Wpis z mikrobloga

SZKELETAL - kolejne aktualizacje z planu boju

Na start muszę się wyżalić - Google w ostatnich dniach „ulepszyło” modele Gemini. Wywalili sprawdzony, szybki model Flash 3.1, który miał przyzwoite limity i odnawiał się co 5 godzin (nawet na darmowych kontach). Zamiast tego połączyli wersje Lite z Pro, drastycznie podbijając zasobożerność. No masakra, „vibe-kodowanie” legło w gruzach - teraz wystarczy kilka promptów i czekasz tydzień na reset. A to oznacza tyle, że jeśli nie wykminię tańszych metod, tempo prac nad SZKELETALem spadnie do poziomu Kościeja :/ (Btw, jakby ktoś miał zbędne konto Gugla albo nawet i Gemini z jakimiś pakietami i chciał by się nim podzielić bo mu do kodowania albo niczego innego niepotrzebne to chętnie przygarnę).

Dobra, koniec żalów, teraz konkrety, czyli co nowego z tym ulepem:

1) SYSTEM KART – zgodnie z obietnicą ze zbiórki, po wielu bojach, w końcu wjechał ten jakże „oryginalny” system rzucania kart. Jak to działa? Karty zbierasz jak zwykłe pickupy. Gracz ma 3 sloty (może kiedyś będą upgrade’y). Wybraną kartę możesz rzucić w dowolnym momencie rozgrywki na… a jakże, szuflę! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wtedy następuje aktywacja efektu. Póki co mam przygotowanych 19 kart, może kiedyś dojdą inne, nie wiem, wątpie, bo kiedyś trzeba też to wydać. A i nie mogło zabraknąć takze i karty „ZABÓJCZEGO TASOWANIA” ( ͡ ͜ʖ ͡)

Jak to działa w podglądowo można sobie zobaczyć na poniższym materiale:
https://youtu.be/NJW551_4OeE

#szkeletal #skeletal #bekazludologuff #kiszak #gry #gamedev
Luck89 - SZKELETAL - kolejne aktualizacje z planu boju

Na start muszę się wyżalić - ...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
2) System dynamicznych cieni – żeby nasz wypokowy ulep nie był płaski jak żarty na główniej, zamiast dłubać przy kątach tekstur, dodałem cienie zmieniające się w zależności od pory dnia. Podczas burzy błyski rzucają długie, ostre cienie w różnych kierunkach - wygląda to nawet średnio. System nie jest skomplikowany, bo to po prostu odwrócone i ugięte sprite’y, więc czasem mogą się "rozjeżdżać" z obiektem. Dla marudnych dodałem opcję wyłączenia tych dynamicznych cieni
Luck_89 - 2) System dynamicznych cieni – żeby nasz wypokowy ulep nie był płaski jak ż...
  • Odpowiedz
  • 6
3) Drobne pierdoły i tony bugfixów – wiadomo, jak to w gamedevie: jedna nowa funkcja to trzy nowe błędy. Przeorganizowałem menu ustawień, żeby było czytelniejsze, i dodałem kilka filtrów ekranu, dla tych, którzy lubią być bardziej „edgy”. Ja nie przepadam, ale klient nasz pan.
https://youtu.be/69iohVRUuxA

4) STEAM - niestety, dalej nie miałem czasu przysiąść do stworzenia strony produktu na Steamie. Może w przyszłym tygodniu w końcu uda mi się za to zabrać, zwłaszcza po
Luck_89 - 3) Drobne pierdoły i tony bugfixów – wiadomo, jak to w gamedevie: jedna now...
  • Odpowiedz
  • 7
Jeżeli chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji zaplusuj ten wpis z linku niżej (a jak nie chcesz to odplusuj):
https://wykop.pl/wpis/86114715/no-i-skubancy-zrobiliscie-to-wczoraj-w-zaledwie-2-#295833489

---

Poniżej wołam poprzednio plusujących:
@Luck_89 +76
Zaplusuj ten wpis jeżeli chcesz w przyszłości bezposrednio zawołany do updateów z placu boju zwiazanych ze SZKELETAL-em, zamiast szukać albo obserować go gdzieś po tagach typu #szkeletal
  • Odpowiedz
No masakra, „vibe-kodowanie” legło w gruzach - teraz wystarczy kilka promptów i czekasz tydzień na reset

@Luck_89: do końca maja jest promocja na Deepseek 4. Polecam się zainteresować, za kilka złotych możesz klepać prompty cały dzień.
  • Odpowiedz
@Luck_89:

A co do samej zbiórki na Gamefound to udało się ostanio przekroczyć magiczną barierę tysiaka. Niestety, chyba wyczerpałem też grono potencjalnych zainteresowanych, bo zbióreczka siadła, no ale też nie mam zbytnio czasu chodzić po internetach i reklamować tego ulepa. Z ciekawostek dodam, że jedną z ostatnich wpłat zrobił sam NRGeek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

xDD liczę, że SZKELETAL będzie ogrywany w ramach zagrajmy w crapa.
  • Odpowiedz
  • 1
@Artok: @Artok @ActiveekHere @Ch0senIndygo dzieki za info o tych modelach. Będę patrzył na tygodniu, najwyżej przemigruje na inne narzędzia bo teraz z tym guglem się pracować nie da bez wydawania kilku stówek miesięcznie, a i tak, nawet tacy subskrybenci piszą, że swoje limity wykorzystują w góra kilka godzin.
  • Odpowiedz