Wpis z mikrobloga

W 2025 roku w jakiejkolwiek korporacji:
soft skille >>>>>>>>>>>>>>> hard skille, wiedza techniczna, itp. itd.

Większość know-how można już dziś ukraść za pomocą AI, a tymczasem wielu #programista15k nadal grinduje algorytmy jak robot, zamiast tego co naprawdę będzie cenne w najbliższej przyszłości.

Sztuczna inteligencja robi jedną rzecz niezwykle dobrze: niszczy wartość zadań opartych na przetwarzaniu informacji.

Rezultaty, wiedza, praca nie są już towarem deficytowym.

Są nimi: osąd, smak, zaufanie, kultura, relacje, ludzki sens istnienia.

- Stephen Klein

https://medium.com/@curiouser.ai/goldman-sachs-ai-and-the-return-to-first-principles-c8f7de69766d

#programowanie #ai #llm #sztucznainteligencja #goldmansachs #curiouserai
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cat_tea: dodałbym umiejętność sprzedaży, dlatego tak wielu programistów z korpo nie wierzy w micro saas :)
Idę na taki build in public na Twitterze, jest 250k osób, powiedzmy, że 50k osób ma jakiś saas.
5% z nich zarabia z tego pieniądze.
Jaki jest powód? Nie sztuką jest zrobić, sztuką jest znaleźć 50 frajerów do płacenia za to miesięcznego myta ;)

Pewnie to jest też jeden z powodów zjazdu w branży.
  • Odpowiedz
  • 1
Znam ludzi, którzy cisną $20k/m napędzając traffic do appek iOS przez spam na TikToku

@luke-mat: wierze w to, ale to ostatnia rzecz jaką umiem. Ja nawet nie używam sama tiktoka, tylko inni mi pokazują co tam się dzieje.
  • Odpowiedz
@cat_tea: ja stety/niestety od roku cisnę ludziom automatyzację socjal mediów i widzę jaki przez to leci innym hajs :)
inni zarabiają, a ja im narzędzia robię ;/
dlatego spróbuję teraz swoich produktów
  • Odpowiedz
@luke-mat: z ciekawości, taka automatyzacja social media automatyzuje też np proces reklam? Czyli sprawdzenie skuteczności, wyłączenie włączenie raporty itp? Czy to głównie content pisany lub wideo i później publikacja tego? Bazujesz na gotowych rozwiązaniach i agentach czy sam piszesz jakieś toole? Widzę regularnie reklamy tego typu usług ale co sprawdzam szczegóły to trafiam na scam i pseudo szkoleniowcow więc się ostatnio zastanawiałem jak realnie to wygląda i jakie narzędzia do
  • Odpowiedz
Czy to głównie content pisany lub wideo i później publikacja tego? Bazujesz na gotowych rozwiązaniach i agentach czy sam piszesz jakieś toole

@niemodnie: to zależy, np. TikToka, to trzeba podłączyc 10 telefonów i automatyzować postowanie przez ADB i OpenCV, tak, żeby postowało się "samo"
  • Odpowiedz
@luke-mat: dzięki za info. Bardzo ciekawy temat ogólnie z tym boomem na automatyzacje i content. Bo dzięki tym teściom np z Twoją pomocą profil jest w stanie pewnie mieć super zasięgi ale czy realnie przekłada się to na biznes? Zalew tej ai treści jest ogromny obecnie, treść nie jest na ogół personalizowana w sensie związana z danym twórca. Ciężko się do niego "przywiązać" jak są odtworcze materiały ale może się
  • Odpowiedz
@cat_tea: Przeciez jak AI by zastapilo Kamilkow to kim beda zarzadzac ci z softskillami? Caly ten software house sie wykolei bo bedzie zbednym posrednikiem jak wypozyczalnia plyt dvd.
  • Odpowiedz
No ale to takie moje pseudo przemyślenia.

@niemodnie: Nie nazwałbym tego pseudo przemyśleniami, tylko trafnymi uwagami. Zauważ co się stało z facebookiem. Boty publikują i boty oglądają i klikają. Grupy tematyczne jakoś tam funkcjonują, ale generalnie ludzie facebooka porzucają. Powoli robi się nam martwy internet. W świecie, w którym każdy chce być pisarzem, ktoś musi być też czytelnikiem. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
jak AI by zastapilo Kamilkow to kim beda zarzadzac ci z softskillami

@mackbig: AI zastąpi Kamilków w takim znaczeniu, że Kamilki będą machaczami łopatą na niewdzięcznym i niskopłatnym stanowisku.
  • Odpowiedz