Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z niskim poczuciem wartości w pracy?
Chcę się wygadać. Ostatnimi czasy zmieniłem pracę. Pracuję już jakiś czas, ale wciąż popełniam błędy, zapominam, czegoś nie wiem. Staram się, natomiast w pośpiechu przy kilku rzeczach naraz robię błędy wynikające m.in. ze stresu. Jest mi głupio przed osobami z którymi pracuję pytać się o kolejną rzecz (mimo że robię notatki). Czuję jak moje poczucie wartości spada do zera, czuję się gorszy i robi się z tego trochę taka samospełniająca się przepowiednia. Wycofuje się przez to, więc nie mam z nimi za dobrego kontaktu. Przybija mnie ta sytuacja. Jest mi tak cholernie z tym źle, nie dość że nie odnajduje się w pracy to dobija mnie brak znajomych, relacji, które trudno mi zawierać m.in. z powodu lęku. Czuję się zbędny, gorszy. Te myśli nie towarzyszą mojej świadomości nad wyraz często, raczej tuszują się abym mógł w miarę normalnie funkcjonować ale się zdarzają tak jak dzisiaj. Jest to dziwne, bo próbując samemu na to spojrzeć trudno jest się w tym odnaleźć. Nie wiem co mam zrobić. Chodzę na psychoterapię, jestem z niej zadowolony. Natomiast okres czasu jaki minął zanim zauważyłem swoje mankamenty był relatywnie długi (nie neguje takiego tempa). Szkoda mi mojego życia, czuję jak je tracę patrząc na innych bardziej otwartych, bardziej czerpiących z życia, relacji. Jest mi wstyd bo ja nie czuję przynależności z prawie z nikim, nie mam grupy znajomych, jedynie najbliższa rodzina, tylko ona jest tą która czyha na mój znak. Chciałbym przytoczyć jedno z moich spostrzeżeń które zaobserwowałem będąc tutaj na wykopie. Kiedyś ono mi pochlebiało, utwierdzało mnie w tym przekonaniu. Mianowicie chodzi o to, że zdarzały się często wpisy typu nie wiem o czym mam z nimi gadać, nie lubię gadać o niczym, smalk talk itp. że jest taki be i fe. Dzisiaj jestem przeciwnikiem takiego podejścia. Uwielbiam ludzi którzy potrafią oddawać swoją energię w głupotach, którzy potrafią kleić to z niczego, którzy dzielą się sobą tak po prostu i wydaje mi się że po pierwsze bardzo pomaga to w podnoszeniu jakości swojego życia, poznawaniu innych ludzi, budowaniu relacji na różnych stopach czy to w pracy czy osobistych. Natomiast ja kompletnie taki nie byłem i nie jestem, dzisiaj mam problem z tym kim jestem. Przez te wszystkie lata swojego życia, chciałem być taki jakim mi się wydaje że chcą, oczekują tego inni. Czuje się zagubiony, ukrywam swój brak poczucia wartości, który jest bardzo niski, lęk, strach którego trudno mi się wyzbyć. Jest mi dzisiaj smutno. Dziękuję jeśli ktoś poświęci czas aby przeczytać to do końca. #zalesie #psychologia #emocje #psychoterapia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach