawdopodobniej zaczną bankrutować. Pracownicy fizyczno-umysłowi będą zwalniani z bankrutujących firm, i najprawdopodobniej nie będą mogli już znaleźć nowej pracy. Zatem najprawdopodobniej ASI nie tylko dokończy wcześniejszą job-apokalipsę, ale spowoduje gospodarko-apokalipsę w krajach innych niż USA i Chiny. Jak w tym czasie USA i Chiny zmienią swój system podatkowy, socjalny, wydatków na sektor publiczny, itp., przez co będą w stanie odciągać realne podatki od firm mających AGI/ASI i firm im podległym, to będzie ich stać na UBI (bezwarunkowy dochód podstawowy), a reszta świata może się stoczyć do dzisiejszej Kuby, gdzie minimalna pensja/emerytura wynosi w przeliczeniu na nasze 20 PLN, o ile kraje przetrwają takie załamanie na rynku pracy i gospodarcze, bo część krajów może tego nie przetrwać, i się rozpaść do anarchii trwającej całe lata, z milionami ofiar, i kryzysem humanitarnym większym niż podczas II wojny światowej. #praca #gospodarka #sztucznainteligencja #ai #wykop

10 plusów

więcej
2
B2B_Survivor
@ziomallox: 40 lat i FIRE to trochę szybko, spodziewałbym się bardziej 45 - 50
1