Wpis z mikrobloga

Bieda umysłowa polskich programistów na jednym obrazku.

Typ zarobił pieniądze i co robi? To, co każdy biedak, któremu pierwszy raz w życiu coś zostało na koncie: natychmiast to p----------a. Bo pieniądze biedaka parzą w ręce. Muszą być wydane, pokazane, obfotografowane w garażu podziemnym i rozesłane znajomym w DMach razem ze specyfikacją odmawianą jak różaniec: skóry nappa, noktowizor, harman kardon, grzanie przód tył. Amen.

A teraz popatrzcie na lekarza i prawnika. Zawody, w których pieniądz jest w rodzinie od pokoleń, więc nikt nie dostaje gorączki na jego widok. Lekarz też jeździ dobrym autem - tylko że nowym, wziętym w koszty gabinetu i kupionym na samym końcu, jak mieszkania pod wynajem i działki są już dawno spłacone. Auto to u niego ostatnia pozycja na liście i drobny procent majątku. Prawnik to samo: najpierw udziały w kancelarii, potem kamienica, na końcu zabawki.

Programista robi wszystko w odwrotnej kolejności. Pierwszy poważny hajs i od razu leci po używaną beemkę, bo świat musi się dowiedzieć, że się dorobił. Mieszkanie? Wynajmowane. Aktywa? Zero. Cały dorobek życia stoi w cudzym garażu podziemnym, traci na wartości i czeka na sesję do DMów.

Tam auto jest konsekwencją majątku. Tu auto jest substytutem majątku.

I jeszcze jedno: lekarza izba chroni do śmierci, prawnik ma klientów do emerytury. Programista ma może dziesięć lat okna zarobkowego, zanim wytnie go AI albo tańszy zasób - i właśnie te dziesięć lat pakuje w blachę zamiast w majątek.

Elita kupuje aktywa. Parobek kupuje rekwizyty.

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #blackpill #pracbaza
BlackpillMonster - Bieda umysłowa polskich programistów na jednym obrazku.

Typ zarob...

źródło: cea72c167f408801527742e4f7985153564fb2818b1ef55660bfe8b04cc50183

Pobierz
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mieszkanie? Wynajmowane. Aktywa? Zero. Cały dorobek życia stoi w cudzym garażu podziemnym,

@BlackpillMonster: brak edukacji finansowej plus kastowość. Lekarze z reguły są z rodzin lekarskich itd. Są bogaci z domu. Wielu programistów jest po prostu biednych, z podwórka, którzy ciezko z----------i, zeby miec cokolwiek. Nie da sie w nieskonczonosc jechac na zerowej dopaminie i serotoninie.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: jeszcze w tamtych zawodach robi się coś z czego można być dumnym i są to prestiżowe wymagające umiejętności. A ta kasa zarobiona przez programistę to nawet nie jest warta tego dukania na daily, upokarzającego zdawania raportu z każdej roboczogodziny i pocenia się ze stresu na review
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Auto za jakieś 70-80k. Za swoje pierwsze większe pieniądze kupiłem wymarzony samochód w podobnym budżecie i przynajmniej mam radochę za każdym razem jak gdzieś jadę. Nie wynajmuję mieszkania taki mam plus. W co zainwestujesz takie pieniądze? Zamrozić w obligacjach na 10lat żeby wyciągnąć 30k które już dawno stracą na wartości? Za taką kasę życia sobie nie ułożysz na nowo a możesz przynajmniej umilić obecne.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: nie no pewnie kupowac jakies kamienice zeby w wieku 50 lat moc kupic sobie wygodne auto i zaczac korzystac z zycia xDD Po prostu lekarze zarabiaja dobrze duzo pozniej i do 30 r.z to w porownaniu z programistami sa biedakami co jeszcze niekiedy studiow nie pokonczyli. Gdy ci drudzy juz korzystaja z zycia, podrozuja, kupuja zabawki, mysla o dzieciach i rodzinie tamci sie dopiero rozpedzaja i sa na dorobku.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Facet się nie popisał, ale wrzucanie wszystkich programistów do jednego worka to gruba przesada. Gość z małym siusiakiem, który musi się dowartościować pozostanie takim bez względu na zawód czy zarobki.
Znam ludzi z IT, którzy są 'normalni' i wielkich 'doktorów', którzy przy każdej okazji nie omieszkają wspomnieć ile to oni nie mają i jak dobrze im się powodzi, także ten tego... Cholernie nie lubię generalizowania.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Pominąłeś jeden ważny fakt: zdecydowana większość lekarzy i prawników pochodzi z bogatych rodzin. Z rodzin, które stać, żeby utrzymywać dorosłą osobę jeszcze przez 6 lat studiów. Programiści natomiast to w większości chłopaki z biednych domów, z wielkiej płyty i ze wsi, którzy mieli zdolności matematyczne, poszli do liceum do mat-fizu albo do techników elektronicznych/informatycznych/elektrycznych i potem poszli na studia na Politechnikę, a na 2-3 roku studiów już pracowali w
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Dokladnie tak. Dodam, ze programista nie jest zawodem elity, to jest zawod sredniej klasy. I pozwala na zycie sredniej klasy (poki AI nie wykasuje). No ale wielu programistow jest z rodzin biednych, i pieniadz wyzszy niz minimalna lub srednia krajowa to eldorado i dostaja goraczki.

@ppompka Zamrozic pieniadze na 10 lat i tracic na wartosci? O czym ty mowisz? Wiesz cokolwiek o tym jak gielda dziala?

@makoluck
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: ale sraka xD chłop sobie kupił furę bo pewnie o takiej marzył, c--j cię boli co se robi xD ja 4 lata robiąc po 20-30k mcs wrzucałem hajs żeby mieć dom bez kredo i Teraz sobie kupiłem merasia bo życie jest jedno i myśląc o "aktywach" może ci życia braknąć bo zabije cię n------y patus w passacie z 2002. Także żyj i daj żyć, kupuj aktywa, a my spełniamy
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: A ja zauważyłem na tym tagu jakieś strasznie pozycjonowanie "umiejętności" kastowych typu KALEKARZ. K---a... czy my żyjemy w tym samym kraju? Zdecydowana większość, ba, rzucam k---a śmiało 90% i więcej tych lekarzy to j----i debile, totalne barachło, które miało w życiu łatwo od małego bo rodzina też kastowa... Nie ogarniają niczego, krzywdzą ludzi, mordują ich w białych kitlach bez żadnego poczucia winy, z wyrachowania i nienawiści, nie pomagają, a
  • Odpowiedz
@Pasterz30: no niestety znam jeden przypadek ekstremalny nie z IT, ale powiedzmy że w temacie - chłop miał żonę, dziecko, z---------ł na 2 etaty żeby wybudować dom za gotówkę, bo wiadomo "kredyt jest dla frajerów", "mieszkanie w bloku jest dla frajerów" no i w wieku 30 lat faktycznie go wybudował, ale co z tego jak parę miesięcy później umarł... Nacieszył się tym? Warto było?

Niektórzy tutaj to serio myślą, że
  • Odpowiedz