Aktywne Wpisy

lukija +79
ile plusów tyle dni nie zmieniam gaci i wysyłam je do losowego użytkownika komentującego ten wpis

PorzeczkowySok +33
nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi nie porównuj się z normalnymi
źródło: ab67616d0000b273c533e53205db5ae95c417ed7
Pobierz

Nie jestem jakąś antypsiarą i lubię zwierzęta. Nie rozumiem jednak, dlaczego ludzie tak ochoczo biorą sobie psy, zwłaszcza do bloku. Rzadko kto jest w stanie zaoferować takiemu zwierzęciu odpowiednie warunki i odpowiednią ilość ruchu. Zresztą mówiła o tym nawet behawiorystka psów, chyba w Dzień Dobry TVN czy czymś takim (widziałam później próby dyskredytacji tej pani poprzez wyciąganie różnych niewygodnych faktów na nią - ale kimkolwiek by ona nie była, to nie znaczy, że w tym konkretnym temacie się myli).
Szkoda tych zwierząt i szkoda postronnych ludzi, którzy muszą słuchać szczekania psów zostawionych samych w mieszkaniu. Paradoksem jest, że właściciele psów bardzo często mają się za osoby mocno empatyczne.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć osoby samotne, bo taki zwierzak może im nieco pomóc w stłumieniu poczucia samotności i nadać jakiś cel, ale pary i rodziny? To już przeważnie kaprys, zwłaszcza przy niewielkim metrażu. A branie dużego psa do bloku jest po prostu głupotą i egoizmem.
I wiem, że słabo wrzucać wszystkich do jednego wora, bo są osoby, które zapewnią zwierzęciu dużo lepsze życie niż w schronisku, niemniej jednak nie każdy rzeczywiście staje na wysokości zadania i nie każdy ma zwierzę z azylu. Nie brakuje osób kupujących z hodowli, bo mają kaprys, żeby mieć pieska określonej rasy. Już teraz psów jest bardzo dużo, a jeszcze się je sztucznie rozmnaża.
Jak najbardziej jestem za dobrym traktowaniem zwierząt, ale przy jednoczesnym pamiętaniu o tym, że to są zwierzęta. Współcześnie coraz bardziej traktuje się je jak ludzi, nie zważając na komfort tych, którzy niekoniecznie czuja się swobodnie, kiedy psy są wpuszczane do sklepów czy lokali.
Pomijam kwestię ras agresywnych i skrajnie nieodpowiedzialnych właścicieli, bo nad tą patolą nawet nie chce mi się rozwodzić. Napiszę tylko, że państwo powinno coś w tej kwestii zrobić, zanim dojdzie do kolejnej tragedii.
#psiarze #przemyslenia #zalesie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@Average-CottonWorld-Enjoyer:
nie musisz, kup sobie coś zdrowego do jedzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ludzie biorą psa do ciasnego bloku z powodów:
1. dziadek miał psa na wsi to ja też MUSZĘ
2. rodzice mieli psa na wsi