Aktywne Wpisy

MonazoPL +95
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: millennium 900 zł
Pobierz
Blackhorn +390
Ale mnie krindż łapie za każdym razem jak sobie przypomnę jak nie rozumiałem PPK, posłuchałem kuców i się z niego wypisałem na 2 lata.
#gielda #oszczedzanie
#gielda #oszczedzanie

#gielda #oszczedzanie
https://stooq.pl/n/?f=1728593
Fundusz się odezwał 2 tygodnie temu (bo gość co był naszym opiekunem przechodzi na emeryturę) i się okazało, że mam na nim 27 tys zł xD
W styczniu zamierzam wyciągnąć prezent gwiazdkowy ¯\(ツ)/¯
Także czasami warto trzymać kasę
@damian44__: nie chcę ci psuć zabawy ale na moją przyszłość miały być np środku z książeczki mieszkaniowej, potem kasa wpłacana na IKE którą połowe przenieśli do zus ¯\(ツ)/¯ rząd zawsze znajdzie sposób
Jednocześnie taka sytuacja jest mi bardzo na rękę i najlepiej jakby się z PPK wypisali wszyscy (poza mną oczywiście). Moje pieniądze zgromadzone tam mają wtedy jeszcze większą wartość - jak działa
@GladysDelKarmen: 10% z zysku i z wpłat. W 2 progu podatkowym nawet nie ma się co zastanawiać, tylko ładować w IKZE po kullen. IKZE jest opłacalne nawet w 1 progu / przy ryczałcie 12% https://inwestomat.eu/czy-konto-ikze-sie-oplaca/
W wieku 25 lat ładował w to aż pół wypłaty (ale nie przekraczał limitu), co pewnie nie bylo optymalnym stosunkiem ilości pieniędzy zarabianych, do odkładanych na za ~40 lat - bo mógłby inwestować w coś z krótszą perspektywą zwrotu, w siebie, w mieszkanie.
Ale teraz, pewnie zarabia dużo więcej niż w wieku 25 lat, wpłaca IKE "tylko do
@wtbn no tak, w wieku 25 lat mało się myśli o emeryturze i rzeczywiście niskie zarobki i pełne ike+ze mogą być nieopłacalne.
Ale jak już ktoś ma możliwość wypełnienia obu limitów to chyba nie ma lepszej podatkowo opcji na dziś.
@tomekruslan: k---a, znowu ktoś uroił sobie, że PPK to coś złego i zamierza je dyskredytowac? Kto wam za to płaci?