Wpis z mikrobloga

✨️ Czy banki mają dostęp do danych klientów?
Pytanie bezpośrednio do @EkspertPKO Czy wasi pracownicy mają swobodny dostęp do przeglądania sobie kont klientów? Bo sprawa wygląda tak, że od pewnego czasu zaczął odzywać się do mnie dawny znajomy. Pytania o zarobki, oszczędności, o pracę. Zdziwiło mnie, że znał parę faktów. No ale ok, może ktoś mu powiedział bo były to rzeczy które opowiadałem innym. Ale nie dawało mi to spokoju i tak sobie wertowałem jego profil na fb. I doszedłem do jego dziewczyny (którą też kiedyś znałem) która ma wpisana pracę na linkedin w #pkobp No i potem po zalogowaniu sie na swoje konto w banku widzę ją jako... "Mój doradca". I oddział banku ten najbliższy mojemu miejscu zamieszkania. I wygląda mi to, że ona podejrzała sobie moje zarobki, oszczędności, skąd dostawałem przelewy itp. Czy to jest tak możliwe dla pracownika któremu system przypisze moje konto? Sam osobiście chyba nigdy nie kontaktowałem się z takim doradcą ani bank ze mną. Więc jak to jest? I czy jeżeli moje podejrzenia są zasadne to mogę coś z tym zrobić?
#banki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: teoretycznie jest tak, że każdy dostęp do danych klientów jest rejestrowany danymi pracownika i można ustalić kto i kiedy przeglądał te dane

czy praktycznie ktoś to robi i weryfikuje czy dostęp był uprawniony? niewiem ale się domyślam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na pewno ma, tylko nie wiem na jakiej zasadzie czy każdy pracownik banku, bo akurat ja pracuję w centrali. I centrala ma dostęp do wszystkich kont. Natomiast są ograniczenia dot pracowników, musisz mieć specjalne pozwolenie. Dodatkowo każde wejście na konto klienta zostawia ślad cyfrowy, jest specjalna jednostka wewnętrzna, która sprawdza czy pracownicy nie nadużywają uprawnień. Np. do koleżanki dzwonił chłop z wydziału i pytał się po co była na
  • Odpowiedz
  • 13
Postaram się bez korporacyjnego bełkotu: poproszę na mail ekspert@pkobp.pl opis sytuacji. Niezwłocznie sprawdzimy opisaną sytuację. Pozdrawiam
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
skrupulatny-znawca-30: Skoro jest Twoim osobistym doradzcą to nawet nie jest to podejrzane dla banku jak sprawdza Twój rachunek, bo może to być związane z jej obowiązkami

Pracownicy skarbówki mogą też sobie buszować po rachunkach. Więc jeszcze się upewnij, że tam znajomy nie ma koleżanek...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: chłopie na infolinii w Orange byle student na zleceniu mógł sprawdzić twój nr dowodu do kogo piszesz do kogo dzwonisz adres zamieszkania pesel a nawet k---a lokalizację po btsach i nie było żadnego rejestru kto wchodził na dany nr poza jakimiś specjalnymi numerami typu wojewódzki czy inne gwiazdeczki i politycy.

P------a sprawa ale tak to wyglądało i pewnie wygląda dalej. Dlatego nigdy nie dzwonie na infolinię operatora.
  • Odpowiedz