Wpis z mikrobloga

Druga część podsumowania tegorocznej edycji #mirkomundial ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#mecz #mundial #pilkanozna

Wiadomo, że najważniejsza jest klasyfikacja generalna. Nie umieściłem jej w pierwszej części, bo wszystko byłoby zbyt obszerne, a tej chcę poświęcić wyjątkowe miejsce. Tym razem czołówkę przedstawię... od końca. ( ͡º ͜ʖ͡º)

10. @Kolczaneiro - 499 punktów (awans o 27 miejsc)
Jeden z beneficjentów combosa JOKERa z bonusem za ryzyko w meczu finałowym. Na początku gry chował się gdzieś w końcówce pierwszej "setki", ale potem było już znacznie lepiej. W końcówce jednak zaczął tracić formę i gdy wydawało się, że skończy na podobnym poziomie, jak dwa lata temu (na #mirkoeuro był 36-ty), zdarzył się mecz finałowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
9. @przemmek113 - 499,5 pkt (+22)
Kolejny duży awans na sam koniec zabawy. W miarę dobrze zaczął, jednak od trzeciej kolejki fazy grupowej zaczął odstawać od szerokiej czołówki. Zaliczył comeback po pierwszym półfinale (78 punktów za mecz Francja - Hiszpania!), co wydatnie przyczyniło się do zwycięstwa w ostatniej fazie oraz w klasyfikacji typerów meczów mistrzów świata.
8. @simplykmieciu - 504,75 pkt (+1)
Włączył się na poważnie do gry po drugiej kolejce fazy grupowej (2. miejsce), był również 5-ty w 1/16 finału. Do pierwszej "10" powrócił po pierwszym półfinale i tego miejsca nie oddał. Prawidłowo wytypował zwycięzcę finału, czym odparł atak typerów z dalszej części tabeli, a nawet zaliczył niewielki awans.
7. @depresyjnydziad - 509 pkt (-2)
Również zaliczył niezłą drugą kolejkę (5. miejsce). Potem było już gorzej, i gdy wydawało się, że zakończy na którejś z dalszych pozycji, wyróżnił się formą typerską w ostatniej fazie turnieju (3. miejsce). Również i on zyskał bardzo dużo na pierwszym półfinale i choć w kolejnych spotkaniach było już gorzej, udało mu się utrzymać miejsce w top 10.
6. @uncle_freddie - 511,15 pkt (+2)
Zwycięzca trzeciej kolejki fazy grupowej, dzięki czemu po niej zajmował zaszczytną pozycję lidera. Coś się jednak zepsuło w fazie pucharowej, a zwłaszcza w ostatniej fazie zawodów, przez co stracił miejsce w pierwszej "5". Przyzwoity finał oraz 4. miejsce w klasyfikacji zakładów dodatkowych pomogły mu awansować na samym końcu zabawy.
4.-5. @Sigismund_Dijkstra (bez zmian) i @WeunianyTrampek (-1) - po 520 pkt
Oni również włączyli się do czołówki po drugiej kolejce fazy grupowej (zajęli w niej odpowiednio 3. i 4. miejsce). Drugi z nich dołożył do tego 3. miejsce w ćwierćfinałach. Jednak ostatnia faza była już dla nich zdecydowanie gorsza - zwłaszcza dla WeunianegoTrumpka, który przed czterema ostatnimi meczami był wiceliderem... Niemniej jednak obaj utrzymali miejsce w czołowej "5".
3. @matematykUK - 534 pkt (+7)
Poza słabszą fazą 1/8 finału, utrzymywał stabilną formę w pierwszej "40". Fazę 1/16 finału nawet wygrał! Jednak ostatnia faza już nie była tak dobra - i gdy wydawało się, że zmierza poza pierwszą "10"... nastąpił przełom. Połączenie JOKERa z bonusem za ryzyko dało mu awans na samo podium! Kto wie, może to efekt pogodzenia się z zakładami dodatkowymi, które wcześniej nazywał "udziwnieniami"? ( ͡º ͜ʖ͡º)
2. @Janeek39 - 560 pkt (bz)
Może nie zajął miejsca na podium w żadnej z faz turnieju, ale niemal cały czas miał stabilną formę - tylko w 1/16 finału zajął miejsce poza pierwszą "20"!!! Najlepiej typował same mecze i był ostatnim, który podjął walkę o zwycięstwo.
1. @cimlik - 589,75 (bz)
Absolutny mistrz! Najlepiej typował zakłady dodatkowe i jako jedyny był w pierwszej "5" w aż trzech fazach turnieju (drugą kolejkę fazy grupowej nawet wygrał). Zaczął jednak słabo - pierwszą kolejkę w końcówce pierwszej "100". Jednak wspomniane zwycięstwo w drugiej kolejce dało mu miejsce w czołówce. W końcu - niczym wytrawny kolarz - wybił się na duże prowadzenie na dwa mecze przed końcem i mógł kontrolować sytuację. Ostatecznie wygrał z przewagą blisko 30 punktów nad wicemistrzem! I pomyśleć, że dwa lata temu był pierwszy... ale w szóstej "dziesiątce". ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wszystkim wymienionym serdecznie gratuluję! ()

