Wpis z mikrobloga

@fotexxx: ale spośród języków niszowych Ruby jest najmniej niszowy. Jeśli mieszkasz w Warszawie, Wrocławiu lub Krakowie, to możesz iść w Ruby. Nie ma dużo ofert, ale wystarczająco dużo.
  • Odpowiedz
@lewactwo: Naucz się o wzorach projektowych, standardach kodowania, dobrych praktykach i zrób to porządnie w języku, który znasz najlepiej.

Jak już chcesz sobie zepsuć działającą aplikację, to przepisz ją na Symfony – PHP jest wystarczająco szybkie i zasobne w feature'y do tego zadania.
  • Odpowiedz
@MacDada:

Naucz się o wzorach projektowych, standardach kodowania, dobrych praktykach i zrób to porządnie w języku, który znasz najlepiej.

Wzorce i standardy i dobre praktyki ogarniam i też się zastanawiałem nad zrobieniem tego "porządnie" od podstaw. Tylko właśnie niektórzy mi mówią, żebym użył frameworka bo tak to jest wymyślanie koła na
  • Odpowiedz
@lewactwo: No właśnie mam na myśli, żebyś użył Symfony (napisanego w PHP). Liczbą bundli się nie przejmuj – używasz APC, to klasy keszują się już skompilowane.

Najpierw funkcjonalność (używasz wszystkich bundli co się da, żeby napisać funkcjonalność), potem profilowanie (szukasz gdzie masz problemy z wydajnością), na koniec optymalizacja jak już wiesz co warto optymalizować, a co nie.

http://c2.com/cgi/wiki?PrematureOptimization
  • Odpowiedz