Wpis z mikrobloga

po uzywaniu amazona w UK stwierdzam jak mozna uzywac allegro xD

@DrTRAPH0USE: Nikt nawet nie będzie dysktował, po tym jak pierwszy raz dowiedziałem się jakich kranów tam używacie to ten kraj jest dla mnie jedno wielkie XD
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: Darmowa dostawa na wszystko a nie powyżej 45zł. Szkoda tylko, że Amazon nie rozwinął się tutaj jak za granicą gdzie dostawa w ten sam dzień nie była żadną sensacją - zamiast tego jest cudowne allegro gdzie zamawiając coś w czwartek dostawa będzie w poniedziałek/wtorek. Nie jest tak zawsze ale jest to irytujące.
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: bo kiedyś Amazon działał, my go już dostaliśmy po fazie zgównienia. Świetny artykuł o tym zjawisku https://pluralistic.net/2023/01/21/potemkin-ai/#hey-guys

Here is how platforms die: first, they are good to their users; then they abuse their users to make things better for their business customers; finally, they abuse those business customers to claw back all the value for themselves. Then, they die.
  • Odpowiedz
amazon jest mega, nawet bardziej de jak pl, jeżeli chcecie coś kupić czego w Polsce nie ma lub wybór jest nędzny albo cena z tyłka tego samego lub podobnego

wyszukiwarka oczywiście nie ma startu do allegro, ale to nie problem, tam się wyszukuje konkretów relacjami, klikacie w to co wam wyszukało i stamtąd u dołu strony w powiązanych i podobnych są następne propozycje, często dużo lepiej oddające to czego szukacie niż z
  • Odpowiedz
Przecież taki InPost to dla nich plankton który mogą wyciągnąć jedną dziurką od nosa a z którym trzeba było się poustawiać bo nikt by nic nie kupił.

@Poczuj_Rurznice: taki plankton ze nawet allegro nie umiało przez tyle lat zrobic swojej dostawy, a o amazonie nie wspominając.
  • Odpowiedz
@Zabi96: jaki jest tego powód?

Rzeczywiście w kwestii łatwości użytkowania, wyszukiwania itp Amazon to żenada. Myślę że jeszcze inna przyczyną wygrywania przez Allegro jest to że byli obecni na rynku bardzo długo zanim przyszedł Amazon i zadomowili się stając się molochem w Poslce. Ciężko takiego molocha ruszyć gdy ma ugruntowana pozycję

Spokojnie mogę wyznuc tezę se gdyby Allegro powstało w ~2009 roku to Amazon by go zmiótł
  • Odpowiedz
szczerze nie mam pojęcia jak można używać Amazona, kosmos jakiś dla mnie

@Jamniki2: czy ja wiem, ostatnio kupiłem na Amazonie 6 żarówek które szły z niemców (chińskie) bo u nas takich nie było
  • Odpowiedz
  • 0
@nie_umiem_inwestowac: amazon zjada allegro na śniadanie obsługą klienta. Zepsuła się bateria do laptopa, którą kupiłem w lutym tego roku. W zeszłym tygodniu zgłosiłem do amazona, odpisali, że to zewnętrzny sprzedawca, ale już mi wystawili list przewozowy do paczkomatu i żeby im to odesłać. Kasa przyszła po 2 dniach od nadania. Na allegro kopałbym się miesiącami i i tak by umyli ręce, a sprzedawca by mi jeszcze wkręcał, że pewnie źle
  • Odpowiedz