✨️ Jakie są realne ceny mieszkań w Krakowie?Ⓘ Pytanie do krakowskich mirków od nieruchomości. Szukam 60m od dewelopera z odbiorem jeszcze w tym roku (najlepiej północ albo zachód Krakowa). Interesują mnie w miarę nowoczesne osiedla, gdzie nie ma totalnego ścisku i zaglądania sąsiadowi w talerz. Myślę o Wizjonerach, Czyżynach (okolice Galicyjskiej) albo nowej Banacha na Górce Narodowej. Czy te 14-15k z ogłoszeń to w ogóle realne ceny transakcyjne za normalne 2-3 piętro w blokach, które już kończą budować, czy deweloperzy tylko tak kuszą parterami przy śmietniku, a za wszystko co sensowne wołają 17k? Ktoś kupował coś ostatnio na tej Banacha albo na Wizjonerów i może napisać, ile realnie zapłacił? Zależy mi też na info, gdzie nie oszczędzali na silikatach (akustyka) i gdzie w garażach da się normalnie stanąć bez parkowania na milimetry. Z góry dzięki za każde info od osób, które faktycznie tam mieszkają albo są świeżo po zakupie.
@mirko_anonim: ceny może i realne, pytanie czy rzeczywiście są tyle warte. Jak to nie jest "któreś" mieszkanie tylko szukasz dla siebie i chcesz tam dłużej pomieszkać to odrób lekcję. Pojeździj, popytaj ludzi którzy już mieszkają jak jest, jakie są problemy bo często są to rzeczy czy uciążliwości mniej oczywiste. Co do wartości to też sam sobie odpowiedz. Dodaj do ceny mieszkania którym jesteś zainteresowany 100k które włożysz w wykończenie. Wejdź
@mirko_anonim: nic z tego nie jest tyle warte. Wszedzie gdzie opisales n----------a samoloty i nie ma nigdy ciszy, spokoju. Samo to dyskwalifikuje wszystkie te inwestycje za takie ceny. Tak, we wszystkich glosno slychac i samolotow jest duzo. Tylko dla osob niewrazliwych na dzwieki. Na Banacha sa zapadliska to mam beke z ludzi co tam kupuja, activ musial zasklepiac ziemie bo nie chcieli oddac do mieszkania, w sumie nie wiem jak sprawa
Obecnie każdy nowy budynek wielorodzinny musi mieć miejsca parkingowe 250cm szerokości, a nie 230 jak 10 lat temu. Jeśli chodzi o akustykę to silikaty najlepsze, ale akustykę też można popsuć nieodpowiednią aranżacją - np obustronnym dziurawieniem kanałów w pustakach w ścianach.
@mirko_anonim: wszystko w Krakowie jest w chwili obecnej przewartościowane- chyba że trafisz na jakąś okazję ale 15k za M2 przy 60 na Górce Narodowej i okolicach to na pewno nie jest warte
@Arivederczi: nie wiem gdzie wcześniej mieszkałeś, że na Banacha samoloty są według ciebie za głośne, ale tam, patrząc z krakowskiej perspektywy, jest cicho :D Te samoloty tu latają dobrych kilkadziesiąt lat, nikt pochodzący z Krakowa ani innego miasta z lotniskiem na nie nie zwraca uwagi, bo to jest dźwięk, który mózg łatwiej wycina niż tramwaje albo szum samochodów.
przy 60 na Górce Narodowej i okolicach to na pewno nie jest warte
@Nieugiety: Nie bronię Górki ani nie twierdzę, że ceny są niskie, ale to jest takie jałowe gadanie. Ktoś kto kupował 10 lat temu pewnie śmiałby się z kogoś kto płacił na GN 8k za metr, bo za jego czasów kupowało się po 6k itd itd.
