Wpis z mikrobloga

Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką - kłamią pokazując zawyżoną cenę.

2 dni temu (24 listopada 2025) kupiłem w ich sklepie internetowym buty Nike Air Max 1 przecenione z 649,99 na 389,99 zł.

Dziś (26.11.2025) te same buty przecenili jeszcze bardziej, na 324,99 zł i co wyświetla się przy produkcie?

649,99 zł to według nich najniższa cena z 30 dni.
Gdzieś to można zgłosić?

#oszukujo #afera #nike #buty
mandamin - Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z ostatn...

źródło: temp_file1342395854799786988

Pobierz
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mandamin: też kupiłem te buty wczoraj:/ ogólnie powiedz mi jeszcze jak rozmiar wybierałeś? bo normlanie mam 43-43,5 a tutaj na dobrą sprawe wychodzi między 44,5-45, ale chyba też walne cebulę i zamówię ponownie.
  • Odpowiedz
"Państwa członkowskie mogą wprowadzić przepisy przewidujące, że w przypadku stopniowego zwiększania
obniżki cen, wcześniejsza cena jest ceną bez obniżki sprzed pierwszego zastosowania obniżki ceny.”;
  • Odpowiedz
@mandamin: UOKiK. Pytanie tylko czy zareagują. Ja zgłaszałem około miesiąc temu holokolo.pl, bo nie podają w ogóle najniższej ceny i nic się nie wydarzyło ¯\(ツ)/¯

Mam nadzieję, że buty zwrócisz i zamówisz taniej, żeby chociaż na przesyłce stracili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Problem tego typu jest nie do sprawdzenia przez UOKiK. Musieliby każdy sklep weryfikować i każdą stronę sprawdzać. To jest w teorii fajny mechanizm, ale w praktyce widać, że wyruchanie systemu jest banalnie proste.
  • Odpowiedz
@mandamin: Przecież oni mają pokazać najniższą cenę z 30 dni i pokazują. Jak ty kupowałeś to tamta była najniższa, która widziałeś. Teraz obniżyli bardziej i znów widzisz najniższą. Jak nie będzie promocji, to będą musieli pokazać jaka była najniższa.
Mają pokazać cenę "przed promocją" czyli katalogową, a nie kolejne przeceny z różnych dni.
  • Odpowiedz