Wpis z mikrobloga

• 98
@ish_waw: No przeciętny Iwan z ulicy dumnie zapowiadał, że może jeść śnieg byleby rasija była mocarstw. No, pażywiom, uwidim.
  • Odpowiedz
@ish_waw: wszystko fajnie, tylko nie rozumiem w jaki sposób to dowodzi, że to dzięki sankcjom jest tam taki poziom życia jak obecnie. Bo taka teza przynajmniej wypłyneła z tego ostatniego zdania. Przecież u ruskich zawsze była chujnia, i przed sankcjami i teraz.
  • Odpowiedz
@ish_waw: Mam już dość czytania "sankcje działają, ale z opóźnieniem".

Sankcje działały już pierwszego dnia gdy je wprowadzono, zmuszając Rosję do serii drastycznych kroków by uniknąć kompletnego kolapsu życia gospodarczego i wymuszając priorytyzację wydatków. To co Rosja robiła to było zaledwie doraźne znieczulenie. Nie jestem ekonomistą i się na niej nie znam. Ale historykiem jestem, a historycznie nie zdażyło się by słabsza ekonomicznie strona wygrała na sankcjach.
  • Odpowiedz
@ish_waw: ja nie ogarniam mnetalu ruskich.
Nawet jakby zajęli pół Europy to życie ruska się nie poprawi, kanalizacji niet, pieniędzy niet tylko mapa większą i co Ci to w życiu zmieni xd ? liczy się jak się żyje zwykłemu człowiekowi a nie wielkość kraju xD
  • Odpowiedz
ja nie ogarniam mnetalu ruskich

@niebadzogrem: bo to jest kompletnie inna cywilizacja, niekompatybilna z cywilizacjami europejskimi. Ruscy są Europejczykami tylko geograficznie, a i to w niewielkim stopniu - to jest cywilizacja turańska, na nich trzeba patrzeć jak na Mongołów czy Hunów. U nich wszystko opiera się wokół militaryzmu, podbojów i walki, jak wódz każe walczyć to bezmyślnie będą to robić.
  • Odpowiedz
@kompek: no może dlatego tak bardzo nie rozumiem narracji Rosji czyli konfederacji że powinniśmy odbić Lwów xD WTF więcej ziemii jakbyś mieli mało w którą trzeba wpompować miliardy a nic to nie zmieni dla gościa z Lublina czy innego Gorzowa. Zatem po co ?

Skupmy się na tym co mamy, cisnijnu w innowacje, technologie, handel by ludziom się żyło lepiej.

Wolałbym żyć godnie w Polsce wielkości 1 województwa niż być
  • Odpowiedz
@ish_waw: widziałem dzisiaj ten wpis na FB. Oczywiście w komentarzach "to teraz porównaj ceny paliwa i ogrzewania" i "ale mogą sobie palić w piecu czym chcą" xDDD zdaje sobie sprawę, że część lajkujacych to boty ale niektórzy niestety istnieją naprawdę i mijamy ich codzienne na ulicy
  • Odpowiedz