Wpis z mikrobloga

• 139
@wfyokyga Musiałem niedawno zrobić coś podobnego na laptopie rodziców z Windowsem i przypomniałem sobie jaki to jest syf z szukaniem po stronach działającego oprogramowania. Od lat na Linuxie wystarczy wejść do "sklepu" z aplikacjami lub wpisać apt install <nazwaprogramu> i po kilku sekundach masz zainstalowane w pełni darmowe i otwarte oprogramowanie, które zrobi to co chcesz bez żadnych triali, okienek logowania itp.
  • Odpowiedz
  • 349
@SzaraMorda Taa, bo Linux to wlasnie z tego jest znany, że wystarczy wejść do sklepu i zainstalować. I dziala ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Myślałem że wyskoczysz z mac'iem, ale pisać że Linux to taki user friendly w porównaniu do windowsa to iksde
  • Odpowiedz
  • 27
@SzaraMorda xD bo jakby na windzie nie było apek bez triali, jeszcze ten tekst wpisz nazwę programu, no a tą nazwę programu który to robi skąd wezmę? Co, wystarczy wpisać <aplikacja do poprawiania zdjęć albo Photoshop i instaluje odpowiednik?> no nie. Niezła bzdurę nie na temat w ogóle napisałeś
  • Odpowiedz
@wfyokyga: kupiłem trenażer pod treningi w domu zima żeby forma na lato lepsza była na rower. Musiałem zainstalować 2 aplikacje do trenażera, zalogować się na 3 stronach, pobrać zwifta, jakaś boczną aplikacje zwifta i dopiero całość zadziałała.
  • Odpowiedz
w pełni darmowe i otwarte oprogramowanie, które zrobi to co chcesz bez żadnych triali, okienek logowania itp.

@SzaraMorda: praktycznie wszystkie te w pełni wolne darmowe i otwarte programy mają również swoją natywną wersję na Windowsa
  • Odpowiedz
  • 8
pisać że Linux to taki user friendly w porównaniu do windowsa to iksde

@hpiotrekh: ale to prawda. Większość ludzi jest skażona przyzwyczajeniami z windowsa bo tylko to znają od najmłodszych lat i na Linuksach czują się nieswojo. Lepiej z obsługą Linuksa w porównaniu do millenialsów radzą sobie albo boomerzy którzy prawie z komputera nie korzystali i Julki i Oskarki które są wychowane na androidzie i dla nich logiczną rzeczą jest
  • Odpowiedz
@QBA__: Nie, to nieprawda. Podstawowy web browsing, edycja zdjęć, filmy, muzyka - linux jest jak najbardziej ok.
Ale tylko spróbuj chcieć zrobić coś mniej standardowego i system zaczyna wymagać od Ciebie dużo więcej niż windows. Głównie przez wsparcie sterowników i oprogramowania dla windy.
  • Odpowiedz
ale to prawda

@QBA__: nie ze mną te numery xD

Wystarczy że sobie chwilę poużywałem proxmoxa, sam sobie go u------m w ciągu kilku godzin i już ja wiem jak ten wasz linux działa, że wystarczy coś wpisać XD

a do zdjęc to poczciwy irfanview od 20 lat i nic mi więcej nie poczeba
  • Odpowiedz