Wpis z mikrobloga

Szarpany świniak wjechał na stół.

Przetestowałem aromat dymu wędzarniczego i robi naprawdę fajną robotę, czuć posmak wędzenia. Aczkolwiek dałem trochę za dużo, trzeba wyczuć dawkowanie.

Z przypraw: sól, trzy rodzaje pieprzu, fenkuł, papryka ostra i słodka, czosnek, suszona cebula, kolendra). Do brytfanki w całości poleciała też suszona ostra papryka, cebula i czosnek. Całość nieco podlana piwem.
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn #gotowanie #jedzenie #kulinaria
Krupier - Szarpany świniak wjechał na stół.

Przetestowałem aromat dymu wędzarniczego...

źródło: 1000047973

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 13
Na śniadanie jak znalazł, bez udziwnień. Ser, ogór kiszony (ale dryblas, a nie p-----k jakiś), musztarda.

Pomarańcze też już zaczynają mieć sensowną cenę więc wjeżdża sezon na sok świeżo wyciskany.
Krupier - Na śniadanie jak znalazł, bez udziwnień. Ser, ogór kiszony (ale dryblas, a ...

źródło: 1000047967

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
  • Odpowiedz
@Krupier bez kuminu? Ja robię z przepisu policzonej szamy+kocham gotować tylko bbq sam robię bez sklepowego syfu w plastiku. Również łyżeczka msg wjeżdża, no i ja wstawiam zawsze 6-7kg i później mroze porcjami :)
  • Odpowiedz
  • 0
bez kuminu? Ja robię z przepisu policzonej szamy+kocham gotować tylko bbq sam robię bez sklepowego syfu w plastiku. Również łyżeczka msg wjeżdża, no i ja wstawiam zawsze 6-7kg i później mroze porcjami :)


@Fushnikov: chciałem dodać kardamon, ale nie dodałem. ¯\(ツ)/¯ MSG też gdzieś jeszcze mam, ale szczerze powiedziawszy jak gdzieś go używałem to nie wyczuwałem jakichś szczególnych różnic.

W tej mieszance fenkuł moim zdaniem zrobił fajną robotę. Pierwszy raz
  • Odpowiedz
  • 1
a weź se cukru trzcinowego sypnij jeszcze do tej mieszanki ( ͡ ͜ʖ ͡)


@Cyngieldup: w sumie niegłupie. Cukru nigdy do mieszanek chyba nie dodawałem.
  • Odpowiedz
@Krupier kurcze przy dodatku msg bardzo wyraźnie wyczuwam smaki potrawy. Wiem że do naleśników nie mogę dodawać bo przebija mi się jajko w naleśnikach i musiałem zrezygnować.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fushnikov: może jeszcze gdzieś spróbuję pododawać, ale zapomniałem już, że to mam szczerze powiedziawszy. :P

Pamiętam też, że w jakimś filmiku Książulo jak gotował to robili jedną potrawę z msg i jedną bez i nawet chyba w ślepym teście nie wyczuli różnicy. Nie żeby to jakieś autorytety kulinarne, ale jak widać nie tylko ja tak mam. :P
  • Odpowiedz
Przetestowałem aromat dymu wędzarniczego i robi naprawdę fajną robotę, czuć posmak wędzenia.


@Krupier: Zamiast samemu na szybko podwędzić jakąś domową wędzareczką, to jebiesz chemię do żarcia. Tak małą wędzarni (nową!) można bez problemu kupić za ciut ponad stówkę, po co się faszerować gównem z butelki? Właśnie zobaczyłem, że na OLX-ie można kupić nówkę taniej, niż ten sztuczny aromat XD
  • Odpowiedz
  • 11
Zamiast samemu na szybko podwędzić jakąś domową wędzareczką, to jebiesz chemię do żarcia.


Ale wiesz, że aromat dymu wędzarniczego jest zdrowszy niż bezpośredni dym z wędzenia? Wiesz to, prawda?

Tak małą wędzarni (nową!) można bez problemu kupić za ciut ponad stówkę, po co się faszerować gównem z butelki?


Bo
  • Odpowiedz
@Krupier @Fushnikov k---a, robiłem podejście 2 razy z przepsu Policzonej Szamy i nie wiem jak Wam, ale przez tą wędzoną paprykę i strukturę mnie to smakuje jakbym kanapkę z makrelą w--------ł. xD Długi czas minie zanim zrobię 3 podejście.
  • Odpowiedz
@radziuxd ja dużo nie daje albo za dużo daje kuminu i w sumie to większą intensywność mięsa idzie właśnie z kuminu. Może dlatego nie jest wędzona papryka wyczuwalna aż tak.
  • Odpowiedz
  • 0
@radziuxd: wędzona papryka nie jest nigdy tak wyczuwalna w takich pieczonych daniach imo. Bardziej w shakshuce np. Dlatego tym razem użyłem aromatu dymu wędzarniczego i mogę polecić jeśli chcesz uzyskać ten dymny efekt.
  • Odpowiedz