Wpis z mikrobloga

W top5 nigdy nie bylo, nie ma i nie bedzie spadków. W sensie mieszkan po babci ;)
Bo w tych miastach, osiagajac wiek emerytalny - przychodzi policja, pakuje emeryta na ciezarowke z jego klomatami i wywozi na podkarpacie/podlasie. Wiadomo. Tam sa tylko mlodzi, pieknie i bogaci. A w samej Waw w wieku emerytalnym w tej chwili jest 450.000 ludzi? Cos takiego... Sporo, ciekawe komu zostawia te mieszkania? Pewnie do wyburzenia, zeby nie psuc humorow wzrostwocom....

#nieruchomosci
del855 - W top5 nigdy nie bylo, nie ma i nie bedzie spadków. W sensie mieszkan po bab...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-24 191033

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@del855: mieszkania pójdą do odziedziczenia. Mam koleżankę co się zakredytowała pod korek na 50 metrów w nowoczesnym budownictwie w Krakowie, bo ma odziedziczyć po babci mieszkanie w wielkiej płycie 75 metrów, które sprzeda i nadpłaci lub spłaci sobie kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Snowflake_:

po pierwsze w top5 sie nie dziedziczy ;)
po drugie - komu sprzeda?... powstaje pewien problem - bo zeby opchac mieszkanie za banke trzeba miec komu, a jak roboty wysokodochodowej nie przybywa - to i ludzi do zakupu nie przybywa.... oni oczywscie chetnie przyjda i kupia, ale nie za tyle.... I jak takich transferow wyskoczy kialkanascie tysiecy rocznie - to sie zrobi na rynku smiesznie....
  • Odpowiedz
  • 0
@Janexpol:

ja kupilem 500m do palacu kutlry na 14. pietrze za 10k/m2 na gotowo - wiec nie wiem kogo tu piecze i co....

a ilosc mieszkan zerowanych przez emerytow oczywscie ma gignatycznie znaczenie w "umieralnich" ale zadnego w top5.... ta....
  • Odpowiedz
@del855: Masz rację, że podaż przewyższy popyt, a ceny zaczną spadać. To raczej jasne - kraj się wyludnia, a mieszkań przybywa. Natomiast jeszcze jakś czas będzie on podtrzymywany przez naiwniaków, którzy myslą, że z zakupu klitki można zrobić emeryturę.

Podtrzymuję swoją predykcję, że przed 2030 nie zobaczymy istotnch spadków. potem 10-20 lat w dół.
  • Odpowiedz
  • 0
Podtrzymuję swoją predykcję, że przed 2030 nie zobaczymy istotnch spadków. potem 10-20 lat w dół.

4 lata.... 4 lata to kolejne 60.000 nowych mieszkan w Warszawie i podobna ilosc pod Warszawa.

Lepiej zeby te korporacje sie rozkrecily, bo nowi beda dymac w maku lub na uberze....

@Yuri_Yslin:
  • Odpowiedz
@del855: @Janexpol

Zgodnie z tymi danymi, w siedmiu największych miastach Polski ceny w ujęciu kwartalnym spadły nominalnie o 0,7 proc. na obu segmentach rynku.

Biorąc pod uwagę nasze założenia dotyczące sytuacji makroekonomicznej w Polsce uważamy, że ceny mieszkań mają potencjał do dalszego spadku aż do I kwartału 2026 roku, kiedy średnia cena (transakcyjna z rynku pierwotnego dla 7 największych miast) powinna spaść nawet poniżej 14 tys. zł za mkw,
  • Odpowiedz
@del855: jak już analizujesz populację 80+ to weź porównaj to z liczbą noworodków i oblicz czy zapotrzebowanie na pieluchy będzie spadać czy rosnąć
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: no obecnie tez pensje rosna a w niektorych miastach ceny spadaja. Ja sie odnosze do tego wieszczonego przez ciebie spadku w latach po 2030 roku, 10-20 lat w dół. NIe chce mi sie wierzyc w tak dlugi spadek cen przy dobrej sytuacji w gospodarce. CO innego jak sie gospodarka rypnie
  • Odpowiedz
@del855: Raport ABSL (https://businessinmalopolska.pl/uploads/pdf/publication/absl-2025-pl-20250627-skompresowany.pdf). Obecnie w BPO/SSC/IT w Polsce 490k pracowników (korpo). Jak dobrze pojdzie (wariant optymistyczny) moze bedzie 520K w 2026. Jak źle pójdzie (wariant pesymistyczny) - praktycznie zero nowych w 2026. To oznacza że może jak będziemy mieli farta wpadnie 30K nowych korpo prac na CAŁĄ POLSKĘ. W Warszawie to oznacza wzrost z ok 100K na 105K? (w wariancie optymistyczny, LOL)....

Trend otwierania nowych centrów spadkowy -
  • Odpowiedz