Wpis z mikrobloga

@wfyokyga: Lubimyczytać wymaga rejestracji. W przeciwnym wypadku widać tylko dwie pierwsze opinie. A później jak ktoś raz założy i zostawi martwe konto to będą się chwalić, że mają 24 miliardy użytkowników. Gardzę takimi praktykami.
  • Odpowiedz
@SzaraMorda: większej bujdy nie słyszałem. Chcesz sobie zainstalować jakiś program na Linuxie? Spoko, nie zapomnij o -r, bo musisz dopakować 54 brakujące paczki, ale o, co to, przypadkiem dorzuciliśmy paczkę, która już nie współgra z programem, którego potrzebujesz, więc odinstaluj ją i zainstaluj inną wersję. O, zrobiłeś literówkę? Właśnie ściągnąłeś jakieś g---o, które nie ma nic wspólnego z tym, co potrzebowałeś, ojej. Chwila chwila, co pan robisz? Tej paczki na
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: tbh tak jest. Jeżeli nie zaczniesz bawić się w programistyczne rzeczy, raczej nie napotkasz problemów. Dystrybucje takie jak Manjaro czy Ubuntu w tej chwili można przyrównać do Windowsa XP w funkcjonalności, polączonego z Macbookowym zintegrowanym "sklepem".
  • Odpowiedz
zrobić coś podobnego na laptopie rodziców z Windowsem i przypomniałem sobie jaki to jest syf z szukaniem po stronach działającego oprogramowania. Od lat na Linuxie wystarczy wejść do "sklepu" z aplikacjami lub wpisać apt install <nazwaprogramu> i po kilku sekundach masz zainstalowane w pełni darmowe i otwarte oprogramowanie,

@SzaraMorda: wiesz, że chyba od Windows 8 jest to samo w Windowsach, nazywa się Microsoft Store? I możesz sobie np. więc i
  • Odpowiedz
@MrocznyMuffin: zgadzam się. Ostatnio postawiłem sobie Linuxa na swoim prywatnym kompie, bo po prostu już jest stary i słabo radził sobie z windowsem. Generalnie jest prosty i wygodny do podstawowych rzeczy jak przeglądanie internetu, jakieś filmy, czy proste edytory tekstu. Ale jak się chce zrobić cokolwiek więcej to już trzeba główkować i nie jest to takie proste jak na windowsie, gdzie małpa potrafiłaby zainstalować program
  • Odpowiedz
Ale demonizowanie windowsa za każdą pierdołę i wychwalanie Linuxa absolutnie nie dostrzegając jego problemów to naprawdę sroga, niesprawiedliwa odklejka

@MrocznyMuffin: ostatnio miałem tu jeszcze lepszego rodzynka - dosłownie ten sam problem (niedziałające funkcjonalności programu z powodu zmian w nowszym jądrze systemu względem wersji systemu na który był pisany program) był powodem czemu Windows jest c-----y, oraz nie był powodem że Linux na problemy, bo jest to wina tylko i wyłącznie
  • Odpowiedz
@SzaraMorda: użyszkodnik jedynego prawdziwego systemu operacyjnego GNU/Linux nie słyszał że na windowsach jest paint? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

od lat na linuxie wystarczy zainstalować maszynę wirtualną i postawić na niej okienka żeby cieszyć się prawdziwym systemem operacyjnym i stabilną pracą
  • Odpowiedz
@wfyokyga: Moim zdaniem to nie ma tak, że dobrze albo że nie dobrze. Gdybym miał powiedzieć, co cenię w życiu najbardziej, powiedziałbym, że ludzi. Ekhm... Ludzi, którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam. I co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak
  • Odpowiedz
Taa, bo Linux to wlasnie z tego jest znany, że wystarczy wejść do sklepu i zainstalować. I dziala

@hpiotrekh: czy Pan przybył z lat '90 i pracuje na slackware? XD
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: jak ktoś w 2025 nie ogarnia instalowania aplikacji pod popularnymi dystrybucjami linuksa to można powiedzieć, że jest upośledzony techniczne. Stara baba z księgowości też nie potrafi załapać interfejsu i trzeba jej nakładki robić, bo mózg już nie pracuje jak trzeba.
  • Odpowiedz
@slane: nie rób k---y z logiki. Instalowanie czegokolwiek pod jakimkolwiek distro linuxowym to szansa 50:50 na katorgę lub spokój. Żeby to jeszcze było tak, że każdemu wywala to samo, ale nie. Jednemu wywala taki błąd, drugiemu przy każdej próbie jeszcze inny dodatkowo za każdym razem, trzeciemu zależności, czwartemu schody do nieba, piątemu błędy przy kompilacji ze źródła, bo brakuje Ci gnuradio 3.7, ale na Twoim Debianie go nie zainstalujesz bo
  • Odpowiedz