Wpis z mikrobloga

#inwestowanie #gielda Jako że posiadam pociechy i chciałem je trochę wyedukować to zrobiliśmy zabawę. Inwestujemy 100zl w wybraną przez córkę spółkę/instrument. Kulka spółek wybrałem ja, żadnych smieciuchów. Dostała 100zl od dziadka to idealny moment. Wybrała właściciela minecrafta.

Niestety musiałem obiecać że pokryje straty jeśli będą, bo był płacz że nie chce stracić pieniążków. Na wigilię otwieramy kopertę i sprawdzamy notowanie.

Jeszcze muszę syna przekonać, bo chciał krypto ale się dyga.
jatutylkonamoment - #inwestowanie #gielda  Jako że posiadam pociechy i chciałem je tr...

źródło: IMG_6474

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blazko: opowiedziałem jej o tych spółkach w jednym zdaniu każda. Amazon to największy sklep na świecie, Microsoft posiada minecrafta, meta to Facebook i Instagram, Google to wyszukiwarka, bitcoim to internetowy pieniądz. Ale co 8-latka zrozumie 🙂 to nie wiem.
  • Odpowiedz
@ja_tu_tylko_na_moment: Piątek. To był długi, ciężki tydzień. Pierwszy jako klasowy CFO. Udało się jednak w pełni odzyskać płynność finansową klasy. Bilans świeci na zielono.

Mój pierwotny plan windykacyjny był prosty. Skoro przy sekretariacie wisi "Tablica Najlepszych Uczniów", chciałem obok niej powiesić "Ścianę Niewypłacalności".

Niestety, dyrekcja zablokowała mój wniosek, zasłaniając się RODO i "dobrem
  • Odpowiedz
Amazon to największy sklep na świecie

@ja_tu_tylko_na_moment: akurat na sklepie zarabiają niewiele, główne zyski to AWS. To trochę tak jakbyś powiedział, że Orlen zarabia na sprzedaży hotdogów i kawie na stacjach bo ma ich najwięcej w kraju.
  • Odpowiedz
a dlaczego? Bo nie chce stracić?

@ja_tu_tylko_na_moment: Nikt nie chce na giełdzie tracić, a czasem traci i nie uchronisz sie przed tym. Przedstawiłeś dzieciom zafalszowany obraz rynku, więc nie dziw się, że ktoś to skomentuje.

Traci na inflacji i nie płacze z tego powodu.

@ja_tu_tylko_na_moment: Oczywiście fajnie, że dzieci nie płaczą Ci z powodu inflacji, moje non stop we łzach z tego powodu, zasmarkane po kostki.
  • Odpowiedz
Ale się zesrałeś że dziecku oddam parę złotych jak straci 🙂

@ja_tu_tylko_na_moment: Nie zesrałem się, tylko napisałem, że pokazujesz coś, jednocześnie fałszując realny obraz tego czegoś. To tak jakbyś uczył dziecko jazdy na łyżwach i powiedział, że upadki na lód nigdy nie zabolą.
  • Odpowiedz
@DJ007: ale kumasz ze OP ma w------e w to ? starzy tez ci od malego mowili ze mikolaj nie istnieje i stary wklada prezenty pod choinke, zeby nie zaburzyc twojej percepcji swiata ?
  • Odpowiedz