Wpis z mikrobloga

@1-1-1-1: ja wiem, że to bajt na atencję, ale mowa jest o buncie przeciwko demokracji, lecz gdy zastanowimy się czym jest co oznacza demokracja, dojdziemy do wniosku, że w Polsce mamy formalny matriarchat od 1918 roku, kiedy to w jednym momencie wszyscy obywatele zyskali prawa wyborcze. W żadnym momencie od tamtego czasu nie było w Polsce sytuacji, kiedy mężczyzn z prawami wyborczymi było więcej niż kobiet. Dziś żeńskich wyborców jest
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam:

Gdy manosfera połączyła się z alt rightowymi środowiskami (bo idea trafiłą na podatny grunt) to był koniec jej świetności.

Poniekąd racja, ale to nie zmienia faktu, że te alt-rightowe środowiska to są zwykłe popierdółki a nie żaden f-----m
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz >matriarchat jest wtedy kiedy jest więcej kobiet

czyli musimy prawnie utrzymać idealny balans w płciach głosujących? Mamy zabijać tych co jest więcej czy arbitralnie zabierać niektórym prawa?

juz pomijając że to o czym mówisz to gynokracja, a nie matriarchia, różnica jest znaczna.
  • Odpowiedz
@1-1-1-1: ale po co pytać radykalną feministkę o takie rzeczy jak manosfera? Przecież wiadomo że odpowiedź będzie mało obiektywna

To tak jak zapytać przegrywów z wykopu co sądzą o feministkach xD

A mimo to taka radykalną feministkach z totalnie nieobiektywnym spojrzeniem zrobił dokument który jest poakzywany w Netflixie (w domysle: jako obiektywny). To wiele mówi o tej platformie streamingowej
  • Odpowiedz
@1-1-1-1: manosfera jest naturalną odpowiedzią na szkodliwie sfeminizowane prawo i kulturę. Od początku jej powstawania nią była. Wystarczy przeczytać ,,mężczyzna racjonalny" Rollo Tomassiego aby to zrozumieć.
Gdyby sfeminizowany porządek kulturowy i prawny działał, to nie byłoby manosfery, a już na pewno nie tak popularnej jak obecnie.
  • Odpowiedz
@Diamond-kun: różnica jest znaczna, a w Polsce jest matriarchat. W naszym systemie demokratycznym każdy głos ma taką samą wagę, kobiet w wieku wyborczym jest zawsze więcej niż mężczyzn, więc władza ustawodawcza realnie zależy od ich decyzji. To na kogo głosują nie ma znaczenia. Znaczenie za to ma to jaki system udało im się stworzyć, a jest on dziś taki, że mężczyźni w Polsce są systemowo gorzej traktowani, a głównym choć
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz
matriarchat -> władza matryriarch (żeńskich odpowiedników patriarchów)
gynokracja -> władza kobiet

różnica jest znaczna. Tak samo jak w patriarchacie, nie jest tak że każdy kto jest mężczyzną ma wladze, a tylko głowy rodzin, a nie że każdy chuop rządzi równo. Typowe oligarchie historycznie były właśnie patriarchiczne, a większość mężczyzn miała g---o do powiedzenia.
  • Odpowiedz
@Diamond-kun: możesz udawać, że słowa patriarchat i matriarchat mają tylko jedno, antropologiczne znaczenie, albo możemy rozmawiać na poważnie( ͡º ͜ʖ͡º)

To, że dziś nie ma zunifikowanego frontu politycznego nie ma znaczenia, dla faktu istnienia systemowej dyskryminacji mężczyzn, z którym z resztą nie polemizujesz i słusznie, oraz z faktem istnienia mechanizmu prawnego, który opisałem. Jak najbardziej uznaję za zasadny argument, że dziś jest to koincydencja, a
  • Odpowiedz