Wpis z mikrobloga

@elo_kebab: Bo typowy seniorek w javce klepie endpointy w obrzyganym mikroserwisie, dopisze test integracyjny i na tym polega jego robota. 0 wiedzy o system design, DDD, profilingu i tuningu JVM'a.
  • Odpowiedz
DDD, profilingu i tuningu JVM'a

@GooPae: akurat to nie jest zbyt częste na rozmowach kwalifikacyjnych. Natomiast system design jak najbardziej - wydaje mi się że to tu właśnie najwięcej ludzi ma braki. Mówię to jako senior javy, nie bojący się zmiany pracy, zawsze dostający górne widełki :)
  • Odpowiedz
  • 2
@slgdfhsdhjfbs: ciężko przejść system design skoro to robota dla architekta, a typowy senior klepie w projekcie CRUDa a nie robi architekturę, ten system design jest z czapy zawsze

W dodatku co jak projekt zakłada użycie bazy grafowej a ty nigdy nie robiłeś w grafowej? Masz znać przed rozmową vendora każdej bazy danych, wszystkie pros/cons xD

TO tak jakbyś się zatrudniał do sklepu z obuwiem i musiał wymienić każdą markę oraz
  • Odpowiedz
@elo_kebab: chodzi o to, żeby mieć pewne rozeznanie się - inaczej np zrobiłbyś topic Kafkowy na którym byś publikował nazwy miast i ich współrzędne - a to raczej tak często się nie zmienia, więc nie ma potrzeby publikować na Kafce. Ok trochę dziwny przykład ale chciałem pokazać sens. Tak samo np wystawienie REST API - kto będzie z niego korzystać? Jak często? Czy musi to api być zabezpieczone? Może lepiej
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: w żadnym projekcie w pracy który by wymagał takiego pomyślunku nigdy nie byłam. To e jako sposób mam uzupełnić tą wiedzę? Po prostu miałam pecha i przegrałam życie zawodowe, czy jak mam to rozumieć?
  • Odpowiedz