Wpis z mikrobloga

✨️ Kryzys w IT: Kiedy równość płci staje się pułapką
W ciągu ostatnich dwóch lat firma (branża IT) w której pracuję zmniejszyła się o ~40%. Zwolniliśmy od cholery świetnych specjalistów, począwszy od takiego "miękkiego" IT (service desk, service management) po administratorów, operatorów SOC'u czy developerów programujących BIOS i inne skrajnie trudne (dla mnie) rzeczy. Ludzi, którzy przynosili kasę do firmy, specjalistów mających dekady doświadczeń.

W tym czasie struktura HR powiększyła się o ~5%, HR jest w 100% złożony z kobiet.

Dostałem też na ten rok cel, że mam doprowadzić do równości płci w zespołach, które pracują dla mnie. Powiedziałem szefowej HR, że w ten sposób zmusza mnie do zwalniania kobiet, ponieważ w moich zespolach jest delikatna przewaga kobiet. Myślicie: no, działaj anon. Otóż nie, dostałem zakaz zwalniania kobiet i nadal mam wyrównać odsetek kobiet w zespole XDDDDD

Kto pracował w korpo z babami, ten się w cyrku nie śmieje.

#cyrk #branzait #pracbaza #korposwiat #bekazhr

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Koszmar. W mojej korpo jest od wielu lat akcja typu "kobiety górom" i związane z tym dla nich przywileje. W stronę facetów oczywiście żadnej takiej akcji nie ma. W firmie 70% to baby. Koszmar nad koszmarami. Chcę uciekać.
  • Odpowiedz