Wpis z mikrobloga

Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką - kłamią pokazując zawyżoną cenę.

2 dni temu (24 listopada 2025) kupiłem w ich sklepie internetowym buty Nike Air Max 1 przecenione z 649,99 na 389,99 zł.

Dziś (26.11.2025) te same buty przecenili jeszcze bardziej, na 324,99 zł i co wyświetla się przy produkcie?

649,99 zł to według nich najniższa cena z 30 dni.
Gdzieś to można zgłosić?

#oszukujo #afera #nike #buty
mandamin - Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z ostatn...

źródło: temp_file1342395854799786988

Pobierz
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Milioner_z_Choroszczy ta, też to zauważyłem chociaż ja akurat mam paypala, jest spoko wygodny.
Bardziej zabolało mnie to, że nie da się w ogóle wybrać metody wysyłki. Podajesz adres i tyle, a czym wyślą to się może dowiesz jak kurier przyjedzie.
O paczkomacie można pomarzyć.
  • Odpowiedz
@prontomordo

@mandamin: dla mnie żadne air maxy się nie sprawdzają, bo mi stopa zjeżdża do środka buta xD

Próbowałeś może przymierzyć mniejszy rozmiar? :D

Ja akurat bardzo lubię AF1 z tego powodu że mają po prostu dużo miejsca w palcach, większość butów jest nienaturalnie zwężana a ja mam dosyć szeroka stopę
  • Odpowiedz
@apo: a co by było jakby jakiś sklepi napisał w kodzie na sztywno : "najniższa cena: 5 zł"
chyba chodzi o to żeby nie zawyżać i nie tworzyć wrażenia że jest tanio, ale że jest drogo to chyba dozwolone?
(zresztą jedną parę mogliby sprzedać któremuś dyrektorowi za 99% rabatem)

i niepotrzebny sztab programistów do tego :)
  • Odpowiedz
2 dni temu (24 listopada 2025) kupiłem w ich sklepie internetowym buty Nike Air Max 1 przecenione z 649,99 na 389,99 zł.

@mandamin: możesz kontaktować się z UOKiK, tylko pierwsze upewnij się, że to dokładnie ten sam model buta, w tym samym rozmiarze, oraz że promocja, z której korzystałeś, nie była promocją nieodnoszącą się do konkretnie tego produktu, np. kod rabatowy -20% na wszystko, jakiś rabat z okazji Twoich urodzin,
  • Odpowiedz
@apo a jak to się ma do kodów rabatowych? Przykładowo media ekspert lubi robić promke na dany produkt, ale na kod rabatowy, który w sumie automatycznie dodaje się w koszyku. Czy taka promka też powinna być uwzględniona jako najniższa cena z ostatnich 30 dni?
  • Odpowiedz
@mandamin: az musialem zglebic temat, bo bylem pewny, ze nike robi to prawidlowo. Ale jestem pewny, ze widzialem to w ten sposob tez na innych sklepach
  • Odpowiedz
@mandamin: podobną akcję zrobiło eobuwie. Po moim mailu z prośbą o wyjaśnienie czemu ciągle jest pokazana ta sama najniższa cena mimo upływu 30 dni odpisali, że to się liczy cena sprzed akcji promocyjnej, a że akcja promocyjna trwa od kilku miesięcy to już nie ich problem… ale możesz zawsze spróbować zgłosić do uokik
  • Odpowiedz
  • 0
@voot no właśnie to w 100% ten sam produkt, nie korzystałem z żadnej dodatkowej zniżki.

1. Wchodzę w moje zamówienia > widzę swoje zamówienie za 389
2. Z tego poziomu klik na produkt > przenosi na stronę produktu z już niższą ceną 324 i info, ze najniższa z ostatnich 30 dni to 600+ zł.
  • Odpowiedz
  • 0
@heniek_8: Obowiązek podania najniższej ceny dotyczy produktów w promocji. Jak nie robisz promocji nie musisz podawać. Jak nie sprzedałeś za taką cenę w ostatnich 30 dniach, to wprowadzasz klientów w błąd. Pomijam już, że wtedy robiąc promocje musiałbyś pokazać, że cene podwyższyłeś o ileś tysięcy procent od ostatniej ceny promocyjnej ;) Trochę słaby marketing "Promocja 1500% drożej" ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@JohnMcGlennon: Nie wiem czy kod rabatowy w Media expert dotyczy wszystkich i czy jest dodawany automatycznie, więc nie mogę się bezpośrednio o ich rozwiązaniu wypowiedzieć. Jak masz wątpliwości możesz zapytać PIH lub UOKiK. Natomiast kod dla wszystkich, automatycznie dodawany do koszyka to pomysł, który u mojego klienta umarł kilka minut po jego rzuceniu, a potem został przez prawników pochowany ;) Ogólnie prawie wszyscy czuli, że to może naruszać interes konsumentów,
  • Odpowiedz