Wpis z mikrobloga

@kosmetyka-amber: to akurat bardzo dobry pomysł. Karyny niech się zajmą paznokciami a nie medycyną estetyczną bo w razie uczulenia na dany preparat albo innych powikłań nie mają wiedzy ani możliwości przepisać choćby sterydu, o botoksie nawet nie wspominając że jest lekiem i podając go łamią prawo od dawna
  • Odpowiedz
  • 2
@gimnazjumqqq: a co z ludźmi po kosmetologii? ja bym jeszcze zlikwidował psychologów, żeby tylko psychiatrzy mogli prowadzić pacjentów, bo taki psycholog może uszkodzić ludzką psychikę. Beka z konowałów bo po to musieli się uczyć 6 lat żeby wykonywać np mezoterapię co się w tydzień da nauczyć. Widzą łatwy pieniądz i tyle.
  • Odpowiedz
@elgebar: kosmetolog ani psycholog nie jest zawodem medycznym, niestety.
Nie zrozum mnie źle, ja jestem jak najbardziej za tym aby środowisko kosmetologów i psychologów się zjednoczyło i żeby w końcu wywalczyli swoją ustawę o zawodzie. Bo wtedy byłoby jasno określone co mogą a czego nie. Ale nadal są to zawody które w domyśle mają współpracować z lekarzem i/lub wykonywać procedury na zlecenie lub pod nadzorem lekarza.
Edit: Kosmetolodzy mają mnóstwo
  • Odpowiedz
@elgebar: wg mnie to właśnie kosmetyczki i kosmetolodzy pozjadali rozumy i wchodzą w kompetencje zawodów medycznych nie mając to tego uprawnień. I są tak samo pazerni (jak nie bardziej) na kasę jak lekarze.
Jakby im na prawdę zależało to by się zjednoczyli i działali w sprawie ustawy o zawodzie a nie walczyli z lekarzami z którymi domyślnie mają współpracować.

Jak pisałam wyżej kosmetolodzy mają mnóstwo innych zabiegów w swojej profesji
  • Odpowiedz
  • 0
@kosmetyka-amber: no widzisz, a ja znam 2 lekarki co zrezygnowały ze swoich pierwotnych specjalizacji i poszły w zabiegi. Cytując "prostsze, mniejsza odpowiedzialność i większe pieniądze"
  • Odpowiedz
@elgebar: no można dyskutować kto będzie "lepszym" wyborem lekarz dermatolog, stomatolog czy lekarz bez specjalizacji ze szkoleniami podyplomowymi z medycyny estetycznej? Prawo tego nie reguluje na razie. Ale z pewnością takich zabiegów NIE powinien robić przedstawiciel zawodu niemedycznego. Takie jest moje zdanie. A do specjalizacji można wrócić, choćby w trybie pozarezydenckim.
  • Odpowiedz
@elgebar: nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że psycholog nie prowadzi leczenia farmakologicznego ani nie wystawia recept. Psychologia i psychiatria to odrębne dziedziny, wystarczy zapoznać się z tymi terminami. To jest ogólnodostępna wiedza, która ułatwia zrozumienie.
  • Odpowiedz
@elgebar: jeśli kosmetolog chce robić botoks czy wypełniacze to niech skończy studia medyczne bo te zabiegi mogą robić tylko medycy. A kosmetolodzy nie mogą bo uwaga! nie są zawodem medycznym.

Czy jak ktoś ma magistra i sobie skończy 500 różnych kursów z zakresu pierwszej pomocy to od teraz może się mianować ratownikiem medycznym, prawda? No przecież w czym jest gorszy od kogoś kto 20 lat temu skończył byle jaką szkołę
  • Odpowiedz
@elgebar: No tak, zabiegi iniekcji materiału o potencjalnym charakterze zatorowym jakim jest kwas hialuronowy podany omyłkowo dotętniczo powinnieneś móc sobie zrobić nawet u kowala, tylko sobie potem nie płacz jak oślepniesz czy dostaniesz udaru, o jakiś odszkodowaniu zapomnij, chyba, że jakieś 5k z kapitału zakładowego spółki zoo xDD

Do wykonywania takich zabiegów, szczególnie w obrębie twarzy gdzie jest obecne sporo anastomoz między układem tętnicy szyjnej wewnętrznej (unaczyniającej mózgowie) a zewnętrznej
  • Odpowiedz
@elgebar: Pan "ekspert" zna chociaż jakieś podstawy unaczynienia GiS, że jest w stanie rzeczowo porównywać?
Ach tak, kolega z tych co gdyby nie te przeklęte papiery to by ludziom przeszczepy twarzy w klinice Mayo robil w stanach, ale niestety Ci przeklęci biurokraci wymagają jakiś potwierdzonych kwalifikacji.
  • Odpowiedz