Wpis z mikrobloga

✨️ Porady dotyczące kredytu hipotecznego i rodziny
Mam kilka pytań o #kredythipoteczny

1. Planujemy z żoną dziecko. Chcielibyśmy wykorzystać urlop macierzyński na zmianę otoczenia. Ja mam JDG i świadczę usługi zdalnie, żona pracuje stacjonarnie na UoP na czas nieokreślony i planujemy wyprowadzkę o około 300 km – zupełnie inny region kraju. Czy bank w tej sytuacji założy, że żona nie wróci po urlopie macierzyńskim do pracy i może odrzucić jej dochód? Bo generalnie planuje nie wracać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2. Jak to jest z Rodzinnym Kredytem Mieszkaniowym? Jest go trudniej dostać niż kredyt z wkładem własnym 20%? Faktycznie banki narzucają wyższą marżę w tym wypadku czy to mity?
Generalnie znaleźlibyśmy te 100 tys. zł, ale wizja wypstrykania się z oszczędności i wzięcia kredytu na pół miliona trochę mnie przeraża – tym bardziej, jeśli bierzemy pod uwagę planowane dziecko. Wolałbym wyższą ratę i regularne nadpłaty + spokój, jaki daje rezerwa finansowa.

3. Czy ciąża w jakikolwiek sposób wpływa na ocenę zdolności lub inne aspekty okołokredytowe? Mowa np. o sytuacji gdy wnioskuje się o kredyt w czasie ciąży, gdy kobieta jest na L4.

#nieruchomosci #dom #mieszkanie #kredyt

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ad1) żona oświadcza, że po urlopie wróci do pracy. Nie jest to sprawdzane.
ad2) Niczym się wniosek RKM nie różni od zwykłego procesu. Tylko masz do wyboru 4 banki a oferta jest tak jakbyś miał 20% wkładu.
ad3) liczą się wpływy na konto dlatego jak jest macierzyński i żona dostaje 80% to tyle zostanie przyjęte do zdolności.
  • Odpowiedz
2. O tyle trudniej, że bierzesz kredyt na wyższą kwotę. Czy jest wtedy wyższa marża niż z wkładem własnym? Nie wiem, ja brałem w PKO to dostałem taką marżę, jaką miałby kredyt z wkładem własnym 20% (a niższą, niż gdybym nie korzystał z RKM i miał poniżej 20% własnego wkładu) i generalnie ogólne warunki miałem nieco lepsze, niż przy kredycie bez RKM (kilka warunków z umowy było wykreślone). IMO warto z tego
  • Odpowiedz
Czy bank w tej sytuacji założy, że żona nie wróci po urlopie macierzyńskim do pracy i może odrzucić jej dochód?

@mirko_anonim: Dochód zostanie zaakceptowany. Część banków będzie wymagała oświadczenia o tym, że nie jest planowane korzystanie z urlopu wychowawczego.

Jest go trudniej dostać niż kredyt z wkładem własnym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: też wziąłem ten kredyt ok parę tyg temu, zgadzam się z PanSoloPL, warunki na RKM były lepsze niż zwykły z wkładem własnym. Tego wkładu nie miałem, ale w teorii mogłem wziąć np. pożyczkę na te kilkadziesiąt tysięcy, ale tak czy siak, pozostała kwota wkładu czyli te 90% to i tak miała gorsze warunki niż 100% kredytu RKM, jeśli dobrze wytłumaczyłem.
  • Odpowiedz