Wpis z mikrobloga

@GladysDelKarmen: @GladysDelKarmen Nie wiem, ostatnie doświadczenia co się na świecie dzieje, osób mi bliskich, nagłych śmierci, dziwnych wydarzeń - chcę się w miarę możliwości cieszyć życiem i spokojem, korzystać z życia jeśli mogę sobie teraz na to pozwolić.

Miesięcznie na emeryturę przeznaczam na ten moment mniej więcej 20% mojej wypłaty (1/12 limitu IKE) i jest to dla mnie aż nadto wystarczające.
  • Odpowiedz
@woskrosenie:

jakie bzdrurki? wpłaciłem 100zł na ike, zabrali z ike 50zł i przenieśli do zus pobierając marżę - tej marży nikt mi nie zwróci

Bzdury i banialuki. Nikomu z IKE nic do ZUS nie zabrali.
Pomyliło Ci sie z OFE tylko ze OFE to nie były Twoje pieniądze. Ty tylko decydowałeś na jaki fundusz ZUS mial przelać część kasy ale zawsze reke na tej kasie
  • Odpowiedz
OFE braly prowizję i kupowały obligacje skarbowe wiec za nic nabijały sobie kabzę dlatego likwidacja OFE i przeniesienie zapisów do ZUS było dobra decyzja

@zibizz1: OFE nie zostały zlikwidowane.
  • Odpowiedz
@Blackhorn a ja tobą nadal gardzę. Bo przez x czasu miałeś realny wpływ na nasz rozwoj, a ty to zaprzepaściles.
Możesz mi powiedzieć co tobą kierowało? Miałeś zestawienie:
Albo dostajesz 100zl, albo 150zl. Które wybierasz?

• Odpowiedz
ja się wypisałem z ppk bo potrze owalem na szybko zgromadzonej tam gotówki.

@sanitati-s: Matko bosko!

Nie musiałeś się wypisywać. Mogłeś wypłacić całą kasę pozostając w PPK. Jeśli się faktycznie wypisałeś to od tamtego czasu jesteś w plecy dopłaty pracodawcy za wszystkie te miesiące.
  • Odpowiedz
@Cevapi:

OFE nie zostały zlikwidowane.

Część która należała do ZUS została zlikwidowana.
Część która należała do pracownika została w IKE
  • Odpowiedz
@Blackhorn: nie jest z Tobą tak źle. Mam dwóch kolegów kuców (niby są przyjaciółmi). Jeden zatrudniał drugiego. No i wiadomo, że przekonał go że PPK to drugie OFE i mu zabiorą (tzn ja wiem jak to było, ale oni żyją w świecie gdzie je okradziono). Ale teraz najlepsze. Zatrudniający przekonał zatrudnianego, że skoro państwo zabiera mu 44% w podatkach (skrót myślowy do ZUS plus PIT) to nie opłaca mu się
  • Odpowiedz
Na szczęście jak drugi raz trzeba było złożyć papiery, żeby się wypisać to zapomniałem i zapisało mnie z automatu. Jestem do dziś i nie narzekam :)
  • Odpowiedz
Część która należała do ZUS została zlikwidowana.

Żadna nie należała do ZUS. Cześć środków zostało przeniesione do ZUS.

Część która należała do pracownika została w IKE

@zibizz1: nie, część została w OFE (każdy mógł sam zdecydować). OFE nie ma nic wspólnego z IKE.
  • Odpowiedz