Wpis z mikrobloga

• 1
@golomb13: @MaximusDecimus pytajcie groka o to. Pytajcie o wszystko czego nie rozumiecie

Jedna osoba twierdzi, że jest jakieś szaleństwo jeżeli chodzi o shorty a obligacjach. Ktoś ogarnięty mocno odpisuje, że pieniądze z wyszukanej strategii są kierowane do pompowania bańki na całej giełdzie akcyjnej + srebro i zloto+ bitcoin.

Jak rowerek się przewróci to wyssie to pieniądze
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: nie zgodzę się, @tom-ek12333 wypukłość długoterminowych obligacji ma słabą korelację z rynkiem akcji. Do tego obniżenie stóp procentowych oznacza tańsze pozyskiwanie kapitału przez spółki value, które powinny też ruszyć, zresztą widać to po spółkach wydobywczych, że rynek wycenia surowce ale również tańsze finansowanie nowych projektów. Minie styczeń i nic nie będzie. Timing to klucz, ja uważam, że będzie problem ale jeszcze nie teraz. Zobacz TLT/DTLA kręci się jak
  • Odpowiedz
@HerrBorowiecki: racja. Tylko pytanie dlaczego inflacja spada i dlaczego obniżają stopy, pomimo ciągłego wstrzykiwania pieniędzy do gospodarek?
Ropa jest zwiastunem. Niższe zapotrzebowanie, problemy.

Rynek wycenia surowce bo już wycenił wszystko inne dostatecznie. Podchodzi to pod debasement trade. Tylko co jeżeli każdy się myli i nie będzie inflacji Tylko deflacja? Mało dzieci, historyczne wyceny na
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: odpisuję z telefonu, i sorki za skróty myślowe, inflacja spada, więc obniżają stopy procentowe to jasne, ale inflacja spada bo np. nośniki energii spadają, gaz i ropa właśnie. Tak więc mamy prostą zależność. Ale dlaczego ropa spada? No i tutaj mamy politykę, USA jedt największym producentem obecnie, ropa shale oil zbija cenę, ja obstawiam, że robią to aby zmusić Rosję do pokoju. Ewkordowa ilość pozwoleń na odwiery i inne
  • Odpowiedz
@HerrBorowiecki: ciężko to wszystko zrozumieć. Jednak staram się znaleźć tezę inwestycyjna dla tanich obligacji długoterminowych.

Pytam ludzi wokół siebie: czego Ci jeszcze brakuje? Odpowiadają, że tylko mieszkania. Tylko mieszkanie często jest potrzeba wykreowana. Ile to ja znam osób które z dużego domu przeprowadzają się na swoje żeby "d--a o dupe nie tarła".

Nam już nic nie potrzeba większego bo mamy wszystko. Jedynie produkty bierzace i raz na jakiś czas coś. Na tym
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: Twoja teza zbytnio upraszcza rzeczywistość. Chiny mogą wyekportować swoją deflację w zakresie produktów oraz rafinowanych surowców. To jest bycze dla Europy, bo sektory takie jak, usługi, turystyka, gastronomia, towarów luksusowych będą zasilone środkami, które zostają konsumentom, jeżeli dobra podstawowe będą tańsze niż dziś. Zobacz jaki % w Europie stanowi produkcja a jaki usługi. Co do demografi to są to porcesy, które są trudne do oceny, aktywność zawodowa jest coraz
  • Odpowiedz
Pytam ludzi wokół siebie: czego Ci jeszcze brakuje?

@tom-ek12333: każdy z nas ma swoją bańkę, moi znajomi znów cisną, bo trzeba dzieci wykształcić, jakoś może im pomóc kupić pierwszą nieruchomość, samemu poprawić sobie byt nowym samochodem, domem albo wakacjami na Seszelach. Tak więc w mojej bańce ludzie mają bardzo duże plany. Poza tym, poducha finansowa, która daje dodatkowy dochód, aby w okolicy 55-60 lat faktycznie przestać pracować.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: znasz mój pogląd, ja uważam, że od 2030 roku rozjedzie się ECoE i to szybciej niż się ludziom wydaje. Wyceny aktywów oparte o wyceny krańcowe się załamią i niestety ani akcje, ani obligacje ani nieruchy nie pomogą. Co z tego, że będziesz miał 5% na obligacjach jakiegoś landu niemieckiego jak rząd będzie stymulusy wypuszczał z nadzieją, że tak jak kiedyś to zadziała, np. wypłacanie tych kuponów za wygenerowane euro
  • Odpowiedz
@HerrBorowiecki: większość ludzi pieniądze wydaje i to jest OK. Grunt żeby lubili swoją pracę :P i pracowali, pracowali, pracowali. Inaczej nie będzie na emerytury dla seniorów i na programy typu jacht +.

Odnośnie tych stymulusów i rozrzedzania pieniędzy to mam jedną odpowiedź- Japonia.
Za małą mam głowę żeby to wszystko zrozumieć. Historycznie był już taki przypadek. Po pęknięciu bańki w 1989 roku. Obecnie też jest bańka tylko ogólnoświatowa. Jedno z nielicznych
tom-ek12333 - @HerrBorowiecki: większość ludzi pieniądze wydaje i to jest OK. Grunt ż...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz