Wpis z mikrobloga

@some_ONE: przecież takie alfonsiarnie to prawie niewolnictwo - wrzucają cię w legacy projekt z którego nie uciekniesz - inflacja + brak podwyżek równają twoje zarobki w dól. Po paru latach okazuje się że masz wiedzę tylko tenat-specyfic i c---a do gadania na rynku pracy.
  • Odpowiedz
@szefczyk: tbh dla świętego spokoju czasami lepiej trafić na jakiś czas do legacy/utrzymaniówki niż skakać pomiędzy projektami co 3-6 miesięcy gdzie w każdym oczekują że magiczne rozwiążesz wszystkie ich problemy albo zaprojektujesz im od zera system gdzie sami nie wiedzą co tak na prawdę ma robić
  • Odpowiedz
@some_ONE: zależy gdzie ale utrzymanie mi się kojarzy jak offshore do j-----a - on-calle i hindusi. To nie są miejsca gdzie dostaniesz taski na redukcje latency. To miejsca gdzie ilość zamkniętych ticketow wyznaczą twoja jakość. A naprawianie curlami DB przez api-gateway by bpm poprawinien przeprocesował nie należy do najprzyjemniejszych XD
  • Odpowiedz
To nie są miejsca gdzie dostaniesz taski na redukcje latency. To miejsca gdzie ilość zamkniętych ticketow wyznaczą twoja jakość.

@szefczyk: no, a zamykanie ticketów w legacy to zazawyczaj sporo prostsza robota niż wymyślanie nowej architektury od której zalezy sukces projektu lub jego upadek za który będziesz obwiniany

dlatego pisałem ze dla świętego spokoju posiedzenie przez jakiś czas w legacy jest dużo lepsze niż skakanie co chwilę pomiędzy nowymi projektami jako
  • Odpowiedz
@some_ONE: gorzej jak trafiasz na maitanance projektu gdzie osoby odpowiedzialne za architekturę dawno uciekły i nie ma na kogo zwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale tak to wygląda - do roku siedzą klepią i zostawiają tuż przed production live. Odhaczając w CV zbudowanie architektury
  • Odpowiedz
gorzej jak trafiasz na maitanance projektu gdzie osoby odpowiedzialne za architekturę dawno uciekły i nie ma na kogo zwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@szefczyk: coś mi się to nie klei, czy to nie wtedy właśnie najłatwiej zwalić na poprzednią ekipę że z uwagi na architekturę zamknięcie tego ticketa zajmie 2 tygodnie a nie 2 dni? bo jak ich nie ma to przecież nikt tych twierdzeń nie
  • Odpowiedz