Aktywne Wpisy
czarrny +5
Czy Waszym zdaniem opłaca się brać AC do auta o wartości 26k? Auto będzie użytkowane w dużym mieście.
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
Koszt AC 1488zł.
#motoryzacja #finanse #kiciochpyta
źródło: temp_file1182500063809495684
Pobierz
dos_badass +142
źródło: 20251130_113723
Pobierz

Hej,
Chodzi mi po głowie pewna rzecz i zastanawiam się, czy to wynika z przepisów, czy może to zwykła złośliwość.
Chodzę na małą, lokalną strzelnicę na zachodzie Polski, gdzie miałem bardzo dobry kontakt z prowadzącym. Bywałem tam dwa razy w tygodniu. Prowadzący miał do mnie na tyle duże zaufanie (wiedział, że trzymam się wszystkich zasad bezpieczeństwa), że wydawał mi pistolet, tyle amunicji ile potrzebowałem, i pozwalał strzelać samodzielnie, gdy strzelnica była pusta.
Dwa tygodnie temu kupiłem własny pistolet i mam wrażenie, że właściciel strzelnicy był o to urażony. Wspominałem, że może zamówię b--ń u niego, ale niczego nie obiecywałem. Ostatecznie kupiłem ją lokalnie w sklepie, zamiast czekać u niego trzy tygodnie.
Kilka dni temu byłem na strzelnicy i strzelałem z własnego pistoletu, do którego miałem amunicję kupioną „na promesę”. Wystrzelałem wszystko, więc zapytałem, czy sprzeda mi amunicję, żebym mógł postrzelać jeszcze teraz, na miejscu. Nie mam jeszcze książeczki, ale miałem fakturę, dokumenty do WPA itd. Otrzymałem krótką odpowiedź: „Nie”.
I wtedy zaczęła mnie nurtować pewna kwestia: wcześniej pozwalali mi strzelać samemu, wydawali b--ń i amunicję, a przecież równie dobrze mogłem wziąć trzy paczki amunicji, dwie schować do kieszeni i następnego dnia przyjechać postrzelać tak, jakby to była moja. Albo umówić się na godzinę jako osoba strzelająca „bez własnej broni”.
Jak to wygląda prawnie? Czy faktycznie nie może mi sprzedać amunicji w takiej sytuacji? Czy to raczej była złośliwość?
#bron #strzelectwo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
W tej sytuacji nie korzystasz z usługi wypożyczenia broni i amunicji, tylko wynajmujesz stanowisko i prowadzącego, więc nie może ci sprzedać amunicji bez książeczki.
Trochę też złośliwość z uwagi na to że już nie może kosić kosmicznej marży na amunicji, ale zasłania się faktycznie istniejącym debilnym prawem.
@mirko_anonim: Może gość po prostu ma zasadę, że nie sprzedaje czy nie udostępnia amunicji dla strzelających z własnej broni?
@mirko_anonim:
Prawnie nie ma takiej możliwości, mi bez legitymacji nie sprzedadzą nawet w miejscu, gdzie jestem na "Ty" ze sprzedającym i zna moje dane.
On jak sprzedaje musi to zewidencjonować, zapisać numer partii i Twoje dane. O ile w ogóle ma w PKD wpisaną sprzedaż broni i amunicji.
Jak wcześniej bywałeś na strzelnicy, to amuna
Ogolnie to lepiej nie chwalić się takimi rzeczami w internecie bo nie mając pozwolenia bez obecności instruktora lub prowadzacego strzelanie nie powinieneś móc wejść