Aktywne Wpisy

Viarus_ +157
Od grudnia mam nową stawkę w #pracbaza po podwyżce, o którą zabiegałem od kilku miesięcy. Ponieważ w tym miesiącu mam wypłatę bez premii to się chociaż cieszyłem że dostanę trochę więcej siana przed świętami. I co? I g---o, zapomniałem że przecież jest II próg, więc w nagrodę że się staram i podnoszę swoje kompetencje, za co dostaję w pracy uznanie w formie podwyżki to kapitan państwo mi zabiera jeszcze więcej.
ANALball +6
Czego jest najwiecej na polskich osiedlach poza Żabkami i kebabem? Tak serio serio od paru dni nachodzi mnie taka refleksja. Czasem na jedną ulice przypada 16 żabek.

źródło: image
Pobierz"Ale mama narobila pierogow na święta" - znowu dopełniacz, a nie biernik.
Drugi przykład to "problemy, które narobiłeś" a nie "problemy, których narobiłeś".
Zapytałem też AI i potwierdza to, ale nie będę tego używał jako argumentu, tylko zaznaczam.
Chociaż w sumie jak tak czytam to obie formy się wydają poprawne xD
"długi" odnosi się nie do "narobiłeś", a do "spłać"
Czyli
spłać (kogo, co - biernik) długi, które (które to też biernik dla r. niemeskobowego) tu narobiłeś
Przy rodzaju męskoosobowym piszesz "ci" jak np. "ci mężczyzni". Przy niemęskoosobowym piszesz "te" jak "te zeszysty". Skoro są "te długi" a nie "ci długi" to dług w l.mn. jest niemęskoosobowy.
Ale nie jestem polonistą. Mogę się mylić.
Bo teraz myślę, że narobić może się łączyć z dopełniaczem i powinno być: długi, których