Aktywne Wpisy

orgin246 +213
Fajny ten NOWY Switch 2, tak fabrycznie zapakowany i w ogóle nieużywany ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wy tam normalni jesteśćie @Media_Expert ?
Sprzęt z zwrotu/outlet jako nowy sprzedajecie i wysyłacie? Oczywiście zgłosiłem reklamację, ale fajne standardy tam macie.
#switch #mediaexpert #zakupy #nintendoswitch
Sprzęt z zwrotu/outlet jako nowy sprzedajecie i wysyłacie? Oczywiście zgłosiłem reklamację, ale fajne standardy tam macie.
#switch #mediaexpert #zakupy #nintendoswitch
źródło: 20251208_090402
Pobierz
Cztero0404 +65
Przepraszam, czy możecie w końcu przestać kłamać i oszukiwać ludzi? @francuskie Napisaliście, że ministerstwo infrastruktury przygotowało projekt rozporządzenia po którym prawo jazdy zdrożej pierwszy raz od wielu lat. Szkoda tylko, że to prawo jazdy drożeje stale na bieżąco od kilku dobrych lat ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kiedy ja robiłem kurs prawa jazdy te kilka lat temu tańsze było wszystko egzamin w word, sam kurs na prawo jazdy
źródło: Opera Zrzut ekranu_2025-12-08_074357_wykop.pl
Pobierz

Najczęściej słyszę od was argument w stylu: Jeżeli Bóg istnieje i jest miłosierny, to dlaczego pozwala na cierpienie i zło we wszechświecie?
Chciałbym jednak podejść do tego pytania bardziej precyzyjnie:
Czy według Was Bóg powinien przeciwdziałać złu absolutnie w każdej jego formie, czy tylko wobec wybranych przejawów zła?
Najczęściej przywoływanym przykładem jest pytanie: Skoro Bóg istnieje, dlaczego pozwolił na II wojnę światową?
I tu pojawia się mój problem: jeśli Bóg miałby powstrzymać II wojnę światową, to czy powinien również powstrzymać:
- I wojnę światową?
- Wojny w Korei, Wietnamie, Iraku, Syrii czy konflikty domowe w Afryce?
- Ludob*jstwa, takie jak w Ruandzie czy Armenii?
- Globalne katastrofy naturalne, które powodują śmie*ć tysięcy ludzi?
- Choroby, takie jak malaria, rak, AIDS, epidemie grypy czy ospa?
- Przestępstwa indywidualne, np. morde*stwa, gwa*ty, kradzieże?
- Codzienne wypadki, jak wypadki samochodowe, pożary, upadki, nieszczęśliwe zdarzenia w pracy?
- Złe myśli, impulsy, kłamstwa czy emocjonalne krzywdy wyrządzone innym?
Czy w takim przypadku świat nie byłby po prostu idealny a my w ogóle nie mielibyśmy wolnej woli?
A jeśli Bóg ogranicza swoją interwencję tylko do wybranych przypadków to jakie kryteria decydują o tym, które zło powinno zostać powstrzymane, a które nie?
#chrzescijanstwo #katolicyzm #biblia #religia #wiara #ateizm #przemyslenia #pytaniedoeksperta #filozofia #filozofiadlajanuszy #polska
@nilmerg: No jeśli to traktować jako rodzaj baśni, opowieści w rodzaju homerowskiej Odysei, która też przecież opisuje zmianę i dojrzewanie człowieka, to spoko.
Ale z punktu widzenia religijnego tam jest wiele więcej niż napisałeś. Ponadto - jakby to powiedzieć - kierunek tych alegorii jest odwrotny.
Bo Ty piszesz na zasadzie: rodzice są zilustrowani postacią boga, a w religii odwrotnie to