iPhone pierwszej generacji był pierwszym smartfonem Apple. Miał 3,5-calowy dotykowy ekran, działał na układzie Samsunga i korzystał z przeglądarki Safari. Apple pokazało go 9 stycznia 2007, a sprzedaż w USA ruszyła 29 czerwca.
Apple wykupiło domenę iphone.org już w grudniu 1999 roku, co wywołało lata spekulacji, że firma rozważa stworzenie telefonu komórkowego. Prace nad iPhonem startowały w 2005 roku i były trzymane w sekrecie. Telefon mocno różnił się od konkurencji, bo pozbył się większości fizycznych przycisków i postawił na prostą, dotykową obsługę bez rysika.
Przed premierą było sporo szumu i iPhone szybko stał się wielkim hitem Apple, chociaż w Europie przyjęto go trochę chłodniej. Urządzenie było skierowane bardziej do zwykłych użytkowników niż do biznesu, który w tamtym czasie wybierał BlackBerry. iPhone mocno odmienił rynek smartfonów i pomógł Apple stać się gigantem. Jego następcą był iPhone 3G, zapowiedziany w 2008 roku.
Obecnie na rynku znajduje się już iPhone 17, który jest dziewiętnastą generacją tego smartfona.
@tristan27: iphona używam tylko w pracy, bo taki wybrano dla całego korpo więc wiem jaki to shit mordo, a wybrano go żeby mieć spokój z updatami i przewidywalnością wsparcia
@wuadek: wszystko tam jest problemem, jest kompletnie nieintuicyjny, dodatkowo nie da się mieć kilku appek uruchomionych naraz i się przełączać pomiędzy nimi, kpina
iphona używam tylko w pracy, bo taki wybrano dla całego korpo więc wiem jaki to shit mordo
@PopeLeon: to samo u mnie. iPhone to jest gunwo nie do użytku, jeśli masz do porównania coś z Androidem. iOS jest siermiężny, nieprzejrzysty, brakuje mu możliwości personalizacji (to się ostatnio trochę zmieniło, ale to nadal jest smutny żart), Siri to chłam (a po polsku nie ma jej wcale) a truskawką na torcie jest
Apple wykupiło domenę iphone.org już w grudniu 1999 roku, co wywołało lata spekulacji, że firma rozważa stworzenie telefonu komórkowego. Prace nad iPhonem startowały w 2005 roku i były trzymane w sekrecie. Telefon mocno różnił się od konkurencji, bo pozbył się większości fizycznych przycisków i postawił na prostą, dotykową obsługę bez rysika.
Przed premierą było sporo szumu i iPhone szybko stał się wielkim hitem Apple, chociaż w Europie przyjęto go trochę chłodniej. Urządzenie było skierowane bardziej do zwykłych użytkowników niż do biznesu, który w tamtym czasie wybierał BlackBerry. iPhone mocno odmienił rynek smartfonów i pomógł Apple stać się gigantem. Jego następcą był iPhone 3G, zapowiedziany w 2008 roku.
Obecnie na rynku znajduje się już iPhone 17, który jest dziewiętnastą generacją tego smartfona.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #historia #iphone #apple #technologia #telefony #smartfon
źródło: Apple wykupiło domenę Iphone.org już w 1999 roku, czyli ponad 7 lat przed oficjalną prezentacją iPhona
Pobierzcóż za ironia ¯\(ツ)/¯
@wuadek: XD
Pitolisz jak potłuczony i pewnie do dziś używasz Nokii E61. Albo udajesz, że Twój Android wcale nie ma nic wspólnego z iPhonem ( ͡° ͜ʖ ͡°
@PopeLeon: to samo u mnie. iPhone to jest gunwo nie do użytku, jeśli masz do porównania coś z Androidem.
iOS jest siermiężny, nieprzejrzysty, brakuje mu możliwości personalizacji (to się ostatnio trochę zmieniło, ale to nadal jest smutny żart), Siri to chłam (a po polsku nie ma jej wcale) a truskawką na torcie jest