Wpis z mikrobloga

@lewactwo: to pytanie nie ma sensu a zadawane jest codziennie...

ile osób tyle opinii....sam wybierz. Jeśli język nie jest za egzotyczny to zazwyczaj maja podobnej jakości dokumentację,wsparcie itd.
  • Odpowiedz
@darck: ale najtrudniej znaleźć w nim pracę, bo ofert jest relatywnie niewiele.

Jakoś wszyscy zapominają o tym ile rynek dla danego języka jest w stanie wchłonąć nowych developerów.

Jak nie znajdziesz pracy etatowej..co jest bardzo prawdopodobne to będzie chciał sie chwycić jako freelancer i tu zasadnicze
  • Odpowiedz
@msq: Staram się optymalizować kod na bieżąco i jak na razie mi się to udaje, więc o jakość kodu to się nie boję :)

@fotexxx: Zastanawiam się w sumie nad #go #scala i #nodejs ale nie wiem jeszcze.

Aplikacja to sklep który tworzę od 2 lat - od początku pracy w pewnej agencji interaktywnej a przez ostatni rok już samodzielnie. Aplikacja została
  • Odpowiedz
@lewactwo: pytanie jakiej klasy to jest sklep...uważam ,że stosowanie egzotycznej technologii do sklepu przeznaczonego dla drobnego przedsiębiorcy to idiotyzm. Bo koszty serwerowe, obsługi informatycznej itd będą nie do zaakceptowania dla potencjalnego klienta
  • Odpowiedz
@fotexxx:

To raczej nie jest sklep z kilkunastoma produktami, lecz w zasadzie platforma której częścią jest sklep, z wieloma markami, kategoriami, wieloma opcjami konfiguracji i cen w zależności od wybranej konfiguracji, stanów magazynowych. Do tego różne waluty, różne wersje językowe, system zarządzania zamówieniami, dodawanie zamówień z palca, systemy płatności, reklamacje. Oprócz sklepu serwis ogłoszeniowy, niedługo będzie serwis akcyjny, społeczność oraz forum.

http://justriding.com/
  • Odpowiedz
Serwer już jest, dedykowany więc to raczej różnicy nie robi jaka technologia.

@lewactwo: Robi i to wielka. Jesli wybierzesz egzotyczny jezyk i do tego rownie egzotyczna platforme na OS to za jakis czas mozesz miec problem ze wsparciem.

Poza tym serio bierzesz pod uwage pisanie duzej rzeczy w jezyku ktorego bedziesz sie przy tym dopiero uczyl..?
  • Odpowiedz
@msq: Raczej te języki które wymieniłem we wpisie nie są jakieś egzotyczne i mają wsparcie dużych firm, więc to nie problem.

Tak biorę pod uwagę, ale oczywiście nie zacznę pisać tego od razu w nowym języku, lecz miesiąc wcześniej zacznę się go uczyć na mniejszych przykładach i dopiero zacznę kodzić. Poza tym jeśli chodzi o node.js to Java Script umiem :)
  • Odpowiedz
nie zacznę pisać tego od razu w nowym języku, lecz miesiąc wcześniej zacznę się go uczyć

@lewactwo: A nie no to spoko skoro miesiac wczesniej ( ͡ ͜ʖ ͡)

Nie dziwie sie ze PHP przestalo byc dla ciebie wydajne.
  • Odpowiedz
@msq: Gdzie napisałem, że PHP przestało być dla mnie wydajne? ;o

Po prostu mając okazje przepisać aplikacje zastanawiam się nad tym czy wybrać inną technologię.
  • Odpowiedz