Wpis z mikrobloga

@nabla-delta: firma robiąca AI ogłasza że AI jest przyszłością

równie dobrze mogę mówić, że po co mam wynajmować elektryka jak mogę założyć gogle rzeczywistości rozszerzonej i AI będzie mi mówił jak debilowi jakie kabelki podłączać.
  • Odpowiedz
@haxx: już nie mówiąc o tym że jeżeli faktycznie to się zrealizuje to praktycznie wszystkie white collar jobs też poleca: księgowe, analitycy, fimansisci, administracja (oprócz państwowki), designerzy I cała kadra menadżerów która ich nadzoruje.

Będziemy mieli wszyscy absolutnie p--------e.
  • Odpowiedz
@nabla-delta: zwolnią mnie, programistę to instant samobój robię. Uczył się człowiek tyle inżynierii oprogramowania i teraz c--j w dupę. Nie na moje nerwy się przebranzawiać, ciekawe i na co. Łatwo się mówi, ale zdaj biologie i idź na studia 5 lat z pielęgniarstwa, kogoś pogięło, pozwoli sobie na to garstka ludzi bez rodzin na utrzymaniu.
  • Odpowiedz
@legion_9000: Nikt, powtórzę to już N-ty raz, kraje rozwinięte opierają się o usługi. Zautomatyzowanie kucy, umożliwiłoby automatyzacje praktycznie każdego zawodu biurowego, bo mówiąc szczerze ludzie g---o robią w korporacjach, nawet jeśli wydaje się że mają dużo pracy. Mamy trzy opcje, pierwsza to LLM rozwali sobie głupi ryj, drugi wyścig nadal będzie następował, trzecia to blokada rozwoju LLM na poziomie rządów. Druga opcja jest najbardziej pesymistyczna, ile tych elektryków czy hydralików
  • Odpowiedz
skoro ludzie stracą pracę to za co bedą kupować uslugi i produkty stworzone dzięki AI?

@legion_9000: Dokładnie, idźmy dalej, za co korporacje będą utrzymywać AI jeśli ludzi nie będzie stać na ich usługi, koszty przecież są ogromne żeby to aktualnie działało a tym bardziej dalej rozwijać.

Ja to widzę tak że dojdziemy to pewnej równowagi która będzie trwała dłuższą chwile, AI będzie w miarę powszechny ale ze względu na koszty
  • Odpowiedz
  • 0
a jak mogę założyć gogle rzeczywistości rozszerzonej i AI będzie mi mówił jak debilowi jakie kabelki podłączać.

@haxx: zajebisty pomysł, dlaczego tego jeszcze nikt nie zrobił? Czyżby dlatego, że kable mogą mieć losowe kolory, a nawet pijany zdzichu lepiej ogarnie temat? AI się do niektórych rzeczy nadaje, a do niektórych jeszcze nie.
  • Odpowiedz