Wpis z mikrobloga

• 1
@Palinkka: Mam zwykły rower, ale jest do naprawy. Chodzi o to, że korzystam bardzo dużo z komunikacji wojewódzkiej, a dojazd do niej komunikacją miejską jest tragiczny i kompletnie nie zgrali tego. Pomyślałam, że może elektryk mi pomoże być bardziej mobilną i dojeżdżać na pociąg, kiedy tylko potrzebuję. Szczerze to o elektrykach nie wiem nic. Przyszło mi na myśl, że może dojadę nim szybciej z punktu A do punktu B i
  • Odpowiedz
To elektryk będzie super 😁 nie kupuj gazeli bo nie będzie Ci miał kto tego serwisować. Potrzeba specjalistycznych narzędzi do Gazeli. Ja też się nie znam. Chyba musimy poczekać na kogoś kto będzie wiedzieć coś więcej :) jeszcze Ai bym się spytała. Czy serwis jest problematyczny, problemy z baterią/zasilaniem i rekomendacje dla osoby: wypisz swoje cechy
  • Odpowiedz
@MojaTorebka: Co do wyboru roweru - nie pomogę, ale masz zamiar dojeżdżać nim na stację PKP I zostawiać go na cały dzień przypiętego? Spore ryzyko kradzieży, zwłaszcza takiego elektryka za 6k. Może pomyśl o rlektrycznej hulajnodze, wtedy możesz ją złożyć i wziąć ze sobą do pociągu...
  • Odpowiedz
@MojaTorebka: W tanich chińskich elektrykach silniki i sterowniki są niskiej klasy i będą „szarpać” przy włączaniu wspomagania.
Da się przyzwyczaić, chociaż mało przyjemne.
Wszystkie części są niskiej klasy i będą się szybciej zużywać, będzie skrzypać, ocierać, szurać, brzęczeć.
Rower powinien jeździć, masz 2 lata gwarancji, więc rolę spełni.
Osobiście tanie rowery kupowałbym raczej z Dekatlonu, teraz na niektóre modele są promocje, może akurat będzie jakiś w twoim rozmiarze
https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-miejski-elops-900-e-niska-rama/_/R-p-100398?mc=8832046&c=Niebieski
https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-romet-wave-3/_/R-p-X9005000?mc=9005000
  • Odpowiedz
@MojaTorebka: @Iifeform Ja bym się bał zostawić gdzieś wartościowy rower na cały dzień. Nie bez przyczyny przy stacjach kolejowych same szroty zawsze stoją (przynajmniej tu gdzie mieszkam).
  • Odpowiedz
@MojaTorebka: taką baterię "zewnętrzną" od razu ci ukradną - u mnie pod blokiem rozmontowali elektryka w 2h jak gość zostawił. Jak już musi być elektryk zostawiany na cały dzień, to szukaj takiego ze zintegrowaną baterią w ramie, ale takie będą miały pewnie słabe parametry. Albo zabieraj baterię że sobą zawsze. Do tego jakieś dobry ulock, albo 2. ogólnie no odradzam,ale jak nie masz innego wyjścia, to próbuj.
  • Odpowiedz
  • 0
@Iifeform: Szkoda, bo wszędzie chwalili baterie tego typu (najpewniej pod kątem łatwości ładowania w mieszkaniu).
@sm_m Może od razu cały dobytek pod pachą nosić, jak tak do tego podejść… To nikt nie powinien w ogóle roweru kupować. I po co przez lata wydawali państwowe pieniądze na te park & ride przy każdej pętli?
  • Odpowiedz
@MojaTorebka: Nie wiem po co się nakręcasz, ludzie mają takie tanie, stare rowery do zostawiania przy dworcach i lepsze rowery do jazdy dla przyjemności. Niestety taka jest rzeczywistość, ale mam nadzieję, że twoim nikt się nigdy nie zainteresuje.
  • Odpowiedz
I ten Romet Waveto jest właśnie taki chinczyk? I polecasz do kupienia?

@MojaTorebka: Nie wiem na pewno, ale Romet ramy spawa chyba w Polsce akurat.
Nie mniej, tanie silniki i tanie sterowniki będą rodem z Chin.
Dostajesz to, za co płacisz, drogi na skróty nie ma. Jak pisałem - da się do tego przyzwyczaić.
Coś jak glany latem, albo tenisówki zimą. Na krótkie i bliskie przejazdy spokojnie
  • Odpowiedz