@kasiknocheinmal: mieszkam dużo dalej w linii prostej, ale też lądowania samolotów, i u mnie słychać. A jak na Banacha oglądałem mieszkania i samolot przeleciał (byłem oczywiście na zewnątrz) to się złapałem za głowę, że ludzie mogą żyć na stałe z tymi hałasami. Oczywiście to jest subiektywne, zwróć jednak uwagę, że właśnie ze względu na samoloty i problemy z gruntem, zapadliska, nie budowało się tam dużo, a jeśli już to niskie
@swiadomy_anakolut: włączę się - nie jest warte, to jest jedna z najchujowszych dzielnic Krakowa moim zdaniem. Niby blisko, a nie da się wyjechać. Wszędzie zasieki wokół bloków. Sąsiedztwo patologii z bloków socjalnych. Jak tam byłem to widziałem dzieciaka na przystanku, który był pobity ewidentnie - siniak pod okiem, nos na kwinte, ewidentnie jakieś pato-klimaty w domu, chłopiec był biednie ubrany. Takich widoków to już z 20 lat nigdzie nie widziałem,
@Arivederczi: nie ze względu na samoloty. Od małego mieszkałam na północy Krakowa i brak zabudowy tam wynikał bardziej z obecności gruntów rolnych, które dopiero później zostały przekształcone na budowlane. Z gruntem problem był, ale większy niż z zapadliskami (spójrz nawet na drzewa, nie ma problemu z ich pokrzywieniem w tamtym terenie, co jest klasyka na terenach z niestabilnym podłożem) z zawartością metali ciężkich, których podwyższony poziom mam nawet w wodzie
@kasiknocheinmal: a to nie słyszałem o tej wodzie w kranie, możesz napisać coś więcej? Niby Kraków ma najczystszą wodę na świecie w kranach, ale od różnych znajomych słyszałem, że różne są źródła i w zależności od źródła woda jest mniej czy bardziej zmineralizowana. Do picia jest lepsza ta wysokozmineralizowana, ale jest tragiczna dla sprzętów domowych.
@Arivederczi: wysokozmineralizowanej to w kranie nie uświadczysz, spokojnie. Bardziej w kontekście instalacji i sprzętów trzeba się obawiać wody po osmozie niż zwykłej kranówki, nawet jeśli ta kranówka jest trochę twarda. Woda wychodząca z ZUWów jest czysta, stabilna chemicznie i mikrobiologicznie, zabawa zaczyna się na etapie, gdzie wodociągi już nie odpowiadają za infrastrukturę, czyli od przyłącza do kranu odbiorcy końcowego. Czyli to, co należy do właściciela budynku. No a że blok
@Arivederczi: dlaczego Wizjonerów ma odizolowaną lokalizację, wszędzie daleko itp? Słyszałem właśnie od dwóch znajomych, że lokalizacja jest ekstra i sporo ludzi tam kupiło mieszkania inwestycyjne (w tym mój kolega za 16k z metra, do wykończenia mieszkanie dwupokojowe). Co jest złego w tej lokalizacji? Jest tam dostęp do komunikacji miejskiej chociaż?
@Arivederczi: No akceptujesz obecną drożyznę, tylko chciałbyś lekko ponieżej tej drożyzny. Ktoś kto kupował parę lat temu za głowę się łapie jak słyszy że dałbyś 12k, bo on płacił 7k. Poczekaj 5 lat i tacy jak Ty będą pisać że mieszkanie w nowej dzielnicy w Krakowie jest warte max 20k. Nigdy nie daliby za nie tych 28k których żąda deweloper. Co
nikt pochodzący z Krakowa ani innego miasta z lotniskiem na nie nie zwraca uwagi, bo to jest dźwięk, który mózg łatwiej wycina niż tramwaje albo szum samochodów
@kasiknocheinmal: Co ma pochodzenie do tego? Mieszkałem lata w centrum Krakowa i nie słyszałem samolotów. Teraz mieszkam na Prądniku i jak leci samolot to cofam serial, żeby usłyszeć co mówili, bo samolot mi zagłusza. Nie czaję tego powtarzanego w kółko "wycinania przez mózg".
