Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +149
Niesamowite jest to jak ostry, wyraźny, bez strefy przejściowej jest ten podział gdzie się mówi „wychodzę na dwór”, a gdzie się mówi „wychodzę na pole”. Niemal równo z granicami województw małopolskiego i podkarpackiego, co jest przecież nietypowe jak na Polskę. Niby rysuje się granica Galicji, ale nie do końca, bo są wyjątki (Kazimierza Wielka, Miechów, Proszowice). Jedziesz na zakupy z Sandomierza do Tarnobrzega i już jesteś w zupełnie innej strefie językowej xD
źródło: 035645EB-B0C2-4590-9E2E-1FA2D7CE8200
Pobierz
czy zdarza wam się skrobać przednią szybę od środka przy minusowych temperaturach? Obecnie w tych okolicach zera widzę sporo wilgoci/niemalze wody, a im dalej w zimę, tym będzie gorzej. Nie wiem, jak temu przeciwdziałać, skad tyle tej wilgoci. Jakieś woreczki z ryżem czy te takie pochłaniacze allegrowe nic nie dają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#kiciochpyta #samochody
#kiciochpyta #samochody

W moim ogródku zamieszkał kot a raczej kotka, bo mam jako jedyny z sąsiedztwa wiatę na rowery i stropian na ziemi, więc sobie spała na tym stropianie, od ziemi nie ciągni i wiata osłania od wiatru
Nigdy kotów nie miałem, całe moje zycie były psy w domu na przestrzeni lat
Ale koty też lubię, więc by było jej cieplej, to kupiłem jej domek z poduchą, by miała gdzie spać i dokarmiam w ciągu dnia
(na bogato je)
Ale jednak na dworze jest zimno, bardzo zimno i lodowate wiatrzycho
Ona wieczorem jak wychodzę ją nakarmić wręcz "błaga" mnie by ją wpuścić do środka, tyle, ze nie mogę
Bo dom jest wynajmowany i jest zakaz zwierząt, czy to psów czy kotów
Kolejna sprawa, jej pewnie nikt nie nauczył, ze trzeba sie załatwiać na żwirek do kuwety, więc pewnie by zasmrodziła dom
Pewnie też od groma pcheł, bo to bezdomne, a kota przecież nie wykąpiesz jak psa
Wydawać by się mogło, ze sumienie uspokoiłem, bo kupiłem domek i dobrze karmię, ale ja spać nie mogę przez nią, bo wiem, ze na dworze jest lodowato
Jest sliczna, zdjęcie troche niekorzystne, ale patrzy z taką miłością, ze serce mi krwawi, kurcze farelek jej do tej wiaty wstawić czy co. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak mi jej sytuacja zryła psychikę, ze żałuję, ze nie wybrała innego ogródka, bo teraz kociak testuje moje człowieczeństwo.
------
#zwierzaczki #koty #psy #zwierzeta #takaprawda #zalesie #heheszki #pokazkota
źródło: IMG_20251121_113543_798
PobierzKto powiedział że kota nie można umyć? One tego nie lubią ale to nie jest awykonalne.
Co do zakazu to o ile nie mieszkasz z właścicielem to raczej nie zweryfikuje czy
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: do weta możesz zabrać ją nawet w jakimś kartonie z dziurkami jeśli nie masz transportera, zwab ją tam
@i_teraz_wchodze_ja_caly_na_bialo: Weterynarze mają doświadczenie w obsłudze takich kotów, więc o to nie musisz się martwić, a co do zaufania - jeśli ją regularnie dokarmiasz i wie, że ma u Ciebie jedzenie i ciepełko, raczej nie ma szans, żeby straciła zaufanie permanentnie.
Zresztą, tak na logikę: nawet jeśli znowu stanie się nieufna,
Weterynarze zrobią to za darmo jeśli kot jest wolno żyjący
2: kotka może już być w ciąży szukała dobrego schronienia dla młodych i siebie
3: jeżeli budka jest dobrze ocieplona to może tam zostać
Bez sterylizacji z 1 kota samicy może być co najmniej 15 kotów w 2 lata znam to z doświadczenia
4: kot mógł uciec komuś i nie mógł wrócić