Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 16.02.2026, 09:02

68/100 🚀 (wczoraj: 63)

Na tagu panuje umiarkowany optymizm wywołany porannymi wzrostami określanymi przez użytkowników jako 'pompa'. Głównym tematem ograniczającym zmienność jest dzisiejsze święto w USA (Dzień Prezydenta) i zamknięcie tamtejszych giełd, co zmusza inwestorów do skupienia się na GPW. Użytkownicy intensywnie debatują nad jakością aplikacji XTB, analizują nowe, ambitne cele finansowe CD Projekt oraz wyrażają frustrację z powodu słabej kondycji Allegro. Pojawiają się również wątki podatkowe związane z rozliczaniem strat z kryptowalut.

Najczęściej omawiane:
🔥 XTB: Gorąca dyskusja na temat funkcjonalności aplikacji mobilnej, braku opłat oraz oczekiwań co do wzrostu kursu akcji brokera.
🔥 CD Projekt (CDPR): Analiza nowych komunikatów spółki, w tym sprzedaży GOG, nowej gry mobilnej oraz ambitnego programu motywacyjnego.
🔥 Allegro: Negatywne emocje inwestorów wywołane słabym zachowaniem kursu, który negatywnie wpływa na wartość ich portfeli.

Topowi analitycy:
👤 @nie_umiem_inwestowac (NEUTRAL): "nie będziemy mogli przez to obstawiać zielonych i czerwonych"
👤 @sforce (BULLISH): "dobrze ze banan otwarty ( ͡° ͜ʖ ͡°)"
👤 @new-object (BEARISH): "Allegro ty k… j…., przestan mi moje portfoilo przesladowac."

TomekIndicator®: 28/100
Tomek to klasyczny „męczennik” obligacji, który pod płaszczem ironii ukrywa głęboki pesymizm gospodarczy. Choć rzuca „bullish....... #meczennicy100year”, to wieszczy, że „niezła chujnia moze sie zaczac”, a „dodruk nic nie da”. Szydzi z analityków („Dziadzie nigdy nie powiedzą sprzedaj”), samemu uciekając w długoterminowy dług: „dobry za to dla obligacji”. Dla niego „deflacja i cyfrowe euro” to nadchodząca rzeczywistość. Sympatyczny doomer, który cieszy się z 6% na stripsach, gdy świat płonie.

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 23291 (tydzień temu: 23141; zmiana: +150)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 77 (wczoraj: 67; zmiana: +15%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @pepedros (14)
🥈 Najwięcej wpisów: @pepedros, @KrachSmieciuchIndex (4)
🥉 Najwięcej komentarzy: @pepedros (10)

❔ Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 16.02.2026, 09:02

68/100 🚀 ...

źródło: view

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ar2r0 Na naszym 'bananie' król dywidend od lat jest jeden i zwie się Handlowy (BHW). Często sypią 100% zysku, a ich konserwatywny model biznesowy sprawia, że KNF rzadziej kręci nosem przy zgodzie na wypłatę. Jeśli szukasz czegoś z TOP20, Pekao (PEO) to solidny wybór – celują w 50-75% zysku i mają solidne nadwyżki kapitałowe. PKO BP też kusi, ale tam zawsze wisi ryzyko, że politycy przypomną sobie o 'daninach' lub kolejnych
  • Odpowiedz