A jak ja bym sobie poradził? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W meczu finałowym zdobyłbym... -3 punkty xD
Typowałem Argentynę bez dogrywki, wszystkie zakłady dodatkowe i dołożyłem do tego JOKERa.
Ponadto zgarnąłbym 2 punkty za zakłady fazowe (typowałem 2, 3 i 4) i 0 punktów za zakłady specjalne. Łącznie miałbym więc 272,5 punktów, a to dałoby mi... 145. miejsce. Biorąc pod uwagę, że typowałem ledwie 31 spotkań to nie jest zły wynik. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co ciekawe, pierwsza "10" jest zupełnie inna niż w #mirkoeuro, choć kilku typerów z niej i teraz włączyło się aktywnie do zabawy. Najbliżej powtórzenia tego sukcesu był @Sasza23 - przed finałem był nawet na 6. miejscu, ale ostatecznie musi pogodzić się z miejscem 16-tym.

Czołowa 40-tka w tabeli poniżej, a całość tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QuF2q0sHuVGbWVrvv372riD65d57bQ46N9Y1-aTpvLI/edit?gid=0#gid=0
https://mirkomundial.adrunkhuman.com/

Na wyróżnienia zasługują również:
@LubieJokera, @bonpensiero, @Petrius i @Kamiiiru - po pierwszej kolejce byli na podium (ten pierwszy ją nawet wygrał!), jednak w dalszej części zabawy nie poszło im już tak dobrze. Niemniej jednak przetarli szlak! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cinek15c, @Mariuszzuk - oni również wygrali jedną z faz turnieju (odpowiednio ćwierćfinały i 1/8 finału).
@bbul44, @kugii, @TimeyWimey, @dymion, @Mipeciak, @RobinHoo8 i @BlackWarrior - oni również zajęli miejsce na podium przynajmniej jednej z faz, ale na czołówkę "generalki" to nie starczyło.
@Kryn217 - najlepszy ze "spóźnialskich". Z pierwszych 16 spotkań typował ledwie, jednak potem był już systematyczny i zakończył zabawę w pierwszej "40"! Blisko tego osiągnięcia był wspomniany wcześniej BlackWarrior.
@bihu - najlepszy z typerów typujących mniej niż połowę spotkań (143. miejsce).
@odjatakpawlacz - jego osobliwa strategia typowania najmniej prawdopodobnych rezultatów zwróciła uwagę nie tylko mnie. Ostatecznie zajął 156. miejsce, był najsłabszy z najbardziej systematycznej grupy typerów, ale... typował wszystkie mecze! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Zi3L0nk4 - stary druh z tagów piłkarskich. Pierwotnie deklarował, że nie weźmie udziału, ale załapał się na dwa ostatnie mecze. Skasował JOKERa i bonus za ryzyko i w efekcie znalazł się na 195. miejscu! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cebulowy_wojownik - typował w zaledwie trzech spotkaniach (w tym w finale), ale zgarnął na tyle punktów ujemnych, że zajął... ostatnie miejsce. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dobra, chyba przyszedł czas na podziękowania. A więc:
Dziękuję każdemu, kto zaplusował przynajmniej jeden zakład! Było Was łącznie 1151. Może nie było Was tak wielu, jak dwa lata temu (ponad 1500), ale wiadomo - turniej bez Polaków, nieznośne (z naszej perspektywy) pory spotkań, pewien bunt wobec działań FIFA oraz długość i obszerność turnieju sprzyjające znużeniu - wszystko to nie sprzyjało. Z drugiej strony przynajmniej połowę spotkań typowało 168 użytkowników, a wszystkie mecze - 46! Tu akurat progres względem mirkoeuro i poprzedniego mirkomundialu.
Najczęściej typowaliście spotkanie Niemców z Curacao w pierwszej kolejce fazy grupowej, najrzadziej - po 153 razy - mecze Australii z Egiptem (1/16 finału) i Kanada - Maroko (1/8 finału). Finał typowało 235 typerów - przy czym chętniej typowaliście zakłady dodatkowe niż sam rezultat spotkania! xD
Dziękuję adminom Wykopu - zwłaszcza @a__s - za promocję zabawy na samym jej początku. Myślę, że przyczyniło się to do większego zainteresowania przynajmniej w pierwszych dniach turnieju. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję mireczkowi @tyrytyty, który (z wykorzystaniem AI) przygotował stronę ( https://mirkomundial.adrunkhuman.com/ ), która może nie była idealnym rozwiązaniem, ale pomogła wielu typerom śledzić na bieżąco sytaucję. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję twórcy "mirkowołacza" ( https://mirko.pro/mirko-wolacz ) @digitallord - choć i to rozwiązanie od czasu do czasu szwankowało, to jednak mocno pomogło mi przy wołaniu Was wszystkich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję mireczkom, którzy wzbogacali tag swoimi komentarzami i spostrzeżeniami - zwłaszcza @cinek15c, który przez pewien czas nawet wspomagał mnie w weryfikacji zakładów dodatkowych! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję tym, którzy zwracali uwagę na popełniane przeze mnie błędy, popełniane pomyłki, popełniane niedopatrzenia. Konstruktywna krytyka zawsze w cenie! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję Wam wszystkim! To Wy byliście dla mnie motorem, który napędzał mnie do działania w tej zabawie. Choć spędziłem nad tym sporo czasu, to było jednak bardzo satysfakcjonujące doświadczenie. No i mobilizowaliście mnie do wymyślania pokręconych zakładów dodatkowych! ()

