Wpis z mikrobloga

Co chwilę na głównej lądują wpisy ile kto nie stracił (chociaż dopóki nie sprzedasz to nie straciłeś xD), mam pytanie na serio: dlaczego nie inwestujecie tych pieniędzy w obligacje? #gielda #obligacje #finanse
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Prukiewak: to jest część zabawy: raz stracisz, a raz zyskasz. Nie da się ciągle wygrywać. Ale jeśli w ogólnym rozrachunku wychodzisz na plus, to jest dobrze. A poza tym my tu jesteśmy dla memów.
  • Odpowiedz
Średnioroczna stopa zwrotu z ostatnich 22 lat to prawie 9% rocznie. Gdybyś wybrał tylko SP500 to przez ostatnie 34 lata miałbyś średnio prawie 11% rocznie.

@pepedros: ja od 2017 roku mam 11,45% rocznie mając 75% w All-World. a reszta to i krypto, i obligacje i od czasu do czasu jakaś spółka.
  • Odpowiedz
jak wrzucam pieniądze w obligacje 800 plus to ETF wciąż dadzą mi większy przychód?

@Prukiewak: no jasne że tak xD a co uważasz że w długim terminie obligacje 800 plus wygrają? xD
  • Odpowiedz
jak wrzucam pieniądze w obligacje 800 plus to ETF wciąż dadzą mi większy przychód?

@Prukiewak: no jasne że tak xD a co uważasz że w długim terminie obligacje 800 plus wygrają? xD

Obligacje trzyma się w portfelu nie żeby zarobić, tylko po to żeby kasa nie traciła na wartości względem inflacji + dlatego aby łagodziła spadki na akcjach i żeby człowiek nie podejmował nieracjonalnych decyzji własnie na tych akcjach przy
  • Odpowiedz
  • 1
@holo94: @holo94 oj to ja się na tym zupełnie nie znam, z tego co widziałam lokaty były śmiesznie oprocentowane, mąż na giełdzie costam zyskał ale potem stwierdził, że to zbyt duże ryzyko, sprzedał wszystko i wymienił na waluty, na których dość sporo już zarobił (ale nie sprzedał, więc w sumie nie zarobił xD). Chciałam uchronić oszczędności przed inflacją, dlatego poszłam w obligacje, te 800+ są całkiem nieźle oprocentowane, ale
  • Odpowiedz

@Prukiewak: ETF na SP500 daje średniorocznie (historycznie) ok. 7% powyżej inflacji USA
Obligacje ROD dają 2,50% powyżej polskiej inflacji

Trochę porównuję gruszki z jabłkami, ale sama widzisz różnicę. A to że ten ETF może nagle spaść o np. 20% to już inna kwestia
  • Odpowiedz