Wpis z mikrobloga

@thority: "Narobiles - kogo czego - dlugow", czyli których. "Narobiles długi" brzmi koslawo, bardziej "zaciagnales długi" jak już.

"Ale mama narobila pierogow na święta" - znowu dopełniacz, a nie biernik.
  • Odpowiedz
@schweizer: a moim zdaniem dalej nie.
Drugi przykład to "problemy, które narobiłeś" a nie "problemy, których narobiłeś".

Zapytałem też AI i potwierdza to, ale nie będę tego używał jako argumentu, tylko zaznaczam.

Chociaż w sumie jak tak czytam to obie formy się wydają poprawne xD
  • Odpowiedz
  • 1
@schweizer: @thority IMO jest inaczej

"długi" odnosi się nie do "narobiłeś", a do "spłać"
Czyli
spłać (kogo, co - biernik) długi, które (które to też biernik dla r. niemeskobowego) tu narobiłeś
  • Odpowiedz
@BenAli: ale czy "długi" to nie jest rodzaj męskoosobowy? "Ten dług" przecież, dla mnie wersja "spłać długi które narobiłeś" brzmi jakby było "ta długa". "Długi, których narobiłeś" brzmi dla mnie bardziej elegancko.
  • Odpowiedz
  • 1
@Karzbig: rodzaj męskoosobowy to nie to samo co rodzaj męski. Rodzaj męsko- i niemęskoosobowy dotyczą tylko liczby mnogiej.

Przy rodzaju męskoosobowym piszesz "ci" jak np. "ci mężczyzni". Przy niemęskoosobowym piszesz "te" jak "te zeszysty". Skoro są "te długi" a nie "ci długi" to dług w l.mn. jest niemęskoosobowy.

Ale nie jestem polonistą. Mogę się mylić.

Bo teraz myślę, że narobić może się łączyć z dopełniaczem i powinno być: długi, których
  • Odpowiedz