Jak nie stracę weny i nadal będę aktywny na "portalu ze śmiesznymi obrazkami", to widzimy się za dwa lata. Już teraz mam sporo pomysłów, by jeszcze bardziej urozmaicić Wam typowanie! ( ͡º ͜ʖ͡º)
plackojad - Druga część podsumowania tegorocznej edycji #mirkomundial ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#me...

źródło: FireShot Capture 372 - Mirkomundial 2026 - Arkusze Google - [docs.google.com]

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plackojad: My również dziękujemy. Dziwię się, że nie założyłeś buycoffe itp, należałoby się za rozkręcenie takiej świetnej zabawy na tym upadającym portalu. Zachęcam do zrobienia czegoś podobnego nawet jeżeli nie na Ligę Mistrzów to przynajmniej na fazę pucharową tejże.

Jeszcze raz wielkie dzięki!
  • Odpowiedz
@Zi3L0nk4 - stary druh z tagów piłkarskich. Pierwotnie deklarował, że nie weźmie udziału, ale załapał się na dwa ostatnie mecze. Skasował JOKERa i bonus za ryzyko i w efekcie znalazł się na 195. miejscu! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@plackojad: Zawsze miałem łeb do interesów( ͡ ͜ʖ ͡)! Dziękuję serdecznie za zabawę, może i byłem tylko gościem, starałem się śledzić poczynania
  • Odpowiedz
@plackojad: dzięki za stary za ogrom pracy i świetną zabawę ()

nie wiem jakim sposobem tutaj trafiłem, ale szczerze mówiąc to tylko dzięki mirkomundial jakkolwiek interesowałem się tym turniejem :)
mało powiedzieć że się interesowałem, nawet sprawdzałem wzrost zawodników Australii czy wiek zawodników z innej Kambodży
z wielką uwagą oglądałem mecze żeby wyhaczyć, czy w momencie kiedy Dembele oddaje celny strzał na bramkę pomiędzy 18 a
  • Odpowiedz
@plackojad: dzięki za organizację zabawy, dodałeś +10 punktów do radości z oglądania mundialu ( ͡° ͜ʖ ͡°). Parafrazując klasyka: śmieszne zakłady dodatkowe były top, a organizacja, organizacja, organizacja... też była top ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Przed startem turnieju liczyłem na znalezienie się w najlepszej 40 widocznej na zrzucie i udało się to osiągnąć z lekką nawiązką xD.
  • Odpowiedz
@plackojad: Klasa Panie Szanowny, nic tylko ukłonić się na pas za ten ogrom pracy, kreatywności i zaangażowania. Dzięki wielkie za tę edycję i mam nadzieję, że do zobaczenia przy kolejnej!
  • Odpowiedz
Wielkie dzięki @plackojad za świetną zabawę! Podziwiam przede wszystkim Twoje chęci do organizowania takich rzeczy, ogrom pracy oraz kreatywność w wymyślaniu tych niesamowicie przekombinowanych zakładów specjalnych. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po fazie grupowej kręciłem się gdzieś w okolicach pierwszej setki i dopiero później naprawdę zrozumiałem, o co chodzi. Tym bardziej cieszy mnie 2. miejsce w fazie finałowej i 17. pozycja w klasyfikacji generalnej.

Ukłony i wielkie wyrazy
  • Odpowiedz
  • 2
@plackojad: podziwiam za ogrom wykonanej pracy i poświęconego czasu. Byłem pod wrażeniem kreatywności niektórych pomysłów na zakłady. Ciekawe jakby wyglądał ranking złożony z samych typów 1x2 bez uwzglednienia jokerów, zakładów dodatkowych i fazowych
  • Odpowiedz
@plackojad: Dzięki za świetną zabawę! Kawał dobrej roboty () Niestety, nie udało się obronić miejsca w "10" z poprzednich MŚ, ale po bardzo nieudanym Euro to 37 miejsce jest dobrym wynikiem ()
  • Odpowiedz
@plackojad: szacunek za ogrom pracy, od siebie dodam, że w czasie mundialu awansowałem o jakieś 100 pozycji, potem niestety spadłem o 20 parę, ale koniec końców jestem w pierwszej 50tce
  • Odpowiedz