@swiadomy_anakolut: bo centrum jest parkiem kulturowym i nad centrum nie latają ani nie latały ¯\(ツ)/¯ Za to jest hałas tramwajów i szum samochodów, cos za cos. Ty ich pewnie nie słyszysz, ja tak, kwestia tego do czego jesteś przyzwyczajony. Moja ciocia po wyprowadzce z Podgórza na obrzeża nie mogła spać pierwsze lata, bo ją ptaki budziły i nie mogła zasnąć bez tramwaju za oknem. To ma kwestia pochodzenia, bo do
Pytanie do krakowskich mirków od nieruchomości. Szukam 60m od dewelopera z odbiorem jeszcze w tym roku (najlepiej północ albo zachód Krakowa). Interesują mnie w miarę nowoczesne osiedla, gdzie nie ma totalnego ścisku i zaglądania sąsiadowi w talerz. Myślę o Wizjonerach, Czyżynach (okolice Galicyjskiej) albo nowej Banacha na Górce Narodowej.
Czy te 14-15k z ogłoszeń to w ogóle realne ceny transakcyjne za normalne 2-3 piętro w blokach, które już kończą budować, czy deweloperzy tylko tak kuszą parterami przy śmietniku, a za wszystko co sensowne wołają 17k? Ktoś kupował coś ostatnio na tej Banacha albo na Wizjonerów i może napisać, ile realnie zapłacił? Zależy mi też na info, gdzie nie oszczędzali na silikatach (akustyka) i gdzie w garażach da się normalnie stanąć bez parkowania na milimetry. Z góry dzięki za każde info od osób, które faktycznie tam mieszkają albo są świeżo po zakupie.
#krakow #nieruchomosci #mieszkanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Wszedzie gdzie opisales n----------a samoloty i nie ma nigdy ciszy, spokoju.
Samo to dyskwalifikuje wszystkie te inwestycje za takie ceny.
Tak, we wszystkich glosno slychac i samolotow jest duzo. Tylko dla osob niewrazliwych na dzwieki.
Na Banacha sa zapadliska to mam beke z ludzi co tam kupuja, activ musial zasklepiac ziemie bo nie chcieli oddac do mieszkania, w sumie nie wiem jak sprawa
Jeśli chodzi o akustykę to silikaty najlepsze, ale akustykę też można popsuć nieodpowiednią aranżacją - np obustronnym dziurawieniem kanałów w pustakach w ścianach.
@Nieugiety: Nie bronię Górki ani nie twierdzę, że ceny są niskie, ale to jest takie jałowe gadanie. Ktoś kto kupował 10 lat temu pewnie śmiałby się z kogoś kto płacił na GN 8k za metr, bo za jego czasów kupowało się po 6k itd itd.
Oczywiście to jest subiektywne, zwróć jednak uwagę, że właśnie ze względu na samoloty i problemy z gruntem, zapadliska, nie budowało się tam dużo, a jeśli już to niskie
@Arivederczi: No akceptujesz obecną drożyznę, tylko chciałbyś lekko ponieżej tej drożyzny. Ktoś kto kupował parę lat temu za głowę się łapie jak słyszy że dałbyś 12k, bo on płacił 7k. Poczekaj 5 lat i tacy jak Ty będą pisać że mieszkanie w nowej dzielnicy w Krakowie jest warte max 20k. Nigdy nie daliby za nie tych 28k których żąda deweloper. Co
@kasiknocheinmal: Co ma pochodzenie do tego? Mieszkałem lata w centrum Krakowa i nie słyszałem samolotów. Teraz mieszkam na Prądniku i jak leci samolot to cofam serial, żeby usłyszeć co mówili, bo samolot mi zagłusza. Nie czaję tego powtarzanego w kółko "wycinania przez mózg".
@Arivederczi: Po co powtarzać głuchy telefon od znajomych jak jest normalnie mapa ze źródłami wody.