Wpis z mikrobloga

@Blackhorn: a mnie łapie krindz jak w wieku 25 lat posłuchałem doradców inwestycyjnych i ładowałem 50% wypłaty “na emeryturę” na IKE i IKZE. Obecnie mam tylko IKE i rocznie uzupełniam limit. To środki na moją przyszłość. A za resztę się bawię i realizuję hobby, inne rzeczy.
  • Odpowiedz
@Blackhorn: Mam PPK i IKZE. Ale i tak największą niespodzianką okazał się fundusz u mojego byłego pracodawcy. Nie można było wybrać kasy co pracodawca wpłacał. (swoją czesc wybrałam wcześniej i trochę żałuje)
Fundusz się odezwał 2 tygodnie temu (bo gość co był naszym opiekunem przechodzi na emeryturę) i się okazało, że mam na nim 27 tys zł xD
W styczniu zamierzam wyciągnąć prezent gwiazdkowy ¯\(ツ)/¯

Także czasami warto trzymać kasę
  • Odpowiedz
To środki na moją przyszłość

@damian44__: nie chcę ci psuć zabawy ale na moją przyszłość miały być np środku z książeczki mieszkaniowej, potem kasa wpłacana na IKE którą połowe przenieśli do zus ¯\(ツ)/¯ rząd zawsze znajdzie sposób
  • Odpowiedz
@Blackhorn: jak widzę ludzi, którzy bronią się przed PPK jakby to był diabeł wcielony, mam do razu w głowie prorocze słowa Romana Boskiego z Firmy (https://www.youtube.com/watch?v=janvdYvyLPw)

Umysł biedaka zawsze będzie biedny

Jak zobaczy pieniądz wyda mu się zbędny

Jednocześnie taka sytuacja jest mi bardzo na rękę i najlepiej jakby się z PPK wypisali wszyscy (poza mną oczywiście). Moje pieniądze zgromadzone tam mają wtedy jeszcze większą wartość - jak działa
Drzamich - @Blackhorn: jak widzę ludzi, którzy bronią się przed PPK jakby to był diab...
  • Odpowiedz
@tomekruslan: Tą propagandą jest matematyka, logika czy podstawy ekonomii? Przeciez nie być w PPK się po prostu nie opłaca, nawet jeśli nie chcesz tego trzymać, tylko wypłacać sobie co rok czy pół jako dodatkową "premię".
  • Odpowiedz
@damian44__ a co jest złego w ikze? Masz rocznie zwrot 3k (przy wypełnionym limicie i 2 progu podatkowym). W lutym te 3k zwrotu znów wrzucasz w ikze i dopełniasz limit. Perpetum inwesticile. Może i trzeba będzie zapłacić te 19% z zysku, ale za to 32% podatku wraca. Dla mnie to lepsze niż tylko ike
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: Kolega się chyba troche zakręcił z tym co opisał po prostu.

W wieku 25 lat ładował w to aż pół wypłaty (ale nie przekraczał limitu), co pewnie nie bylo optymalnym stosunkiem ilości pieniędzy zarabianych, do odkładanych na za ~40 lat - bo mógłby inwestować w coś z krótszą perspektywą zwrotu, w siebie, w mieszkanie.

Ale teraz, pewnie zarabia dużo więcej niż w wieku 25 lat, wpłaca IKE "tylko do
  • Odpowiedz
@damian44__ no ale ike ikze jak sama nazwa mówi jest na emeryturę, a nie na nowe lambo.

@wtbn no tak, w wieku 25 lat mało się myśli o emeryturze i rzeczywiście niskie zarobki i pełne ike+ze mogą być nieopłacalne.

Ale jak już ktoś ma możliwość wypełnienia obu limitów to chyba nie ma lepszej podatkowo opcji na dziś.
  • Odpowiedz
k---a znowu kampania propagandowa ppk. Ktoś wam za to płaci?

@tomekruslan: k---a, znowu ktoś uroił sobie, że PPK to coś złego i zamierza je dyskredytowac? Kto wam za to płaci?
  • Odpowiedz