Wpis z mikrobloga

szczerze nie mam pojęcia jak można używać Amazona, kosmos jakiś dla mnie

jak można nie kupować dużo taniej niż na allegro, no jak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Prime 50 złotych, w cenie jest darmowa dostawa bez żadnego minimum. Sporo rzeczy zamawiałem,, gdzie dostawa wyszłaby dużo drożej niż przedmiot. W tych 50 złotych masz dobry serwis z filmami/serialami. Prime gaming i pewnie inne rzeczy z których nie korzystam xD
  • Odpowiedz
no z takim wyglądem jaki ma Amazon to ja się w ogóle dziwię, że on gdziekolwiek odniósł sukces. xD

@Krupier: na studiach mieliśmy zajęcia z UI/UX i jako część projektu mieliśmy ocenić kilka sklepów internetowych. Jednogłośnie Amazon uznaliśmy za najgorszy ze wszystkich xD Kompletnie nasrane
  • Odpowiedz
@Zabi96: no właśnie, Amazonowi się opłaca mieć taki ui jak ma czy jak to wygląda? To daje jakieś stosowne perki? Przecież mogliby coś super wprowadzić, stać ich

@interpenetrate: No niby nie opłaca się, patrz przykład Polski i Allegro.
Ale ogólnie USA i Zachodnia Europa jest cofnięta w rozwoju jeśli chodzi ecommerce i jakikolwiek UX i UI bo jak nie mają kwadratowych stron typu Amazon lub Ebay to znowu
  • Odpowiedz
Jakby Amazon / Ebay itp nie mieli interfejsu z d--y z losowym wyszukiwaniem, ktore przypomina grzebanie w smietniku to moze by bylo inaczej, ale sa 20 lat za allegro pod tym wzgledem

@jegertilbake: właśnie są te 20 lat do przodu. Choć w sumie to już allegro trochę dogania. Nie ma nic prostszego niż zrobienie dobrej, zwykłej wyszukiwarki. Sztuką jest zrobić c-----ą wyszukiwarkę żebyś jak najdłużej szukał. W Amazonie i eBay
  • Odpowiedz
Prime 50 złotych, w cenie jest darmowa dostawa bez żadnego minimum. Sporo rzeczy zamawiałem,, gdzie dostawa wyszłaby dużo drożej niż przedmiot. W tych 50 złotych masz dobry serwis z filmami/serialami. Prime gaming i pewnie inne rzeczy z których nie korzystam xD

@Senuyo: jeszcze masz i to tylko dlatego, że Amazon g---o znaczy w naszym kraju. Zobacz ile kosztuje prime w USA.
  • Odpowiedz
Amazonie i eBay właśnie o to chodzi żebyś grzebał w tym śmietniku. Chodzi o to żebyś obejrzał milion innych rzeczy zanim znajdziesz tą której szukasz.

@Plp_: xD Jak ktos ma gowniany interfejs to nie uzywam strony wcale. Mieszkalem w UK i jak wrocilem do Polski to Allegro i paczkomaty jest jak powiew swiezego powietrza i nie doceniasz tego dopoki nie stracisz.

Nikt celowo nie robi c-------o interfejsu, bo bogate osoby
  • Odpowiedz
W ramach ciekawostki do niedawna w Niemczech w naszej firmie najpopularnniejszą metodą płatnością w ecommerce było COD (płatnośc za pobraniem) xD

@Zabi96: aż dziw, że nie sofort. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
na studiach mieliśmy zajęcia z UI/UX i jako część projektu mieliśmy ocenić kilka sklepów internetowych. Jednogłośnie Amazon uznaliśmy za najgorszy ze wszystkich xD Kompletnie nasrane

@olek12216: dodatkowo mają taki b----l, że nierzadko kody rabatowe dla nowych wchodzą na stare konta. XD Już chyba kilka razy takich rabatów użyłem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Sztuką jest zrobić c-----ą wyszukiwarkę żebyś jak najdłużej szukał. W Amazonie i eBay właśnie o to chodzi żebyś grzebał w tym śmietniku. Chodzi o to żebyś obejrzał milion innych rzeczy zanim znajdziesz tą której szukasz. Najgorszy klient to taki co wchodzi, kupuje to po co przyszedł i wychodzi.

@Plp_: C---a prawda. Takie sztuczki to mozesz robić w sklepie stacjonarnym gdzie konwersja jest jakieś 60-80% i każdy coś kupi.
W ecommerce gdzie
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: i bardzo dobrze. Chociaż Amazon w USA, a Amazon w Europie to zupełnie dwa różne doświadczenia. W PL znalezienie czegokolwiek powodowało tylko nerwy w porównaniu do Allegro. W USA wrażenia mam podobne do Allegro. Szybkie dostawy, promki i działającą normalnie wyszukiwarka.
  • Odpowiedz
jeszcze masz i to tylko dlatego, że Amazon g---o znaczy w naszym kraju. Zobacz ile kosztuje prime w USA.

@Krupier: ok, ale nadal trochę zamawiałem już z amazonów uk/es/de/it/fr i nawet z wysyłką zza granicy wychodziło taniej niż w PL
  • Odpowiedz
@Poczuj_Rurznice: Pracowałem dla Amazona. To że Prime jest taki tani, było podyktowane właśnie ceną smarta Allegro. Opisy są do d--y i będą, bo robią je hindusi, którzy od 4 lat próbują stworzyć swój "autorski" translator polskiego. Poprawiałem tego mnóstwo później. Z rzeczy, które mnie najbardziej rozbawiły, jak na samym starcie Kindle były droższe na amazonie niż Allegro xD.
  • Odpowiedz
@WafleMichaua: Jak ci z--------a 60 ketchupow w lidlu obok tego ktorego szukasz i go upchaja z tylu, to bedziesz grzebal i przy okazji kupisz inne czy po prostu wyjdziesz z takiego chlewu i zrobisz zakupy gdzie indziej? Bo ja wyjde i nie wroce.

@DrTRAPH0USE Amazon nie ma zadnej przewagi nad allegro. To smietnik z wyzszymi cenami. Jedynie promocje maja czasem lepsze i wtedy jest sens cos zamowic.

Brutalne fakty,
  • Odpowiedz
@Zabi96:

W ramach ciekawostki do niedawna w Niemczech w naszej firmie najpopularnniejszą metodą płatnością w ecommerce było COD (płatnośc za pobraniem) xD

Od jakiegoś czasu robię transakcje z różnymi pałami z Europy - Wielka Brytania, Szkopy, Hiszpanie, Francuzi, wsiury z Afryki i takie tam. Kasa płynie w obie strony. No i kiedyś od jednych brytoli otrzymałem ofertę, która ich zdaniem miała mnie powalić na kolana. Zadeklarowali się, że oprócz standardowej
  • Odpowiedz
realizacja 3-5 dni roboczych ("błyskawiczne" xD).

@kasztan00: To samo jest z czasem dostawy i wysyłką na zachodzie. Oni uważają że dostawa w 48h to jest już "błyskawiczna" dostawa. Standard to 72h.
Tymczasem u nas sporo sklepów ma już gwarantowany cut of time do 20:00 i inpost do paczkomatu dostarcza już o 9:00 następnego dnia. U nas jak klienci widzą dostawę w 48h to nawet nie kupują jeśli naprawdę nie muszą.
  • Odpowiedz